DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Hrvatska rezervacijama smještaja želi privući turiste koji će više potrošiti

Splašnjavanjem pandemije koronavirusa države koje dobar dio gospodarstva temelje na svojim turističkim potencijalima polako, ali sigurno ukidaju mjere ograničavanja ulaska na njihov teritorij.

Borba za financijski turistički kolač je započela, a ishod je neizvjestan jer svi očekuju drastičan pad prihoda od ljetne sezone u odnosu na prethodne.
Neke zemlje regije su tako olakšale ulazak državljanima Bosne i Hercegovine pa je tako slobodan ulaz u Crnu Goru, dok je ulazak u Srbiju za bh. građane omogućen bez obaveznog testa na koronavirus još od ranije.

Poseban režim u Hrvatskoj

Međutim, još uvijek je izuzetak Republika Hrvatska koja stranim državljanima, što važi i za državljane Bosne i Hercegovine, dozvoljava se ulazak u Hrvatsku samo ako pokažu dokaz o rezervaciji smještaja ili neki drugi poslovni razlog boravka.
– Državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak. U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti – naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.
Kako navode iz MUP-a Hrvatske, kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i skratilo vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.
– Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci – navode iz MUP-a Hrvatske.
Ako bi se ovakav režim ulaska u Republiku Hrvatsku zadržao i u buduće to znači da je jednodnevnom turizmu i odlasku na more odzvonilo. Očigledno je da se, barem za sada, Hrvatska želi okrenuti turistima koji će više potrošiti, a da istovremeno to mogu dokazati kroz npr. dokaze o rezervaciji smještaja.

Pale cijene

Istovremeno, dok vrijede posebni propisi za ulazak u Hrvatsku, cijene privatnih apartmana i kuća na hrvatskom primorju drastižno su niže nego u isto vrijeme prošle godine, pišu hrvatski mediji. Koliko su cijene smještaja  pale govore podaci da su prošlogodišnji najjeftiniji apartmani u predsezoni koštali 40 eura, a sada toliko koštaju oni najskuplji. Cijene apartmana u 2019. za pred i postezonu kretale su se od 40 do 100 eura, dok su u sezoni bile od 60 do 200 eura. 
Ove godine se od 25 do 40 eura kreću cijene apartmana u pred i postezoni, dok su u sezoni od 45 do 70 eura. Ove godine, na primjer, apartman na Pagu u kojem se može smjestiti pet osoba, u predsezoni je 25 eura, u sezoni 50, dok je cijena u postezoni 30 eura. Na Hvaru se apartman, za dvije do šest osoba, iznajmljuje u predsezoni i postezoni po 40 eura, dok mu je u sezoni cijena 70 eura. Jednosoban apartman za dvije osobe u centru Makarske u pred i postezoni je 25 eura po danu, a u sezoni 50 eura. 
S druge strane 2019. godine su cijene apartmana u sezoni iznosile i do 200 eura po danu. Toliko je koštao apartman za četvero u Betini na Murteru. Cijena je u pred i postezoni bila 100 eura.
Apartman u Biogradu na moru za četiri osobe lani je u predsezoni koštao 60, a u sezoni 80 eura. Međutim, usprkos tome što su ove godine cijene znatno niže nego lani, booking u privatnom smeštaju svejedno ide jako loše. 

Prednjače kuće

– Turisti zbog ove situacije s koronavirusom radije iznajmljuju cijele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentaju najbolje proći, tvrde hrvatski turistički djelatnici. Navode kako će svi ostali dosta loše proći i pitanje je, ističe, koliko će uopće imati gostiju, ali da je za sada situacija jako loša.
Smatraju da će ove godine cijena biti ključni faktor što se tiče turizma.
Vladi prigovaraju da su im važniji izbori i stranačke pozicije, te da u biti  nemaju nikakve informacije kako bi turizam mogao izgledati, a uvjete ulaska koje su objavili smatraju samo tehničkim stvarima. Na kraju, za očekivati je da će upravo građani BiH dobrim dijelom popuniti praznine na hrvatskoj obali, upravo zbog nižih cijena smještaja te da će jednodnevni turizam ipak biti zamijenjen dugoročnijim rezervacijama. G. S.

VEZANO

Na Manjači otvoren turističko-rekreativni centar

urednik

Smiljana Srnec tvrdi da nije ubila svoju sestru

urednik

U Hrvatskoj oko 400.000 ljudi došlo u kontakt s koronom

urednik