DNEVNI ZDRAVLJE

Federacija BiH ostaje bez 340.000 doza cjepiva jer im ističe rok! U RS-u već propalo 55.000 doza!

Nakon višemjesečnih poteškoća u procesu nabavke vakcina protiv koronavirusa, odnosno nesposobnosti vlasti da ih kupi, Bosna i Hercegovina se sada suočava s problemom propadanja desetina tisuća doza, piše klix.ba.

Narednog mjeseca u Federaciji BiH ističe rok za 340.183 doza cjepiva protiv koronavirus, zvanična je informacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

To znači da će propasti veliki broj vakcina ukoliko ne budu iskorištene na vrijeme. Među 340 tisuća doza kojima u oktobru ističe rok je 319.390 AstraZenece, 19.536 Pfizera i 1.257 Sinovaca. Ipak, vlasti u FBiH su nedavno skratile period za revakcinaciju AstraZenecom pa je velika šansa da se potroši određen broj doza.

Drugi kontigent vakcina kojima uskoro ističe rok u studenom ove godine je 25.170 AstraZenece i 10.530 Pfizera. U prosincu rok ističe za još 64.350 vakcina.

S obzirom da je mnogi građani biraju vakcine, te da najviše žele Pfizer/BioNTech kojeg trenutno ima manjim količinama, nadležni se već moraju pripremati, kako logistički tako i financijski za uništavanje AstraZeneca vakcina što je veoma zahtjevan i skup proces koji odvija u posebnim komorama van granica BiH.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković otkrio je da je u tom bh. entitetu već propalo više od 55.000 vakcina AstraZenece.