DNEVNI

HDZ BiH najvjerojatnije neće imati četiri izaslanika u Domu naroda PS BiH

Sudeći po dosadašnjim rezultatima izbora izaslanika u Dom naroda FBiH HDZ neće imati četiri izaslanika u Domu naroda jer će HDZ 1990 sa Hrvatskim nacionalnim pomakom imati četiri delegata u Domu naroda FBiH što je dovoljno da se izabere jedan izaslanik u Dom naroda BiH. Podsjećamo izaslanici hrvatskog kluba (23) Doma naroda FBiH biraju izaslanike u hrvatskom klubu (5) u Domu naroda BiH.

S tim u vezi su zastupnici u Skupštini HBŽ-a izabrali tri izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda FBiH. Po jednog izaslanika dobili su HDZ BiH, HDZ 1990 i Hrvatski nacionalni pomak (HNP), piše Istraga. Ranije je u HNŽ-u HDZ 1990 dobio jednog izaslanika iz reda Hrvata. Isto tako, u SBŽ-u jedan izaslanik iz HDZ 1990 izabran u hrvatski klub Doma naroda Federacije.

Presudnu podršku je najvjerojatnije dobio od zastupnice DF-a Željke Matković. Da je glasala sama za sebe njen glas bi propao jer to ne bi bilo dovoljno da uđe u Dom naroda BiH. Usprkos tome što se glasa tajno teško je očekivati da je jedan od zastupnika HDZ-a promijenio stranu i glasao protiv svoje stranke. Zajedno sa Hrvatskim nacionalnim pomakom HDZ 1990 je tako skupio četiri potrebna izaslanika u FBiH.

U praksi, to znači da HDZ BiH vjerojatno neće imati četiri delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.