DNEVNI REGIJA

Hrvatska vojska je bila u BiH! Otkriveno gdje su bili i što su radili!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić u otvorenom su ratu zbog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula. Optužbe pljušte sa svih strana, a ministar Banožić iznio je i jednu koja je izazvala reakcije – da su bez njegovog odobrenja namjeravali poslati vojsku RH preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

Banožić je za Jutarnji list prepričao svoj razgovor s Hranjom. “Rekao sam mu: Sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja. Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku”, kazao je Banožić za Jutarnji list.

Robert Hranj kasnije je demantirao da je dao ili ponudio ostavku, ali nije demantirao dio izjave oko slanja vojske u Bosnu i Hercegovinu.

Umirovljeni general i predsjednikov savjetnik za veterane Marijan Mareković u razgovoru za Dnevnik Nove TV komentirao je, među ostalim, i kakva će biti daljnja suradnja predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

– Mislim da će to teško biti, još se nije dogodilo da neki ministar obrane javno proziva nekog predsjednika da krši zakon i da krši Ustav – kazao je Mareković. Na pitanje novinarke je li predsjednik tražio da se pošalje vojsku u BiH, kako to ovih dana tvrdi ministar Banožić, kazao je kako je to velika laž.

– To nije točno i mislim da bi ministar trebao reći hrvatskoj javnosti koju je to postrojbu Hrvatske vojske predsjednik želio uputiti u BiH – kazao je Mareković, koji je odgovorio i na upit ima li saznanja o tome je li ministar Banožić koristio vojsku u jedinicama lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ. Mareković je odgovorio da u Uredu predsjednika postoji popis svih angažiranja vojske za potrebe lokalne samouprave koji će uskoro biti i objavljen.

I dok savjetnik Predsjednika RH, umirovljeni general Marijan Mareković tvrdi da nije točno da je predsjednik tražio da se pošalje vojska u Bosnu i Hercegovinu, Jutarnji list doznaje kako se to dogodilo u ožujku ove godine. Četvero pripadnika Počasno zaštitne bojne upućeno je u Bugojno na posljednji ispraćaj posmrtnih ostatak četvorice pripadnika HVO-a.

Upravo je je umirovljeni general Marijan Mareković na tom događaju bio izaslanik Predsjednika. Uz njega je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na fotografijama koje je objavio fenix-magazin.de jasno se vidi da su prilikom polaganja vijenaca od strane generala Marekovića i ministra Radmana bile prisutne i pripadnice Počasno zaštitne -bojne, piše jutarnji.hr.

Bugojno, 19.03.2021. Na fotografiji Gordan Grlić Radman. foto HINA/ FENA/ Hazim Aljović/ ml

Prema Zakonu o obrani ‘odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbe razine voda i niže donosi ministar obrane“. Kako saznajemo u ovom slučaju bilo je riječ o četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a predsjednik je potpisao odluku o njihovom angažmanu i uputio je načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju.

On je potom napisao zapovijed o njihovom upućivanju u BiH. Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista pripadnici Bojne već su krenuli na put kada su u Glavnom stožeru shvatili da bez odluke ministra obrane ne mogu slati vojnike preko granice. Na naknadni zahtjev iz Glavnog stožera, ministar obrane je potpisao odluku kako ne bi došlo do međunarodnog skandala. Pripadnici Bojne su odluku čekali u Splitu i nakon što je ona potpisana krenuli su za Bugojno.