DNEVNI

HDZ I HNS: Politički prioriteti jasno definirani, Izborni zakon BiH prvi među njima

U Mostaru je u petak zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a BiH, kojom su prilikom razmatrane aktualne političke teme svih razina vlasti u BiH, aktualnosti u smislu pregovora o izmjeni Izbornog zakona BiH te ključni politički prioriteti u predstojećem razdoblju.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je razgovore i smjernice dogovorene s predstavnicima SDA na temu izmjene Izbornog zakona BiH, s čim je javnost već upoznata. Formirane radne skupine u sklopu nedavnih razgovora trebaju osigurati ubrzani tempo šireg paketa koji rješava diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju konstitutivna prava hrvatskom narodu i, jednako važno, osigurati stabilnost i funkcionalnost zakonodavne i izvršne vlasti. Kako je istaknuto, izjave bošnjačkih predstavnika koje se može čuti posljednjih dana jasno pokazuju tko i zašto ne želi postići sporazum koji će usmjeriti sve ostale procese, iako je u lipnju prošle godine to potpisano i s međunarodnim predstavnicima u BiH.

S tim u svezi, Čović je podsjetio da je u posljednja tri mjeseca održano više sastanaka s predstavnicima SDA i međunarodnih institucija., posljednji od kojih u četvrtak navečer. “Prvi put u taj je paket bio uključen i SNSD. Razgovarali smo upravo o ovim temama koje su postavljene s jasnim rokom da do kraja lipnja završimo sve što je za prethodnih razgovora postavljeno kao plan“, rekao je on dodavši da su osnov svega dva sporazuma potpisana o Mostaru još u lipnju prošle godine. “Jedan smo, kako je kazano iu četvrtak, u najvećoj mjeri realizirali, ostaje još usvojiti Statut Grada Mostara. O drugom sporazumu već dugo pričamo i, uglavnom, nismo uspjeli pratiti dinamiku i rokove koje smo definirali, tako da smo se zajednički dogovorili da to mora biti završeno do kraja lipnj. U četvrtak je konstatirano i da su, od 14 uvjeta Europske komisije, neispunjena ostala još svega tri“, rekao je Čović te za 10. ožujak najavio razgovore s SDA u Sarajevu i to u tri grupe, o dkojih će se jedna baviti Federacijom BiH, druga Izbornim zakonom, a treća uvjetima za kandidatski status. Dakle, ne pričamo o Vladi FBiH, već o tome što je sve problem da FBiH normalno funkcionira, tj. što su sve SDA i HDZ dogovarali u zadnjih 5-6 godina, a nismo uspjeli provesti“, precizirao je Čović.

Nemamo političkog partnera za Vladu FBiH

Govoreći o formiranju novog saziva Vlade FBiH, lider HDZ-a BiH ustvrdio je da ta stranka nema političkog partnera s kojim može obaviti taj proces. Danas SDA, kako je ocijenio, nema kapacitet dobiti novu Vladu FBiH i stoga ona posljednjih mjeseci više i ne inzistira na tome, već na popuni upražnjenih ministarskih mjesta. Upitan ima li zavrtanja ruku od strane predstavnika EU-a i SAD-a, naveo je da je zanimanje njihovih lidera prevažno za procese u BiH. “Da nije njih, sigurno ne bismo sjedili s SDA i pričali o Izbornom zakonu. To je jasno“, rekao je Čović.

Pitanje ‘Ostalih’ ne rješavati kroz izmjenu Ustava BiH, već izbornog zakonodavstva

Čović je ukazao na značaj svih razgovora koji predstoje i koji će biti intenzivni kako bi se do kraja travnja predložilo zajednički model. „Prijedlozi koji zagovaraju HDZ BiH i HNS BiH omogućavaju kandidaturu i pripadnicima Ostalih i rješava pitanje ‘Sejdić – Finci’. Smatramo da Ustav BiH nije nužno mijenjati, već da te stvari treba riješiti kroz izborno zakonodavstvo. Izmjene Ustava BiH zahtijevaju dvotrećinsku većinu i nisam siguran imamo li u Parlamentu BiH taj kapacitet. Svi prijedlozi koji omogućavaju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda su nama prihvatljiva i to sam i ranije također istaknuo“, naveo je Čović u obraćanju  medijima.

U osvrtu na proces nabave cjepiva i problema pri njihovoj nabavi u okviru COVAX mehanizma, Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve ključne institucije u tom procesu na zajedničku koordinaciju kako bi proces cijepljenja što skorije započeo budući je zdravstvena sigurnost u ovom trenutku prijeko potrebna te bi, ujedno, i skinula teret sa zdravstvenog sektora, koji je još uvijek pod velikim opterećenjem.

HNS BiH: Pitanje Izbornog zakona definira dinamiku i za druga otvorena pitanja

U petak je zasjedalo i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koje je razmatralo aktualnosti vezane za Izborni zakon BiH koji je stavljen u fokus svih razgovora na svim višim razinama, ali i pitanja migrantske situacije i nabave cjepiva u procesu normalizacije zdravstvene situacije. Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović prezentirao je sadržaj razgovora koje su u četvrtak organizirali međunarodni predstavnici i upoznao članove Predsjedništva HNS-a sa svim političkim aktivnostima koje slijede. Modeli Izbornog zakona koje zagovara Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH rješava ključne odredbe Izbornog zakona sadržane u odlukama Ustavnog suda BiH te odluke Europskog suda za ljudska prava, rečeno je. Poručeno je i da stav HNS-a BiH ostaje jedinstven: ustavne promjene nisu nužne, a u ovom trenutku nisu ni provedive zbog kapaciteta u Parlamentu BiH. Ponovljen je i raniji jedinstven stav da migrantsku krizu moraju koordinirano rješavati sve institucije nadležne za to pitanje, kao i pitanje nabave cjepiva.