DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Hoće li policija mjeriti na kojoj razdaljini sjedimo u kafiću?

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar govorio je u petak o novom ublažavanju mjera restrikcije u Federaciji BiH.
– Razmatrat će se, pored rada vrtića i korištenje usluga javnog prijevoza, usluge stomatologa, okupljanje u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još čitav niz mjera. Epidemiološka situacija nam dopušta, ako ostane na ovoj razini, da razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da očekujemo u slučaju pozitivne epidemiološke situacije da bi ove nove zapovjedi koje reguliraju sve ove oblasti mogle biti donesene krajem sljedećeg tjedna i onda bi mogle stupiti na snagu – kazao je Pehar.
Pehar je govoreći o paketu mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kazao da je prvobitna ideja da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori.
– O tome ćemo u konačnici još promišljati i vidjet ćemo kako će završiti zapovijed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata jasno. I za ove usluge će biti posebno propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnika usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili – kazao je Pehar.
U međuvremenu, određeni poluslužbeni izvori počeli pojedinim medijima ‘otkrivati’ kako bi trebale i mogle izgledati mjere koje će se koristiti u radu ugostiteljskih objekata.
Tako se spominje da će biti propisano da u baštama stolovi moraju biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a da će za jednim jednim stolom maksimalno moći sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva. Također, spominje se da će se na ulazima nalaziti sredstva za dezinfekciju ruku .
Spominje se da će biti preporučeno korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa te da će biti  obavezna stalna dezinfekcija stolova. Preporučena će biti i dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno ,a po potrebi i češće.
Ono što se ne spominje i što još uvijek nije jasno jeste na koji će se način kontrolirati provođenje propisanih mjera. Tako se još uvijek ne zna ni koji će ‘organi’ kontrolirati postupa li se po propisanim procedurama. Da li bismo mogli doći u situaciju da npr. policijske snage mjere razdaljinu između stolova u baštama kafića, prebrojavaju osobe za jednim stolom i provjeravaju da li smo iz jednog domaćinstva ili iz više njih…ostaje da se vidi idućih dana.

VEZANO

Thunberg donirala 100.000 eura za borbu protiv širenja koronavirusa u Amazonu

urednik

Utorak ponovno donio četverocifreni broj novozaraženih

urednik

U HNŽ 12 novih pozitivnih na Covid-19

urednik