DNEVNI NOGOMET

EUROPSKA LIGA: Zrinjski večeras u Linzu, Austrijance doživljavaju kao novu priliku!

Toliko su dugo Plemići čekali UEFA-ine skupine da biste pomislili da će sada, kada su ih konačno dočekali, reći – svoje smo napravili! No, Plemići žele više, a to će reći da ni LASK večeras nije siguran. ‘InvaZrinja’ na Linz počinje!

Zrinjski je već na samom startu sezone ostvario jedan veliki cilj. Izborio UEFA-ine skupine, skupine Konferencijske lige. S tim da taj cilj još može debelo prebaciti. Već u iduće dvije europske utakmice od kojih se prva igra večeras u Linzu. Tamo će ih ugostiti LASK koji jako želi u skupine Europske lige, no želi to i opušteni Zrinjski. Zrinjski koji se nije zadovoljio Konferencijskom ligom.

Brediablik, GOŠK, LASK

– Drago nam je što smo mi prvi u bh. nogometu koji je smo izborili grupnu fazu nekog europskog natjecanja…, a koje će to natjecanje biti, to ćemo vidjeti. LASK je sigurno favorit, ali mi ćemo tražiti svoju šansu.
Rekao je to šef Plemstva Krunoslav Rendulić nakon utakmice na Islandu, nakon onog minimalnog poraza od Breidablika, kojem je prethodilo onih 6:2 za Zrinjski Pod Bijelim brijegom.

U Zrinjskom su se tada mogli konačno opustiti, ali ne previše. Jer vikend nakon toga, protekle nedjelje, vratili su se u prvenstveni kolosijek i domaćom, 3:1 pobjedom protiv GOŠK-a na najbolji mogući način startali obranu naslova. Odmarati se nisu imali previše vremena, jer je praktički sa zadnjim sučevim zviždukom počela priprema za ono što čeka večeras u Linzu, prva utakmica play offa Konferencijske lige.

U sličnom ritmu

Prvi obračun sa Austrijancima, Zrinjski čeka sa šest europskih i jednom prvenstvenom utakmicom uz svoje ime, dok je LASK odigrao jednu manje, a sve na domaćoj sceni. Tu su negdje… barem po tom pitanju. No, nema sumnje da aspekt kvalitete, barem one papirnate, otvara neka nova pitanja – no za Rendulića i društvo to nije sputavajući detalj. Naprotiv.

– Jedan dio tereta je pao, ali poznajući nas, momčad i klub, želimo proći dalje, prezentirati se na najbolji mogući način, rekao je Rendulićev pomoćnik Saša Sabljak koji smatra da je idući protivnik Zrinjskog veliki izazov. 

– LASK je sigurno najkvalitetniji protivnik dosad. Odigrali su dosad četiri kola, izbalansirana su momčad. Kvalitete ima u svakoj liniji, vole igrati, fizički su dobri, ako ih se pritisnete, ne boje se preskočit loptu. Lopta im ide brzo i u fazi obrane moramo biti dobri, da bi ih onda pokušali ugroziti.Koga nema…

Dakle, Zrinjski ne namjerava stati. To nikako nije plan. Pa i usprkos problemima s kadrom, koji se ovog puta ističu – u zadnjoj liniji. Tamo večeras neće biti kartoniranih/ozlijeđenih Hrvoja Barišića i Slobodana Jakovljevića, od ranije je van stroja i veznjak Zvonimir Kožulj, od početka sezone još jedan centralni defanzivac, Marin Magdić.
– Dolazi nam period gdje ćemo istovremeno igrati prvenstvo i Europu, tako da svatko mora biti na maksimumu. Imamo igrače koji će ih zamijeniti, naglasio je Sabljak, dodajući: Okvirno znamo startnu postavu, ali smo to kroz treninge to vidjeti. Ne bih  u javnost izlazio s imenima, ali znamo svi koje stopere imamo.
Matej Senić, bit će jedan od njih, Ivica Batarelo koji još čeka debi mogao bi biti drugi. Ili bi se prema nazad mogao povući Damir Zlomislić. Iskusni zadnji vezni koji sam kaže da je jako motiviran dobro u Linzu.

Pritisak jenjao

– Puno nam je lakše sada, pogotovo što smo prvi iz BiH osigurali skupine. Ovo je za nas nagrada (utakmice s LASK-om), ali želimo proći dalje, naglasio je popularni Zloma koji vjeruje da zna što njega i suigrače čeka u Linzu.
– Klasični njemački stil. Agresivni su, igraju dosta okomito,s  puno trke, duela… imaju i novi stadion, dobre navijače, radujemo se izazovu, dodao je pa se dotaknuo jednog ‘vanjskog elementa’, tribina.
– Ovo je putovanje koje je dostupno svima. Navijači su nas iznenadili na Islandu, zaista im hvala na podršci… a trebat ćemo je i ovog puta.
U to nema sumnje – da bi podrška s tribina na novom, vjerojatno dobro popunjenom zdanju u srcu Europe biti motiv više, ali time neće biti sve riješeno.

Što će napraviti Rendulić?

Manji pritisak, velika navijačka podrška, sve bi to trebalo pomoći, ali kako protiv Austrijanaca? Što će Rendulić napraviti ovog puta? Dosad je formacija šetala od 4-2-3-1 do 4-3-3-3. Kontra GOŠK-a je to bio 4-2-3-1, što s obzirom na razliku u kvaliteti možda i nije toliko relevantno, ali ta bi formacija mogla biti recept za LASK. Sa snažnijim blokom prema natrag, ali i dovoljno raspoloživih rješenja prema naprijed. U svakom slučaju, morat će Zrinjski praviti manje grešaka nego dosad, svesti ih na minimum, a tomu će ovisiti i to koliko će biti u stanju pritisnuti rivala. Rivala koji će biti pragmatičan, vjerojatno ne razmetljiv… što će reći da treba očekivati sličan duel onomu protiv Slovana.
Jasno, u Zrinjskom se nadaju drukčijem ishodu od onog iz Bratislave (prošlog i ovog ljeta), a već to što je imperativ rezultata sada daleko manjim mogao bi biti značajan detalj. Detalj za još jedno povijesno izdanje Plemića, ako želite. Nada u svakom slučaju postoji, a koliko je realno utemeljena, dijelom ćemo saznati večeras.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Ima li Rendulić već sada udarnu postavu?

urednik

Velež: Kartoni su nam problem, ali…

urednik

Velež: ‘Kažnjeni smo i neka smo!’

urednik