DNEVNI NOGOMET

Euro 2024: Večeras protiv Lihtenštajna, Kodro djeluje kao da zna što radi

‘Sve se može promijeniti u iduće tri utakmice.’ Riječi Mehe Kodro koji se na klupu reprezentacije očito vratio s nadom, vjerojatno i s idejom. A već večerašnja utakmica 5. kola kvalifikacija za Euro 2024. protiv Lihtenštajna, pokazat će je li njegov osjećaj realno utemeljen.

Peta utakmica kvalifikacija za Euro 2024. trebala bi biti ključna za BiH. Jer ne bude li dobro večeras protiv Lihtenštajna, put prema Njemačkoj bit će otvoren još samo kroz doigravanje osigurano osvajanjem skupine Lige nacija. A ostati samo na jednoj opciji, opciji koja se nudila toliko puta, a nikad nije bila iskorištena, u najmanju ruku bilo bi stresno. Dakle, imperativ je jasan, istaknut, ali da će biti lako – neće. Posebno zbog specifičnih okolnosti pripreme za Lihtenštajn i Island (ponedjeljak), a u kojima je izbornik Meho Kodro morao lupiti šakom o stol.

Savez pojasnio suspenziju

– Nakon brojnih upita na adresu NS BiH, a vezano za suspenziju Anela Ahmedhodžića, dajemo dodatno pojašnjenje. Postupak suspenzije Anela Ahmedhodžića je pokrenut na zahtjev izbornika Mehe Kodre i direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića. Anel Ahmedhodžić je prekršio odredbe Pravilnika o reprezentacijama te će isti biti adekvatno sankcioniran. Disciplinski postupak se provodi u skladu sa Disciplinskim pravilnikom NS BiH i sve dalje pojedinosti u vezi sa ovim slučajem bit će objavljene na zvaničnoj web stranici Saveza, poručili su iz Sarajeva, gdje je fokus ovih dana bio pomalo nepotrebno prebačen na situaciju s igračem koji se, navodno ozlijeđen, očito nije najbolje razumio s izbornikom pa je sve završilo kako je završilo.
No, koliko je ovaj slučaj zaista poremetio Kodru i Zmajeve?

Nema ni Barišića…

– Sve se može promijeniti u iduće tri utakmice. Igramo dva puta protiv Lihtenštajna i jednom protiv Islanda. One dane kada budemo igrali protiv Lihtenštajna, Slovačka će igrati igra protiv Portugala. Moje želje su da u ‘novembarski ciklus’ uđemo sa šansama i da ovisimo od nas samih.

Jasno je što Kodro priželjkuje, ali kako to napraviti – posebno sa stalnim problemom nekompletnog kadra. Jer osim Ahmedhodžića, nema ni ozlijeđenog Leona Barišića, a to je izbornika nagnalo da iz U21 reprezentacije povuče Tarika Muharemovića. Ne bismo rekli očajnički potez, ali da je alarmantna situacija – ipak jeste. Trebat će se nekako osigurati otraga pa da onda Džeko i društvo naprave svoj posao prema naprijed. Protiv rivala koji na pobjedu čeka kao spaljena zemlja kišu (od 2020. i prijateljskog trijumfa nad Luksemburgom), kontra Malog Lihtenštajna koji ni po čemu ne bi trebao biti problematičan…, ali koji bi kao takav svejedno morao pasti u jednoj kontroliranoj partiji koja bi trebala uvesti u osjetno zahtjevnije gostovanje na Islandu.

Sastav iz zadnje utakmice nemoguće ponoviti

Dakle, što očekivati od Kodre? Prije svega koji tim? U onom porazu od Luksemburga Zmajevi su zaigrali u sastavu: Šehić – Dedić, Barišić, Saničanin, Kolašinac – Stevanović, Tahirović, Cimirot – Pjanić – Džeko, Kodro. U sastavu koji će večeras biti nemoguće imati na terenu, budući da nema Barišića, Stevanovića, ali ni pojedinih igrača koji su tada bili u kadru.

Da se dodatno pokrije poslije suspenzije Ahmedhodžića, Kodro je pozvao i beka Ferencvaroša, Eldara Ćivića, koji još nije igrao u ovom kvalifikacijskom ciklusu… koji još nije zabilježio nastup u Mađarskoj ove sezone. Što će reći da situacija generalno najsjajnija, ali Lihtenštajn te probleme ne bi trebao razotkriti. To bi prije svega, kao što je najavio topnik Zrinjskog među Zmajevima, Nemanja Bilbija, trebao biti duel za vraćanje samopouzdanja… ali ne i utakmica koja će se dobiti tek tako, na mišiće. Jer odmah u ponedjeljak čeka Island.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Reprezentacija: Večeras protiv Islanda počinje 14. kvalifikacijski ciklus

urednik

Reprezentacija: Ostala je još pva noć u Bukureštu, važnija za Peteva…

urednik

Petev uoči Kuvajta: Igramo sve bolje i bolje

urednik