DNEVNI

Grlić Radman na misi u Bugojnu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je u utorak očekivanje da će se rasvijetliti sudbina nestalih i ubijenih Hrvata u Bugojnu u središnjoj Bosni, gdje je u utorak položio vijenac te sudjelovao na misi u župi Kandiji koja je za vrijeme rata bila posve uništena.

 “Jako je važno rasvijetliti mračnu prošlost da bismo mogli zajedno živjeti, da bismo otvorili novo poglavlje suživota. Važno je rasvijetliti prošlost, sudbinu nestalih, poginulih. Njihove obitelji su još žive”, rekao je ministar Grlić Radman u mjestu Kandiji.
Hrvati u Bugojnu obilježavaju 28. godišnjicu od stradanja tijekom ratnih sukoba s bošnjačkom Armijom BiH. Oko 16.000 Hrvata je prognano u ljeto 1993. godine, ubijeno je oko 300, a za još 15 najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika te srednjobosanske općine, koji su najprije zarobljeni i odvedeni u logore, a zatim ubijeni, još uvijek se traga. Sutra će se na lokaciji Rostova nastaviti iskopavanja u potrazi za njihovim tijelima. Na tome području prošle godine ekshumirani su ostaci četvorice nestalih Bugojanaca.
Hrvatski šef diplomacije Grlić Radman u mjestu Kandiji položio je vijenac za hrvatske žrtve iz Domovinskog i drugih ratova, te je nazočio svetoj misi povodom svetkovine sv. Ilije Proroka. Ocijenio je kako je Bugojno danas test svima u Bosni i Hercegovini kako bi se “vratio duh zajedništva, tolerancije, multietničnosti”.
“Žalosna je činjenica da u usporedbi s vremenom prije ratnih sukoba ovdje živjelo oko 16.000 Hrvata, a danas svega 2.500. Ovdje bi trebalo stvoriti preduvjete za njihov povratak”, rekao je hrvatski šef diplomacije. Najavio je nastavak potpore hrvatske Vlade.
“Tu će Vlada Republike Hrvatske i sve njezine institucije pomoći odgovarajućim projektima prekogranične suradnje i preko EU fondova. Siguran sam da će se Hrvati Bugojna moći vratiti u svoj zavičaj i da će se opet ovdje njegovati i isticati hrvatski identitet uz poštovanje svih ostalih vjera i nacija kao što je to bilo nekada”, istaknuo je.
Pri tome je izrazio očekivanje da će Hrvati u Bugojnu i cijeloj zemlji ostvariti jednakopravnost. “Hrvatski narod u BiH je autohton i vjerujem da će se to pokazati i u novom izbornom zakonu gdje će Hrvati moći birati legitimne političke predstavnike u najviše tijela kao što je to predviđeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom”, dodao je.
Predsjednik lokalnog HDZ-a BiH i Gradskog vijeća Bugojna izrazio je očekivanje da će Vlada RH nastaviti podržavati opstanak tamošnjih Hrvata, što po njemu ponajprije ovisi o otvaranju novih radnih mjesta.