BIH DNEVNI

EU će osigurati dodatnih 10 milijuna eura podrške za Oružane snage BiH

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Ova odluka dio je napora Evropske unije na daljem jačanju sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i nadovezuje se na raniju podršku Evropske unije OSBiH, osiguranu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u novembru 2021. godine u vrijednosti od 10 miliona eura za deminerski bataljon OSBiH, mjeru pomoći u vrijednosti od 6 miliona eura najavljenu u junu 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF) i kontinuiranu podršku za EUFOR-u Althea za Oružane snage BiH, između ostalog i kroz obuku.

“Na Dan Oružanih snaga BiH, Evropska unija je odgovorila na zahtjev naših partnera u BiH, te najavila značajan novi paket podrške za Oružane snage BiH. Zajedničke i multietničke Oružane snage Bosne i Hercegovine izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u BiH i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u zemlji. Podrška EU je važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu. Svima koji služe u Oružanim snagama BiH želim sretan Dan Oružanih snaga!” izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler. 

Nova mjera pomoći će finansirati nabavku terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji. Ovu pomoć je zatražila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u junu 2022. godine. Kroz osiguranje odgovarajuće opreme, mjera pomoći će ojačati kapacitete brigade za taktičku podršku i OS BiH u cjelini.

Pored toga, nova mjera pomoći će omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona na zahtjev NATO-a, bilo u okviru misije EU ZSOP-a ili operacija u formatima kao što su Ujedinjeni narodi, NATO, OSCE, te u konačnici doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva.

Nova mjera pomoći je usvojena u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF). EPF je osnovan u martu 2021. godine, kao način za proširenje mogućnosti Evropske unije da pruži sigurnost svojim građanima i partnerima. Omogućuje Evropskoj uniji da osigura sve vrste opreme i infrastrukture oružanim snagama partnera Evropske unije, u skladu s međunarodnim pravom ljudskih prava i međunarodnim humanitarnim pravom. Nova mjera pomoći je usvojena na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH u junu 2022. godine.