DNEVNI

EU PORUČILA: RS nema pravnu osnovu da odlučuje o Ustavnom sudu BiH

Autoritet i integritet Ustavnog suda BiH kao najvišeg sudskog organa Bosne i Hercegovine je neupitan. Njegove odluke, koje su konačne i obavezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati, izjavila je glasnogovornica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku povodom glasanja u Narodnoj skupštini RS.

Ističe da Narodna skupština RS nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te da je jučerašnje glasanje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj bez pravnog osnova

– Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid suradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana BiH – navodi se u priopćenju koje prenosi Delegacija EU u BiH.

EU, kako se dodaje, dosljedno pokazuje da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredijeljenošću prema zemlji i njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi.