DNEVNI NOGOMET

FK Velež: Kalajdžić i Đurasović nakon 40 godina opet protiv AEK-a

Godine 1981. godine Velež je osvojio dva trofeja. Nakon što je uzeo Kup Jugoslavije, uz nastup u Kupu Kupova, Velež je igrao i tada vrlo cijenjeni Balkanski kup koji će krajem te iste godine osvojiti.

Rođeni su se našli u zajedno u grupi s Flamuntarijem i svojim večerašnjim protivnikom, AEK-om. Čiji su dres u to vrijeme nosili Dušan Bajević i Franjo Vladić.  Naravno da niti jedan niti drugi nisu željeli igrati protiv svog bivšeg kluba pa su dobili poštedu. U to vrijeme ovo natjecanje je bilo cijenjeno pa je dolazak AEK-a u Mostar privukao veliku pažnju, iako je grčki nogomet u tom trenutku bio manje kvalitetan od jugoslavenskog. U Mostaru je u prvoj utakmici Velež slavio 2:0 golovima Vladimira Skočajića u 50. i legendarnog kapetana, pokojnog Vladimira Matijevića koji se u strijelce upisao u finišu susreta.

U drugoj utakmici AEK je na krilima tada sjajnog napadača Thomasa Mavrosa stigao do pobjede 3:1, a jedini strijelac za Velež je bio Adnan Međedović. U postavi Veleža su se našli Avdo Kalajdžić i Veselin Đurasović koji će i danas biti na klupi Veleža, 40 godina kasnije.

– U to vrijeme je Balkanski kup bio cijenjen. Sjećam se da smo ih u Mostaru nadigrali, slavili pobjedu 2:0, kasnije smo izgubili u Ateni 3:1, ali smo osvojili taj Kup. Što je bio naš drugi trofej te sezone. Sjećam kako smo dočekani bili u Ateni, ljudi su sa velikim poštovanjem gledali na nas, ponajviše zbog Duška Bajevića, a tu je bio i Kulje. U to vrijeme naš nogomet je bolje kotirao nego grčki, za razliku od danas. Te godine smo uzeli i taj Balkanski kup tako što smo Trakiju u Plovdivu savladali 6:5, dok je u Mostaru bilo 6:2, prisjetio se Kalajdžić danas pomoćni trener Rođenih.

Njegov tadašnji suigrač, koji danas obavlja ulogu službenog predstavnika, Veselin Đurasović također se dobro sjeća tog vremena: ‘Ti klubovi iz Bugarske, Grčke, nikada nisu ležali našim. Uvijek su to bile teške utakmice, ali mi smo uspjeli pobijediti AEK u Mostaru. U Ateni smo izgubili, ali smo prošli dalje u finale i osvojili to natjecanje predvođeni sjajnim trenerom Milošem Milutinovićem.’ F. I.

VEZANO

FK Velež: Dudić vjeruje da će večeras protiv Colerainea ključ biti posjed

urednik

Velež: Produljili niz neporaženosti, prekinuli tradiciju, potvrdili status favorita

urednik

Velež: Pritisak od prve minute proljeća

urednik