DNEVNI

EU ponudila 400 milijardi eura za nabavku vakcina protiv Covida-19

Europska komisija saopćila je da će doprinijeti sa 400 milijardi dolara inicijativi pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da kupi vakcine za COVID-19, ali nije pojasnila da li će članice EU nabavljati vakcine putem sheme WHO-a.

Inicijativa, nazvana COVAX, ima za cilj nabaviti za sve zemlje u svijetu dvije milijarde doza potencijalnih vakcina za COVID-19 od nekolicine farmaceutskih firmi koje proizvode vakcine do kraja 2021.

Finansijska podrška EU bit će pružena kroz garancije, saopćila je komisija. Glasnogovornica izvršnog organa EU nije pojasnila kako bi te garancije bile ponuđene i zašto se one preferiraju kroz direktno finansiranje u gotovom novcu.

– Komisija danas objavljuje doprinos od 400 milijardi eura za COVAX i zajednički rad u nabavci budućih vakcina za dobrobit zemalja s niskim i prosječnim prihodima – izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija pregovara o nabavci vakcina za COVID-19  s nekoliko proizvođača lijekova uime 27 država članica, i saopćila je ranije da vlade članica EU ne mogu nabavljati vakcine putem paralelnih shemi nabavke, prenosi Reuters.

VEZANO

Anketa o uticaju COVID-19 na ekonomije zapadnog Balkana

urednik

Koliko dugo pacijent može bolovati od covida-19?

urednik

U FBiH dvije osobe pozitivne

urednik