DNEVNI

EK i EIB izdvojili 3,3 milijarde eura za Zapadni Balkan

BRUXELLES – Europska komisija (EK) i Europska investicijska banka (EIB) izdvojile su 3,3 milijarde eura za Zapadni Balkan, priopćeno je iz sjedišta Europske komisije u Bruxellesu uz napomenu da je navedena financijska potpora namijenjena trenutnim zdravstvenim i posljedičnim humanitarnim potrebama zbog pandemije virusa COVID-19, ali kao pomoć socijalnom i ekonomskom oporavku.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen tom je prilikom izjavila da ovaj “značajan financijski paket potvrđuje snažnu solidarnost EU-a sa zemljama regije.

“Mi imamo posebnu odgovornost pomoći svojim partnerima na Zapadnom Balkanu u ovoj pandemiji, jer je njihova budućnost, očito, u Europskoj uniji. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se”, poručila je šefica EK-a istakavši da regija i ubuduće može računati na pomoć te institucije, uključujući i u reformskim procesima nužnim na putu ka EU.

“Oporavak će efikasno funkcionisati samo ako zemlje budu ispunile svoje obaveze”, poručila je Von der Leyen dk je povjerenik EU-a za proširenje Oliver Varhelyi ocijenio da se radi o neusporedivoj financijskoj pomoći.

“Naš rad će se nastaviti dok pripremamo ekonomski i investicijski plan za regiju kako bismo se uhvatili u koštac s teškim socio-ekonomskim utjecajem krize, moderniziranjem ekonomije u regiji, potporom reformama i s početkom zatvaranja jaza u razvoju i kako bismo time mogli brže ponuditi konketnu korist ljudima”, najavio je on.

Prema podacima EK-a, paket financijske potpore vrijedan 3,3 milijarde eura uključuje preraspodjelu sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u visini od 38 milijuna eura neposredne potpore za zdravstveni sektor, naročito isporuku osnovnih zaliha za spašavanje života, kao što su osobna zaštitna oprema, maske i ventilatori. Uz to je odvojeno je 389 milijuna eura za rješavanje potreba socijalnog i ekonomskog oporavka. Paket ponovnog ekonomskog aktiviranja vrijedan je 455 milijuna eura a tu sumu spada i prijedlog od 750 milijuna eura makrofinancijske pomoći. S druge strane, EIB je sačinila paket pomoći vrijedan 1.7 milijardi eura. Iz EK-a ističu i da Komisija, osim ove financijske potpore, u svom doprinosu uoči summita EU – Zapadni Balkan, koji će biti upriličen u formatu video-konferencije 6. svibnja, iznosi široke parametre dugoročne podrške koji će biti predstavljeni kasnije tijekom godine u obliku ekonomskog i investicijskog plana za regiju. S. N.

VEZANO

Sankcije za BiH samo u slučaju pogoršavanja prilika

urednik

Pitanje vremena kada će zemlje Zapadnog Balkana postati članicama EU-a

urednik

EU prije godinu dana dala novac za ljude u kontejnerima. Vlada sad naručuje kućice

urednik