DNEVNI Politika

Ilija Cvitanović: Nastojanja NSRS-a izraz jednostrane volje i čin grubog nasrtaja na institucije BiH

Ustavni sud BiH jedna je od pet institucija koje se izravno navode i razrađuju u Ustavu BiH, to je izvorni Dayton koji Dodik priziva i kao takav ne bi trebao biti švedski stol, izjavio je u srijedu predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, u povodu najnovije odluke Narodne Skupštine RS-a kojom je usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta.

Cvitanović dodaje kako je na taj način ponovno otvorila političku, pa i ustavnopravnu krizu u ionako kompliciranim odnosima u BiH, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

“Odluka Narodne Skupštine (NS) RS-a prema mišljenju ustavno-pravnih stručnjaka koji razumiju ustavno-pravnu materiju, ali i drugih koji mogu nešto reći o karakteru propisa koji je usvojen, ističu kako je ovaj zakon prijeporan po mnogim osnovama. Odluke entitetskih parlamenata ne mogu imati suspenzivne posljedice prema odlukama državnih tijela vlasti pa tako i prema Odlukama Ustavnog Suda BiH”, kazao je Cvitanović.

Čelnik “Devedesetke” navodi da se “razumije kako nije u pitanju problem pravnog karaktera nego potreba da se na ovaj način šalju snažne političke poruke vladajuće koalicije u RS-u”.

“Ustavni sud BiH je Daytonska kategorija, on je kao institucija naveden i razrađen u Ustavu BiH i kao takvog prihvatila ga je i srpska strana u tijeku mirovnih razgovora. Poznato je da političko vodstvo u RS-u svoja politička nastojanja pa i zahtjeve uvijek oslanjaju na tezi o primjeni izvornog Daytona kao političko-pravne osnove uređenja BiH. U tom pogledu Ustavni sud BiH kao takav ne može biti izvornija Daytonska institucija. Dayton je međunarodni sporazum, ugovor o kojemu su se sve strane usuglasile i kao takav ne može biti švedski stol pa da se uzme samo ono što mi se sviđa. Zbog toga smatram da su nastojanja NSRS-a kroz ovaj Zakon izraz jednostrane volje i čin grubog nasrtaja na institucije BiH, što nije dobro”, ističe Cvitanović.

Apelira na povratak u okvire “normalnog i civiliziranog političkog dijaloga”.

“Mogu razumjeti želje pa i nastojanja da se o određenim pitanjima nađu rješenja, ali ona moraju biti rezultat konsenzusa, a ne političkog ili pravnog nasilja. Zbog toga apeliram da se svi vratimo u okvire normalnog i civiliziranog političkog dijaloga, da o problemima razgovaramo i da tražimo rješenja. Institucije BiH su mjesto gdje se o tome treba razgovarati i dogovarati. Sve drugo će biti ‘ćorsokak politika’ koja neće donijeti ništa dobro ni državi ni narodima koji u njoj žive”, naglasio je Cvitanović.

Sva tri konstitutivna naroda, kako kaže, imaju pravo i obvezu sudjelovanja u institucijama ove zemlje i to im pravo nitko ne može i ne smije uskratiti.

“Jedino politika uvažavanja i dogovora može biti benefitna za sva tri konstitutivna naroda i ostale građane BiH. Proizvoditi permanentne političke krize ovaj put i nasrtajem na ustavno-pravni poredak BiH i to na izvorni Dayton na koji se pozivaju nije put prema traženju rješenja nego je usmjereno na destabiliziranje države. Ako se cijela situacija ne vrati u institucionalne okvire gdje će vladati princip političkog dijaloga kao osnove za donošenje političkih odluka i zakonodavnu djelatnost entitetskih parlamenata institucije Tužiteljstva BiH, ali i Ured Visokog predstavnika za BiH će morati reagirati”, stoji u priopćenju.

VEZANO

Cvitanović: Nemam ništa protiv da vlasnik zemlje budu i jedinice lokalne samouprave

urednik

DOGOVOR U HNŽ: SDA predaje jedno ministarstvo HDZ-u BiH i ulazi u vlast sa HRS-om!?

urednik

Livnu prijeti ’scenarij Stolac’

urednik