BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Imamo oko 847 tisuća zaposlenih, oko 355 tisuća nezaposlenih i više od 700 tisuća umirovljenika

Ima li BiH ikakve šanse za uspjeh?

Piše: Dragan Bradvica

U bh. ekonomiji posljednjih godina bilo je mnogo izazova, kao uostalom i u cijelom svijetu.

Sve je počelo velikom ekonomskom krizom koja je počela krajem 2008. godine, a nakon oporavka došli su pandemija koronavirusa i galopirajuća inflacija.

Međutim, za razliku od razvijenih zapadnih ekonomija naša je i prije toga bila, najblaže kazano, na nismo razinama, a sve ove krize samo su stvarale dodatne probleme. Uloga države bila je mala i nedovoljna što je pak, uz druge anomalije bh. društva, dovela do sada najvećeg problema –demografski kolaps.

Ljudi bukvalno bježe iz ove zemlje, prirodni priraštaj je godinama u debelom minus, kvalificirane radne snage kronično nedostaje… Bez dijametralno različite politike od one dosadašnje stanje će se samo pogoršavati iz dana u dan.

Statistički pokazatelji

A niti danas nije bajno. Naime, iako mnogi smatraju kako bh. statističke podatke treba uzimati s dobrom dozom opreza ipak ćemo se oslanjati na ono što su službeni podaci.

Pa tako posljednji od njih pokazuju kako je u studenom 2022. broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 846.912, a od toga 379.275 žena. Ekonomski stručnjaci upozoravaju kako je upravo 2022. bila godina s rekordno malim brojem novozaposlenih što itekako zabrinjava.

Svemu dodajmo kako je službeno prosječna plaća zaposlenih u BiH u studenom 2022. bila 1.175 maraka (nažalost medijalne plaće nemamo, ona se u našoj zemlji ne prati iako je mnogo bolji indikator stvarnog stanja; procjene su da se ona kreće oko 750 do 800 maraka).

Na ovaj broj zaposlenih dolazi više od 700 tisuća umirovljenika. Dakle, omjer zaposlenih i umirovljenika se već jako dugo vremena ne mijenja značajno u korist zaposlenih što bi bilo krucijalno za ekonomski oporavak. Uz to, i uz najnovija povećanja najveći broj umirovljenika prima mirovinu koja je tek nešto iznad 500 maraka.

Kako bi slika bila upotpunjena posljednji podaci pokazuju kako je na dan 30 studeni 2022. u bilo 354.700 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH. Od njih većina ima možda tek neka ad hoc primanja i prepušteni su na milost i nemilost tržišta.

Politika u paralelnom svijetu

S obzirom na stanje koje vlada u našoj zemlji proteklih dvadesetak godina sve ovo je i više nego očekivano. Korupcija, klijentelizam, nepotizam, kriminal, politička, ekonomska i pravna nesigurnost samo sudio problema.

Zbog toga ne samo da ne možemo svih tih godina privući niti jednu ozbiljnu izravnu inozemnu investiciju nego nam i vlastiti žitelji sve više bježe držeći u ruci kartu u jednom smjeru.

Konstitutivnim narodima i svim žiteljima ove zemlje je potrebna nada, optimizam i konkretni potezi na poboljšanju života u zemlji. S obzirom na posljednje političke zavrzlame, kako i ovi tzv. Novi val u politici nastavlja po apsolutno istoj matrici kao i stari, sve ono što je nužno za zemlju teško da će se i dogoditi. Vremena nemamo jer su se bolne i duboke reforme trebale provoditi jučer, a ne danas.

VEZANO

Početak isplate mirovine za lipanj u ponedjeljak

urednik

Umirovljenici će uz isplatu srpanjskih mirovina dobiti jednokratnu pomoć: Evo koliko će ona iznositi

urednik

Umirovljenici: Poskupjele su životne namirnice u BiH, tražimo usklađivanje mirovina

urednik