DNEVNI

GRADI SE 38 GODINA: Dvorana ‘poskupila’, povećan i kapacitet

Betonski radovi na podzemnim garažama buduće sportske dvorane u Mostaru su završeni, te je nedavno započeo rad (konačno!) na nadzemnom dijelu.

Prolaznicima je tako, sigurni smo, za oko zapeo obris buduće istočne tribine. Ovih dana se postavlja armatura, te se priprema i očekuje početak radova na podu dvorane.

– Faza radova koji su ispod zemlje je napokon završena, pa se trenutačno se izvode radovi na konstrukciji, i to za dio koji za koji smo dobili dozvolu, kaže direktor Direkcije za izgradnju dvorane, Edin Prašo.

IPA fondovi

Očekuje se dalji zamah i intezivni radovi tijekom narednih mjeseci 2023. godine.

– Nastavak značajno ovisi od programa banke. Imamo sredstva donatora koja smo interno revidirali jer su predviđeni troškovi poskupjeli za 30-40 posto, te smo se našli u nezahvalnoj situaciji. Ako je, recimo, procjena bila 35 milijuna, to je sada oko 45 milijuna, a ako na to dodamo i aktivnosti poput solara i drugih sadržaja, onda nam je potrebno i 50 milijuna maraka. Na kraju smo sjeli i razgovarali o završetku izrade krova, kako bismo racionalizirali troškove u dogovoru s bankom i upravom. Za taj projekt smo dobili dozvole, a trenutačno smo u proceduri da donatorima prezentiramo troškove, ističe Prašo.

Dosta stvari danas je drugačije od onoga što inicijalno predloženo za dvoranu prije 15 godina.

Na prednjem dijelu gdje je trenutačno rupa planiran je trg za javne prezentacije. Otvara se i prostora za multifunkcionalne sadržaje koji bi mogli funkcionirati i bez da radi dvorana. Planirana je i solarna elektrana koja bi bila samoodrživa.

– Pitanje što će biti za pet godina. Sve dosta ovisi i o načinu i količini proizvodnje te vrste energije, naglašava Prašo.

Pet tisuća gledatelja

Dvorana će prema najavama imati veći kapacitet nego je to bilo planirano. Kapacitet je u odnosu na glavni projekt 2016., povećan na skoro pet tisuća s dodatnim pomoćnim mjestima.

Izgradnja dvorane je započela davne 1985. Rat je zaustavio radove, da bi po okončanju dejstava ono što je izgrađeno vremenom srušeno, jer je zub vremena činio svoje. Projektiran je novi objekt, no s gradnjom se zastalo zbog nedostatka novca i megalomanski projektiranog objekta.

Dvorana je u međuvremenu preprojektirana, a nakon izbora nove vlasti, sredinom srpnja prošle godine radovi su nastavljeni. Vlada Federacije BiH izdvojila je 3,5 milijuna KM, a novo Gradsko vijeće usvojilo odluku o kreditnom zaduženju iz kojeg bi se financirao nastavak radova.

N. K.