BIH DNEVNI

Erdogan danas u Bosni i Hercegovini, posjetit će i Srbiju i Hrvatsku

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Očekuje se niz susreta sa bh. dužnosnicima. Programom posjete planirana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, a potom i susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, objavio je BHRT.

Posljednji put Erdogan je u posjeti Bosni i Hercegovini bio u kolovozu prošle godine. Erdogan će posjetiti balkanske zemlje a sve u cilju posvećenost miru i stabilnosti regije, rečeno je ranije. Erdogan će, osim Bosne i Hercegovine, posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Turska je važan ekonomski partner i investitor na Zapadnom Balkanu.

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) Turska je do 31. prosinca prošle godine investirala ukupno 265,3 milijuna eura ili 518,9 milijuna KM, te je na desetom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 3,1 posto u ukupnim investicijama.

U posljednjih pet godina, Bosna i Hercegovina s Turskom ostvaruje obujam razmjene od 5,9 milijardi KM, s trgovinskim deficitom od 2,4 milijardi KM, te prosječnom pokrivenošću uvoza izvozom od 43,5 posto, s trendom pada pokrivenosti. U periodu od siječnja do srpnja 2022. godine, bh. izvoz u Tursku je 187,8 milijuna KM, a uvoz iz Turske 855,4 milijuna KM, dok je struktura razmjene slična kao i prethodne godine.

VEZANO

Erdogan: Grčka će razgovarati ili se suočiti s posljedicama

urednik

Putin, Erdogan i Rouhani sutra raspravljaju o situaciji u Siriji

urednik

Erdogan se nada da će BiH otvoriti svoje granice za građane Turske

urednik