BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Ima li političke volje da se provjere diplome zaposlenih u državnim institucijama i javnim poduzećima na svim razinama vlasti u BiH?

Piše: Dragan Bradvica

Veliki interes u bh. javnosti izazvala je akcija ‘Klaster’ u kojoj su slobode lišene osobe koje su sumnjiče za izdavanje lažnih diploma.

Ukoliko se uistinu radi o početku obračuna sa pošasti koja razara obrazovni sustav, Bosnu i Hercegovinu drži zakovanu za dno svih europskih istraživanja i zbog čega smo predmet ismijavanja u regiji i šire onda se uistinu radi o povijesnom trenutku za ovu zemlju, njene konstitutivne narode i sve žitelje.

Otvaranje Pandorine kutije značilo bi da se napokon stvari istjeraju na čistac, da će mnogi u ovom procesu ‘pasti’ i da se cijeli obrazovni sustav resetira i krene u izgradnju onoga što će nam omogućiti da stižemo europske zemlje.

Jedan od ključnih koraka u tome jeste provjera diploma svih zaposlenika u državnim institucijama i javnim poduzećima, a oni koji imaju lažnu da automatski ostanu bez posla i sudski procesuiraju. To bi bila jasna poruka kako se stvari mijenjaju na bolje. Međutim, je li iluzorno uopće razmišljati o tome?

Apsurdi

Naime, i u proteklom mandatu bilo je nekoliko inicijativa iz tadašnje oporbe da se krene u tom smjeru. Vladajući su na sve moguće načine to pokušavali, a na kraju i uspjeli zaustaviti.

Do kuda ide sav apsurd ove zemlje tada se vidio u stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH na koji su se vlasti i pozivale kada su spriječile provjere diploma.

Prema mišljenju Agencije, osnovni cilj Zakona o zaštiti osobne podataka da se svim osobama, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, osigura zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost vezano za obradu ličnih podataka koji se na njih odnose. U vezi s tim podatak o diplomi određene osobe osobni je podatak, a provjera podrazumijeva obradu osobnih podataka.

Nadalje, iz Agencije smatraju kako se tako narušava ljudsko dostojanstvo zaposlenih jer se svi zaposleni stavljaju pod sumnju.

– Mišljenja smo da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost, naveli su tada iz Agencije.

Konkretnije, prema njihovim mišljenju ukoliko bi se krenulo u provjeru diploma zaposlenika u državnim institucijama i javnim poduzećima (u kojima se nalazi ogroman broj klasičnih uhljeba) i u utvrdi se određeni broj onih koji imaju lažne diplome njima bi bili ugroženi osobni podaci i ljudska prava!?

Netko je na kriminalan način došao do diplome, onda se s tim lažnim dokumentom zaposlio u državnoj instituciji, a onda se sve to ne smije provjeriti jer mu se provjerom ugrožavaju temeljna ljudska prava i osobni podaci?

Što čeka ‘trojka+’?

Simptomatično je i to da ‘trojka+’, koja je sada vlasti, gromoglasno šuti oko ove problematike. Iako su upravo oni u proteklom mandatu bili ti koji su inzistiraju na provjerama diploma sada o tome šute.

Istini za volju, mandat je tek počeo pa ostaje za vidjeti hoće li se napokon u nekom razumnom razdoblju krenuti u provjere. Ili će i oni ovi kao i prethodne vlasti gurnuti u stranu i tako štititi svoje biračko tijelo?

Ukoliko uistinu odustanu od svojih ranijih stavova, a to im nije bilo strano posljednjih nekoliko mjeseci, samo bi još jednom pokazali da im je u fokusu politike samo sjesti u udobne fotelje vlasti.