DNEVNI

Ekskluzivno: Slijedi objava sankcija za pojedince u pravosuđu BiH!

Američki specijalni izaslanici Escobar i Palmer uskoro opet stižu u BiH, a uz nadu u neke pomake u pregovorima oko prevladavanja teške krize u našoj zemlji, njihov dolazak iznova podgrijava radoznalost javnosti o objavi novih sankcija za domaće korumpirane političke kleptomane.

Službeno je iz Washingtona potvrđeno kako će se nositelji koruptivnih prijevara u cijelog regiji kažnjavati ustrajno i u valovima, tako da je poptuno razvidno kako je nova lista popunjena i s našim glavešinama na sve tri strane.

Dnevni list iz vrlo pouzdanih izvora otkriva kako je na udaru Amerikanaca u sljedećoj fazi domaće korumpirano pravosuđe. Procijenjeno je da je upravo pravosuđe gnijezdo i rasadnik korupcije koje posljedično onda ohrabruje i druge da se bave nezakonitim poslovima.

Pravosuđe na redu

Kako se priča u stranim krugovima po Sarajevu, Amerikanci će, za sada, kazniti dvije poznate osobe koje rade ili su radile u Tužiteljstvu BiH, jednu koja je bila član VSTV-a, a nije isključeno i sankcioniranje visokih dužnosnika Suda BiH.

Iako je izvor krajnje pouzdan i vjerodostojan, zbog osjetljivosti informacije i stanovite manjkavosti dokaza ipak nećemo otkriti imena koja su nam dostupna, makar možemo otkriti da se radi o poznatim osobama koje u obnašale visoke i odgovorne pozicije.

Svima je znano kako su Amerikanci doista imali materijala za sankcije za izvoz, ako ništa onda na temelju izvješća i nekih stranih pravnih sručnjaka i revizora.

Izetbegović…

Ubrzo bi, kako se doznaje, trebao uslijedit udar i na Bakira Izetbegovića i njegove korumpirane perjanice.

-Ako je suditi po tome kako su se pritajili režimski mediji, botovi i stranački „odredi smrti“ od vremena kada je američki izaslanik Gabriel Escobar povišenim tonom zaprijetio sankcijama, onda nema sumnje da se Izetbegović prepao tih prijetnji. Možda je najznakovitija šutnja Sebije Izetbegović koja još od jesenas kao da ne postoji iako je još uvijek medijski prisutna kroz tri-četiri koruptivne afere, piše jedan sarajevski portal.

Čini se da Bakira i Sebiju Izetbegović, Bošnjaci i ne bi previše oplakivali jer dominantno smatraju da je Izetbegović loš političar i da je izgubio ogromnu prednost koju su Bošnjaci imali nakon uspostave mira u odnosu na druge narode.

-On ni po čemu nije morao voditi politiku koja bi ga svela u ravan s Dodikom da čak danas i sam strijepi od sankcija i to od njegovih najvećih saveznika – Amerikanaca. I kad bi se sankcije desile, ako je suditi prema dispozitivu izrečenih sankcija za Dodika, bile bi sasvim opravdane. Jer nema toga djela koje je počinio Dodika, a da je opisano u izrečenim sankcijama, da nije počinio Izetbegović, pita se jedan sarajevski analitičar.

Mnogo je neopterećenih i neutralnih analitičara i intelektualaca u Sarajevu koji smatraju kako su u ovoj početnoj fazi kažnjavanja promicatelja korupcije u BiH Amerikanci postupili jednostrano, nepravično i da su unijeli samo nemir i dodatnu konfuziju u javni prostor u BiH.

Ističu kako je neshvatljivo u jednoj civiliziranoj, demokratskoj zemlji da državni ministar sigurnosti ne bude smijenjen, ne podnese ostavku ili da ga se ne uvrsti na “crnu listu”, ako mu je potvrđena optužnica. Ili jednako grozno da ista sudbina ne zadesi šefa državne obaviještajne službe. Selmo Cikotić i Osman Mehmedagić, pa i premijer Fadil Novalić za sada su neokrznuti.

Balansirano kažnjavanje?

-Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrenuvši stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz ucjene, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih koruptivnih aktivnosti, navodi se u službenom priopćenju te dodaje kako ovi koraci ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se riskira i šira regionalna nestabilnost.”

Dužnosnik američkoga minisarstva financija Brian E. Nelson je kazao kako destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razgrađivanja Daytonskog sporazuma motivirani vlastitim interesima ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije.

Ipak, kako se zapita bošnjački analitičar, što je to uradio Dodik, a da nisu Bakir Izetbegović, Dragan Čović i njihove brojne stranačke perjanice. Možda svjedočimo ispraku “krivih navoda” i balansiranom kažnjavanju na svim stranama. J. S.