DNEVNI

Fahrudin Solak predložio vlastitu suspenziju

Dragi sugrađani, u ovim izvanrednim okolnostima i nimalo jednostavnim vremenima za sve nas želim da se na prvom mjestu zahvalim svima vama koji ste odgovorni prema sebi i svojim najbližima. Jako je bitno da u svojoj lokalnoj zajednici poštujete mjere koje su donesene, kazao je na početku svoga priopćenje za javnost direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog stožera civilne zaštite, Fahrudin Solak.

Solak je u obraćanju naveo kako kao “rezultat mjera koje je donio naš Federalni stožer civilne zaštite već nekoliko dana bilježimo pad broja novooboljelih”, a jučer smo imali prvi dan bez ijednog novozaraženog našeg građanina.

“Virus je podjednako pogodio cijeli svijet. Ono sto je također zajedničko svim zemljama koje se bore s pandemijom je činjenica da je ovaj virus bio potpuna nepoznanica za sve nas. Nema zemlje na svijetu koja je ‘spremna’ dočekala pandemiju. Ni mi nismo izuzetak. Ipak, želim iskoristiti priliku da podsjetim sve vas da je zahvaljujući sveobuhvatnim pravovremenim mjerama i danonoćim timskim radom organa Federacije BiH danas situacija a kontrolom širenja virisa znatno bolja”, istakao je Solak. On je podsjetio kako smo na početku ove krize bili smo suočeni s brojnim izazovima, na prvom mjestu neopremljenost naših zdravstvenih i drugih ustanova, potrebnom opremom za sprečavanje širenja ali i medicinski tretman zaraženih.

“Cijela javnost u FBiH je svakodnevno izražavala zabrinutost, a mi smo osjećali odgovornost da čim prije osiguramo potrebnu opremu. Ujedno, cijeli svijet je bio u istoj potrebi te je naša zemlja na listi prioriteta za isporučenje potrebne opreme bila dosta nisko pozicionirana”, naveo je direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog stožera civilne zaštite.

S tim u vezi “Federalna uprava civilne zaštite je u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala učiniti sve moguće” s ciljem uspostave efikasnog zdravstvenog sustava koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih naših građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH.

“Federalna uprava civilne zaštite je, u skladu s naredbama Federalnog stožera i prethodnim suglasnostima Vlade, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je naša zakonska nadležnost i obveza. U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan s kompanijom koja je jedina mogla garantirati da će nam respiratori stići u traženom roku”, kazao je Solak te poručio: “Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova”.

Solak je na kraju svoga priopćenja za javnost kazao kako je “duboko svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnaša”, ali i da je nevin. “Ne želeći da na bilo koji način umanjim sjajan posao koji je odradila Federalna uprava civilne zaštite, Federalni stožer civilne zaštite i cijela Federalna Vlada, predložio sam da me Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspendira dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost”, zaključio je Solak.

VEZANO

‘Zločinačka organizacija’ opljačkala Federaciju?

urednik

Tužiteljstvo BiH najavilo žalbu

urednik

Suspendiran Fahrudin Solak

urednik