DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Godišnjica Bitke za Neretvi: Ne budimo salonski antifašisti (FOTO)

Oko stotinu antifašista okupilo se povodom 77. godišnjice Bitke za ranjenike i Dana pobjede nad fašizmom na platou Bitka na Neretvi u Jablanici.

Uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, godišnjica bitke koja se smatra jednom od najhumanijih u povijesti ratovanja, obilježena je skromnije nego inače.

Nekoliko delegacija položilo je cvijeće pored vatre i spomenika na platou, uz prisjećanje na dane u kojim su partizanski odredi uspjeli izaći iz obruča i domoći se slobodne teritorije.

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić obraćajući se prisutnima kazao je da su i danas u vrijeme pandemije srca antifašista bila uz prisutne u Jablanici. Tvrdi i kako broj ljevičara u zemlji i dalje raste, kao i da današnji skup u Jablanici može biti sjajna poruka i drugima da krenu istim putem.
– Ovaj 9. svibanj dočekujemo u vremenu u kojem svjedočimo neofašizamu svuda oko nas. Vojnički fašizam 1945. jeste pobijeđen, ali širom Europe, pa i kod nas niču i razvijaju se sve ideje neofašizma. Nažalost, u BiH je neofašizam prisutan i u najvišim državnim organima, odakle se i kreiraju nove akcije. Mnoge forme toliko su česte da smo na njih naviknuti i da ih mnogi od nas nikako i ne primjećuju. Naša obveza je da o tome govorimo i djelujemo, te da ne budemo tek salonski antifašisti. Danas trebamo ljude od akcije i općenarodni front, poručio je Đulić.

Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić rekao je da je plato pored muzeja Bitka na Neretvi oduvijek mjesto antifašizma i čovjekoljublja, te da će Jablaničani uvijek s posebnim pijetetom doživljavati ovo mjesto.


– Svjedočimo i kako sile mraka veličaju fašizam, aktivne su i nama preostaje samo iskreno se boriti protiv njih. Ponosni smo, nastavljamo put kojim idu građani, udruženja i organizacije koje baštine narodno-oslobodilačku borbu, rekao je Dedić.

Nedavno je u Jablanici započela obnova i rekonstrukcija kultnog mosta pored muzeja, srušenog za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi.

VEZANO

Poduzetnica pristupila SDP-u: Pozivam sugrađane da se aktivno uključe u naš rad

urednik

Udruženje ‘Za Doljanku’: Preispitati dozvolu za mHE na rijeci Doljanci

urednik

Komšić: Antifašistička Europa je sve ono što ideja o slobodnoj državi BiH jeste

urednik