DNEVNI NOGOMET

FK Velež: Dudić vjeruje da će večeras protiv Colerainea ključ biti posjed

Godine čekanja, njih 33, prošle su. Vrijeme je došlo za povratak Veleža u Europu, za prvu utakmicu prvog pretkola Konferencijske klige. Na stadionu Grbavica, Velež će večeras od 20.30 dočekati predstavnika Sjeverne Irske, za većinu malo poznati FC Coleraine, klub koji je koja je pažnju na sebe skrenuo prošle sezone kada je u drugom pretkolu Europske lige eliminirao Maribor.

Stručni stožer Veleža se u početku mučio s prikupljanjem materijala o Coleraineu, ali skauting je na kraju odrađen. Preko prijateljskih utakmica koje je ova ekipa odigrala prije susreta na Grbavici, ali i onih iz prošle sezone. Onako na prvu, moglo bi se reći kako igraju neki tipični otočki nogomet, recimo tamo iz osamdesetih godina. Jaki, čvrsti u duelu, bez pardona, spremni u svakom trenutku na fajt, na karton, bez obzira što to znači da neki daljnji tok utakmice.

– U toj duel igri stvarno moramo biti maksimalno čvrsti, jer oni su takva ekipa, rekao je šef struke Rođenih Feđa Dudić.
– Gledali smo ih protiv Maribora, igrači Colerainea su imali devet žutih kartona. To oslikava možda na najbolji način kako oni igraju. Jednostavno, spremni su na sve, zaustaviti kontru protivnika na bilo koji način, kada ne mogu doći do lopte idu u prekršaje, bez obzira i pod cijenu nekog kartona, žutog pa i crvenog, zato u takvim situacijama moramo biti maksimalno spremni.
Još je nešto naglasio Dudić – zajedništvo Sjevernih Iraca.
– Imaju jednu dobru ekipu za koju bih ja rekao da je jedna vrsta familije, jer jako malo mijenjaju igrače. Ako usporedimo utakmicu protiv Maribora koji su igrali prošle sezone i onu protiv Glentorana koji im je bio protivnik u pripremnom periodu pred početak ove, vidjet ćemo da skoro nema promjena u sastavu, možda jedan ili dva igrača, naglašava šef struke mostarskog sastava.
Takvi protivnici mogu biti jako neugodni, u ekipi Coleraine ima nekolicina iskusnih igrača,  za razliku od Veleža u kojem većina njih prvi put igra jednu ovakvu utakmicu.

– Nastojimo biti maksimalno spremni za utakmicu, iako ne možeš uvijek predvidjeti što će se dogoditi na terenu. Pokušavamo rizik svesti na najmanju mjeru, da nas protivnik ne iznenadi. Pregledali smo te neke utakmice, radili smo na nekim stvarima na treningu i mislim da mi moramo biti ti koji će preuzeti ulogu na terenu, mi moramo biti ti koji će diktirati tempo igre, imati posjed lopte, kako bi smo izbjegli ta neka ‘bunarenja’, neke duge lopte u naš 16- terac… jer takvih protivnika kao što je Coleraine nismo imali u Ligi i sigurno bi u takvoj situaciji mogli imati problema, naglašava Dudić.

Prije početka pripremnog priprema Dudić je imao određenih problema s ozljedama igrača još iz završnice prošle sezone. Međutim, kako stvari stoje, tek Obrten Cvijanović nije u kadru, što znači da bi Rođeni večeras na Grbavici mogli složiti solidnu ekipu. Izazov je dovoljno veliki, prva utakmica u Europi nakon dugo vremena, mogućnost igranja protiv AEK-a u drugom pretkolu…

– Za ovaj susret smo se pripremali na način kako smo to radili tokom sezone u domaćem prvenstvu kada smo igrali te važnije utakmice. Dosta opuštena atmosfera, međutim kako se bliži utakmica, onda počinjemo raditi na nekim stvarima. Tako je i ovaj put, naravno da će igrači biti motivirani, spremni, na onom posljednjem sastanku prije utakmice kao i na posljednjem treningu stvari ćemo malo ‘zategnuti’, zaključio je Dudić. F. I.

Coleraine je klub navijača – bukvalno!

Za one koji ne znaju, Coleraine se prvi put kao spominje 1927. godine, a nastao je spajanjem gradskih rivala, Coleraine Olympica i Coleraine Alexandre te konačnom odlukom o ulasku u Irsku ligu. Klub je ne tako davno, slično kao i Velež, imao problema u funkcioniranju, tamo u periodu nakon sezone 2002/2003. upao je u financijske probleme, a spasili su ga navijači koji imaju udruženje Friends of Coleraine, koji je i kupilo klub. Posljednji trofej koji je osvojila ova ekipa bio je Liga kup u sezoni 2019/20. 

VEZANO

Velež: Važnim potpisima dodatno popravili atmosferu

urednik

PL: Hoće li biti uvjeta za igru u Sarajevu?

urednik

Velež: Nakon remija u Turskoj, stigao poraz

urednik