DNEVNI

Hranu za doniranje je jeftinije uništiti nego platiti porez na nju

Javne kuhinje u BiH hrane 17 tisuća gladnih i osoba u potrebi. Istodobno se na donacije javnim kuhinjama plaća PDV. Inicijativa u cilju ukidanja tog poreza na proizvode kojima istječe rok uporabe mogla bi ugledati svjetlo dana tek nakon izbora.

Do tada, od hrane koju se  uništava jer je to jeftinije moguće je pripremiti 280 milijuna obroka. Svaki peti građanin je u stanju socijalne potrebe, a uslijed inflacije, koja u regiji ruši neslavne rekorde, taj broj se iz dana u dan povećava, o čemu svjedoče i uposlenici humanitarnih udruženja i javnih kuhinja koji godinama na listi potreba imaju sve više korisnika, prenosi FTV.

“U BiH djeluje oko 60 javnih kuhinja, tj. restorana koji nude takav tip pomoći. U njima se hrani oko 17 tisuća ljudi”, navodi Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad, ističe da svaki mjesec dođe 5 do 10 novih korisnika zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi.

Dug put do smanjenja stope siromaštva

Uposlenici humanitarnih udruženja i javnih kuhinja ukazuju i da je dug put do smanjenja stope siromaštva, ali može se krenuti od onih jednostavnih koraka, jedan od kojih je i ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Naime, prema važećem zakonu, bh. poduzećima je isplativije hranu pred istek roka uništiti no donirati. Da bi to spriječili, čelnici Fondacije ‘Mozaik’ uputili su inicijativu Upravi za neizravno oporezivanje BiH i dopise parlamentarcima o ukidanju te porezne obveze.

“Već smo dobili nekoliko pozitivnih odgovora u parlamentarnom povjerenstvu, koje je dalo jednoglasno mišljenje i hvala im na tome. Upućena je inicijativa te očekujemo da, zajedno s Upravom za neizravno oporezivanje BiH, vidimo kada što prije možemo izmijeniti taj dio Zakona o PDV-u”, kaže Zoran Puljić, direktor Fondacije ‘Mozaik’.

No, Iz Uprave za FTV kažu da je inicijativa uvrštena u novi Nacrt zakona o PDV-u, ali može biti odobrena tek nakon usvajanja zakona. Na potezu je Vijeće ministara BiH, koje je davno moglo riješiti problem da je njegov rad djelotvorniji.

“Ne postoji nikakav problem da se proces i završi, ali očito je da ti ljudi neće da rade svoj posao. Ako će prihvatiti da neka hrana bude donirana centrima koji pripremaju topli obrok za ljude bez novaca, onda će to biti takva procedura da će biti jednostavnije da se plati PDV”, ukazuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Mjere kratkog vijeka

No, ako PDV na doniranu hranu i bude ukinut, i dalje ostaju mjere kratkog vijeka. I građani moraju početi mijenjati svoje navike da bismo imali sustavna rješenja.

“Mi jednostavno moramo izgraditi jedan sustav kulture rada i odnosa prema radu, a ne se ponašati dvolično, od samih građana, do onih koji obnašaju najodgovornije dužnosti u BiH”, poručuje Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA.

FTV napominje i da državna tijela nisu donijela nijednu mjeru u borbi protiv rasta cijena. Od 140 tisuća tona hrane koja bude uništena godišnje može se pripremiti 280 milijuna obroka, što je podatak koji bi trebao biti alarmantan donositeljima odluka u vrijeme dok cijene rastu, obroke se baca, a gladnih je sve više.