DNEVNI IZBOR UREDNIKA Vijesti BiH

Glavni tužitelj Milanko Kajganić otuđen od javnosti: Protiv korupcije jedino Amerikanci!

Premijer Novalić opet u korupciji? Desant na zakone ruganje javnosti, tužiteljstvu i policiji

Jedan se sarajevski portal satirično sprdao s kriminalnim i koruptivnim, ali i vjerskim opisom visokih dužnosnika SDA i njihovim sve češćim i dužim boravkom u sudnicama, ali i s ‘političkim utjecajem’ kojeg SDA i vođa Bakir Izetbegović očigledno imaju na domaće pravosuđe, pa je navukao kiseli osmijeh na lica javnosti šalom da je Izetbegović zatražio od Suda BiH da obustavi sve procese protiv dužnosnika SDA u vrijeme muslimanskog posta.

Jer, ljudi su iscrpljeni, posvećeni vjeri i nemogu biti koncentrirani na svakodnevna zlostavljanja u sudnicama. Uz to su i kao ‘pravi muslimani’ čestiti i nevini.

Cikotić, Sarajlić, Novalić…

Srećom, to još uvijek nije naša stvarnost, ali kada bi se Bakir Izetbegović domogao ‘bošnjakistana’ I šerijatskoga prava, uopće ne treba sumnjati da bi takvu vjersku dogmu i nametnuo u svom ‘pašaluku’.

U ovom izazovnom trenutku stvarnost je da se nekoliko najviših dužnosnika Izetbegovićeve stranke potuca po sudskim hodnicima i dvoranama. Ministar Selmo Cikotić, famozni Asim Sarajlić, Osman Mehmedagić i u javnosti najprisutniji, federalni premijer Fadil Novalić.

Možda bi stres sudnice osjetila, a nije još definitivno isključeno da neće, i Sebija Izetbegović.

Nova afera?

Na dan isteka mjeseca ožujka i zakonskog roka za usvajanje federalnog proračuna, nestašni Fadil Novalić je bio glavni akter još jedne potencijalno zapanjujuće koruptivne afere. Prema tvrdnjama ozbiljnih ljudi, a parlamentarci i stranački dužnosnici Elmedin Konaković , Zukan Helez i još mnogi drugi bi to morali biti, Novalić je navodno, po njihovim riječima, podmićivao izaslanike da dignu svoj presudni glas za spasonosni proračun, plijen, većeg entiteta.

Ratoborni parlamentarac iz Bugojna je čak najavio i podizanje tužbe protiv federalnog premijera, što navodi da ima dokaze za svoje javno iznesene tvrdnje o Novalićevom podmićivanju.

Prošlo je 10-tak dana od skandala u Parlamentu FBiH, policija i tužitelji se nisu niti počešali na teške i ozbiljne objede federalnih izaslanika. One su strašne i istražiteljsko-tužiteljski aparat je morao munjevito i ubojito reagirati.

Ipak, to su te naše zablude i iluzije. Dojam je kako je premijer Fadil Novalić zaštićen poput polarnog medvjeda. To se vidi iz njegovog prepotentnog nastupa u sudnici BiH gdje mu se mjesecima sudi, mnogi kažu da je to samo farsa, zbog krajnje sumnjivih poslova oko nabavke respiratora u kojima je Federacija dokazano oštećena za nekoliko milijuna maraka.

Umjesto straha i nervoze Novalić sve jače demonstrira osionost.

Kajganić nestao?

Upadljivo je da Glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić, nakon početne dostupnosti medijima, u zadnjih nekoliko mjeseci šuti kao zaliven dok mu razne kriminalne i koruptivne afere i skandali razaraju zemlju i pravosuđe.

Odabrao je čudnu taktiku distanciranja od javnosti, što bi bilo za pohvaliti i razumiti da vidimo pomake u istragama i presudama. Uspio je privesti Milorada Dodika na saslušanje oko kupovine vile na beogradskom Dedinju, tek toliko da se Dodik naruga pravosuđu i prkosi da ga ne smiju uhititi.

Lisice se stavljaju manekenki i bolesnom mužu zbog očajničkog uzimanja kanabisovog ulja za spas jednog ugroženog života, a dužnosnike SDA sa teškim optužbama se tapša po ramenu, ekspresno pušta na slobodu i režira sudski cirkus.

Doima se da su češljanja po kriminalu i korupciji predstave za javnost i da se protiv toga zla najviše žrtvuju i bore Amerikanci.

Tako je američki veleposlanik u BiH Michael Murphy razgalio srca sarajevskih patriota snažnom porukom da će se Amerika i Europa učinkovito suprotstaviti širenju ruskog i kineskog utjecaja u BiH, ali i najavio ekspanziju borbe protiv korupcije koja ubija društvo i tjera obrazovanu Mladost u bijeli svijet.

Murphy je to izrekao neposredno nakon što se federalni premijer Fadil Novalić našao u epicentru mogućeg novog koruptivnog potresa.

– To im nije uspjelo. Proračun od 5,6 milijardi KM nikada nije vlasništvo jednog čovjeka, pa ni premijera i izmišljotina je da sam novcem kupovao ruke u Parlamentu FBiH, negirao je optužbe Fadil Novalić.

Iz SDP-a BiH su žestoko uzvratili da je 31.ožujka “predstavljao sumrak zakonodavne vlasti na koju je koruptivni desant izvršio premijer FBiH Fadil Novalić koji već sjedi na optuženičkoj klupi”.

-Izaslanici su u nevjerici gledali i slušali kako se pred njihovim očima, u prisustvu kamera, u sali zakonodavne vlasti nude milijuni za potporu proračunu. Nažalost, radi se o premijeru FBiH koji će nakon ovog mandata ostati upamćen po gomilama izrečenih laži i najvećoj koruptivnoj aferi dok su građani bili zaključani u lockdown, navode iz SDP-a.

Kažu da na ovaj način “bahati premijer Novalić i SDA samo potvrđuju sav jad i moralnu bijedu korumpirane Vlade”.

Ako ovi prestrašni navodi nisu alarmirali tužiteljstva i policiju na akciju i saslušanje “obje strane”, te raskrinkavanje sramnog skandala, onda ovoj državi ne trebaju niti zakoni niti policija i tužitelji. Kriminalci i anarhisti ionako rade što im volja. J. S.

VEZANO

Mrtva utrka za vlast u Sarajevskoj županiji

urednik

NESPOSOBNI ZA DOGOVOR: Izetbegović i Čović izgubili su pregovarački kredibilitet

urednik

Radončić: Nema potrebe da Izetbegović miri mene i Komšića

urednik