DNEVNI

Industrija sve više usporava, produbljivanje krize pred vratima

Piše: Dragan Bradvica
[email protected]

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u listopadu 2022. u usporedbi sa rujnom 2022. ostvario je pad od 4,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je pad za 1,8 posto i na stranom tržištu zabilježen je pad od 6,1 posto.

U listopadu 2022. u usporedbi sa listopadom 2021. ukupan promet industrije, kalendarski prilagođen, u BiH bilježi rast za 11,9 posto. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 7,7 posto i na stranom tržištu rast za 15,2 posto, navodi se u priopćenju.

Veliki pad prometa energijom


Nadalje, podaci ukazuju kako je u listopadu 2022. u usporedbi sa rujnom 2022. ukupan promet Netrajnih proizvoda za široku uporabu veći je za 2,9 posto, promet Kapitalnih proizvoda veći je za 2,1 posto, dok je promet Trajnih proizvoda za široku uporabu manji za pet posto, promet Intermedijarnih proizvoda manji je za 7,8 posto, i promet Energije manji je za 15 posto.
Ukoliko stvari promatramo na godišnjoj razini, u listopadu 2022. u usporedbi sa listopadom 2021. ukupan promet Kapitalnih proizvoda veći je za 27,6 posto, promet Netrajnih proizvoda za široku uporabu veći je za 25,3 posto, promet Intermedijarnih proizvoda veći je za 10 posto, dok je promet Energije manji za 10 posto i promet Trajnih proizvoda za široku uporabu manji je za 4,9 posto.

Odgovornost politike


Nažalost i ovi podaci ukazuju na to da ekonomija usporava što nije nikakvo iznenađenje ukoliko znamo globalna kretanja. Pandemija, visoka inflacija, ruska agresija na Ukrajinu dovode do velike neizvjesnosti na globalnoj razini, a stvari prijete da idu od lošeg ka gorem.
Brojni najugledniji svjetski ekonomski stručnjaci ali i političari najavljuju i uzalak u recesiju. Pitanje je samo koliko će ona duboka biti i koliko će trajati. A ukoliko se stvari budu kretale u onom najgorem scenariju, naročito na Njemačku i Italiju, BiH će itekako osjetiti negativne posljedice od kojih će se oporavljati godinama.
Tim više što se u našoj zemlji još uvijek niti ne pomišlja na ozbiljne reforme i pomake, nego jedinio isključivo kako se dokopati vlasti i nakačiti na proračune. Ukoliko se jučer, a ne danas stvari ne počnu mijenjati iz korijena, slijedi nam potpuna katastrofa.
To da ćemo biti u ogromnim ekonomskim problemima minimalno sljedeće dvije godine sada je već jasno i to se više ne može izbjeći ali možemo stvoriti uvjete da nakon toga krenemo u značajnije stope rasta i neko pravednije društvo. Nade u takvo što su izuzetno male ali ipak postoje.