DNEVNI

GUŽVA NA ‘PLUĆNOM’ U SKB MOSTAR: Zbog povećanja broja oboljenja, odjel značajno proširen

Odjel za plućne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tokom posljednja dva mjeseca zabilježio je više od 330 prijema. S obzirom na povećan broj pacijenata s respiratornim bolestima i smetnjama, Odjel je značajno proširen. Pacijenti su, kažu nam, uglavnom pacijenti starije životne dobi.

Nažalost, i broj mladih koji su hospitalizirani također je u porastu.

Gripa dodatna komplikacija

– Značajan je broj pacijenata životne dobi između 20 i 40 godina. Javljaju se s teškim pneumonijama, koje se kompliciraju po tipu respiratorne suficiencije razvoja pneunarnih izliva. Neke od pneumonija praćene su i trombo-embolijskim incidentima. Broj prijema koji smo zabilježili u posljednja dva mjeseca daleko premašuje kapacitet našega Odjela. Među pacijentima najveći procenat – negdje oko 90 posto bolesnika je s dijagnozom virusne ili sekundarne pneumonije i komplikacijama, izjavila je Krsitina Galić, pročelnica Odjela za plućne bolesti i TBC SKB-a Mostar.

Epidemija sezonske gripe koja je također u tijeku, uzrok je povećanja broja pacijenata koji se javljaju s virusnom upalom pluća. Veliki broj hospitaliziranih liječenje započinje u ambulantama primarne zdravstvene zaštite. Komplikacije kod ove bolesti najčešće se javljaju između sedmog i desetog dana trajanja.

– Nažalost, pneumonije su teške i ne reagiraju na primjenu peros terapija – antibiotika, koja je već u tome trenutku ordinirana. Komplikacije u toj fazi bolesti s razvijenim komplikacijama i opsežnim filtratima na plućima, vode ka stanju manjka kisika. U tome slučaju neophodna je oksigeno terapija. Na sve se nažalost pojavljuju i bakterijske pneumonije, dodaje doktorica Galić.

Oksigenoterapija, odnosno liječenje kisikom, podrazumijeva primjenu kisika u koncentraciji većoj od one koja je u zraku, a to je 21 posto. Primjenjuje se za sprječavanje tkivne hipoksije, odnosno kod osoba kojima je opskrba tkiva kisikom nedostatna za pokriće metaboličkih potreba. Najčešće je riječ o problemu prijenosa kisika. Uglavnom je riječ o slučajevima masivne upale pluća.

Pad u ožujku

Najčešće se radi o izrazito opsežnim pneumonijama koje zauzimaju veliki dio plućnog parenhima i tako dovode do funkcionalnog ispada pluća, nedostatka kisika i potrebe za liječenjem u jedinicama poluintenzivnog ili intenzivnog liječenja. Komplikacije su česte i u obliku razvoja pleuralnog izljeva, teškog pogoršanja bronhijalne astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća. Pad broja oboljelih od gripe i respiratornih virusa, pa samim time i pad broja pacijenata na ovome Odjelu SKB-a, očekuje se početkom ožujka.

H. Ž.