DNEVNI

Igor Stojanović meta sarajevskih nacionalista

Potpredsjednika FBiH su redom napadali reis Kavazović za islamofobiju, Bakir Izetbegović, Ramiz Salkić, Haris Zahiragić, a u političko i ljudsko ‘čudovište’ ga je pretvorio i Dennis Gratz, alias Muhamed Gracić.

Potpredsjednik FBiH, “BO” Srbin, pripadnik ABiH Igor Stojanović, čestiti ljevičar, ovih dana je na meti surovog nasrtaja bošnjačkih sarajevskih nacionalista.

Nikada nije promijenio ime. Bio je pripadnik ABiH, lojlani je i “BO” Srbin, ali je ostao vojnik SDP-a, lojalan Nerminu Nikšiću, a ne nacionalističkim strukturama.

Smrtno mu zamjeraju što je prije nekoliko dana na jednom vrlo eminetnom skupu odvažno progovorio u podjarmljenom, antieuropskom položaju lojlanih Srba u FBiH.

Gratzov napad

Vrlo odmjereni Stojanović niti jedno riječju nije optužio ‘duboku Bakirovu državu’, dapače, rigidno je kazao da su Hrvati i Bošnjaci više poniženi u RS-u, ali u toj ‘sećijskoj’ harangi prednjačio je patriot nacionalista Dennis Gratz.

-Kakvo pogrešno, kakvo nekorektno i neosnovano blaćenje svega onoga što mu je omogućilo ovu transformaciju u vjerovatno najnaduvenijeg aktera naše političke zbilje… Strašno u šta se ovaj čovjek pretvorio! U svojoj pompezno demonstriranoj beznačajnosti imao je jedan momenat kada je mogao biti od važnosti, za sve nas. I na tom ispitu je pao. Što je najgore, on je svoju ispravnu odluku najavljivao, državnički i argumentovano. Onda se ušutio i glasao za one za koje je najavio da neće. Za koje je, uvjeren sam, lično imao sam prezir. Kakva lekcija iz nedosljednosti i kukavičluka. Sve ovo što od tog trenutka baljezga je eho njegovog pada na ispitu hrabrosti, naveo je Gratz, koji optužuje Stojanovića za ljudski i politički nemoral.

Što je Stojanović rekao

Evo što je Gratzu toliko zasmetalo…

– Pod pritiskom srpskog i hrvatskog nacionalizma koji nikada nije omekšao, SDA je posustala. I u političkoj praksi počela donositi odluke kao i HDZ i SNSD. Kada može iz kluba Bošnjaka blokirati, blokirat će. Pravdajući da je to obrana države, a ne grupe članova SDA koji žele samo vlast. Šaljući poruke Osmorci zašto mora biti HDZ kad i mi imamo većinu u klubu Bošnjaka kao i HDZ u klubu Hrvata. Što u potpunosti stavlja političku praksu SDA sa HDZ-om u isti koš. Etnički princip ispred građanskog. Ono što je sigurno je da posljednjih 15 godina SDA mnogo više liči na bošnjački HDZ ili SNSD. Zato su se u vlasti proteklih 32 godine odlično slagali sa nacionalnim strankama Srba i Hrvata. A države i zajedništva je sve manje. Razjedinjenost nikad veća, ocijenio je potpredsjednik FBiH, te dodao:

-Žao mi je ako sam na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je moj javni nastup shvaćen kao islamofoban. Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije bit će i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja. Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uvjet za patriotizam. Što ne može biti naša odrednica. Zalažem se za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovjesti, pojasnio je Stojanović.

J. S.