DNEVNI LOKALNO

Hrvatske stranke idu zajednički na izbore u Stocu

Piše: V.S.Herceg

Iako je Središnje izborno povjerenstvo na jučerašnjem zasjedanju donijelo jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora za 4. listopada ove godine, kako dozznajemo iz Sotca, u toj općini već duže vremena su vođeni intenzivni razgovori, svih hrvatskih stranaka koje su imale zasebne liste na zadnjim lokalnim izborima u Stocu, o zajedničkom izlasku na izbore.

Postignut dogovor

Naime, kako se doznaje, postignut je dogovor  da hrvatske stranke u Stocu izađu s jednom listom za Općinsko vijeće i zajedničkim kandidatom za načelnika općine.

Ovaj dogovor se mogao predvidjeti i iz dosadašnje suradnje načelnika sa Općinskim vijećem i svim strankama koje imaju svoje vijećnike te će se ta suradnja,kako izgleda, očito nastaviti i nakon listopadskih izbora.

Kako se doznaje od aktera ovih razgovora, ali i dosadašnjih izjava aktualnog načelnika i Predsjednika OO HDZ-a Stolac Stjepana Boškovića, poduzeti će se sve kako biHrvati Stoca izašli jedinstveno na lokalne izbore 2020 godine te spriječili gubitak pozicija.

Kako se ističe,„neće se dospustiti ponavljanje 2016. godina, kada su bošnjačke stranke gradile svoju strategiju na podjeli Hrvata, odnosno na stranačku razjedinjenost“. Za ovakav nastup na predstojećim izborima sve su stranke dobile plebiscitarnu potporu stranačkih baza. Naime, podsjetimo i na odluku HNS-a da će stranke članice na izborima sudjelovati zajednički u onim mjestima gdje je ugrožena pozicija Hrvata. Između ostalog i u Stocu.

Sudski epilog prekida izbora u Stocu 2016.

Naime, podsjetimo da su u ovoj općini 2. listopada 2016. godine nasilno su prekinuti izbori od strane članova SDA i SDP-a u ‘Inicijative za Stolac’.  U tom incidentu fizički su napadnuti članovi općinskih biračkih odbora, gdje su jednom od njih nanesene i teže tjelesne ozljede. Ovaj incident siječnju ove godine imao je i sudski epilog –  Salmir Kaplan član SDA i tadašnji kandidat za načelnika općine, te  Ahmet Ljubović i Demir Mahmutćehajić na Općinskom sudu u Čapljini prvostupanjski su osuđeni na kazne zatvora i novčane kazne za prekid izbora u Stocu prije četiri godine.

Točnije, zbog prekida lokalnih izbora u Stocu 2. listopada 2016. godine, napada i ozljeđivanja članova biračkih odbora, sutkinja Dubravka Soče, prvooptuženom Salmiru Kaplanu, bivšem federalnom ministru i tada kandidatu na načelnika Općine Stolac, a danas zastupniku SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dosudila je dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 1.500 KM.

Drugooptuženi Ahmet Ljubović, član Općinskog odbora SDA, kažnjen je sa 10 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 1.000 KM, dok je trećeoptuženi Demir Mahmutćehajić, predsjednik OO Stolac, osuđen na jednu godinu i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 1.500 KM.

Incident prekida izbora u Stocu dodatno je zakomplicirao političke odnose među vodećim političkim hrvatsko-bošnjačkim opcimama, ne samo u Stocu nego i na višim razinama, a posebno međunacionalne tenzije u Stocu.

VEZANO

Tehnička i zaštitna sredstava za izbore trebaju osigurati lokalne zajednice

urednik

Razgovori Šepić – Skopljaković: Jedinstven nastup oporbe može napraviti promjene

urednik

NAKON VIŠE OD 13 GODINA: Poznat datum konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara

urednik