DNEVNI

FILIPOVIĆU U MOSTARU: I dalje ćemo davati punu podršku Čoviću i Hrvatima u BiH

U Mostaru je u ponedjeljak boravio ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske Davor Filipović, kojem je domaćin bio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović.

U obraćanju javnosti po okončanom sastanku, Čović je zahvalio ministru Filipoviću i Vladi RH za kontinuiranim sastancima iz određenih oblasti s ciljem jačanja suradnje.

-Pomoć koju imamo kroz ovo ministarstvo, ali i ukupno Vladu RH, ogleda se ne samo kroz suradnju dvije Vlade, naveo je Čović i podsjetio da je proteklog tjedna predsjedateljica Vijeća ministara BiH Brojana Krišto posjetila premijera Andreja Plenkovića, te razgovarala o svim drugim političkim temama koje opterećuju prostor BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH iskazao je uvjerenje da će se ta suradnja dinamizirati teotkrio da se u ponedjeljak razgovaralo o pitanjima iz domene Filipovićeva ministarstvo, tj. pitanjima iz oblasti energetike, gdje postoji puno dodirnih točaka, te pitanjima voda, južne interkonekcije…

Hrvatska će graditi plinovod do granice s BiH

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Filipović istaknuo je da su Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH jedno biće i poručio da je položaj Hrvata u BiH jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade njegove zemlje.

-Sasvim je logična najbliža suradnja naše dvije države. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade RH je i položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda i mogli ste vidjeti da je upravo zahvaljujući mudroj, inteligentnoj politici premijera Plenkovića došlo i do izmjena Izbornog zakona BiH, koji je Hrvatima u BiH ojačao poziciju i njih se sada u ovoj državi percipira kao stabilizacijski faktor i ključan čimbenik na europskom putu BiH. Vlada Hrvatske davat će maksimalnu podršku na tom putu, istaknuo je ministar Filipović i dodao da se tijekom susreta s Čovićem govorilo i o pitanju Južne interkonekcije u kontekstu daljnje plinifikacije BiH a obzirom da u ovoj krizi Hrvatska postaje energetsko čvorište ovog dijela Europe.

Buško jezero

-Izgradnja LNG terminala na Krku pokazala se kao strateški projekt koji nam je u ovoj krizi omogućio da se ne plašimo hoće li u Hrvatskoj biti dovoljno plin. Odlučili smo udvostručiti kapacitete upravo kako bismo bili na raspolaganju svojim susjedima, a prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH i da u Hrvatskoj napravimo trasu do granice s BiH. Tu smo u tijesnoj suradnji s Čovićem da se napravi plinifikacija s ove strane granice tako da plin koji bude dolazio preko našeg LNG terminala s Krka može opskrbljivati i BiH. I dalje ćemo davati punu podršku i gospodinu Čoviću i Hrvatima u BiH, istaknuo je Filipović.

Govoreći o pitanju naknada za korištenje kapaciteta Buškog jezera, hrvatski ministar gospodarstva naveo je da su one podignute s 1,8 na 4,3 milijuna eura.

-To povećanje naknade je, po mome mišljenju, značajno kada ga usporedimo s onim ranijim iznosima i mislim da su ljudi time zadovoljni, kazao je Filipović.