BIH DNEVNI Posao

Inflacija usporava, ali cijene hrane i pića i u svibnju na godišnjoj razini skočile za 11,1 posto

Piše: Dragan Bradvica

Inflacija u Bosni i Hercegovini počela je značajno usporavati i to je svakako vrlo pozitivan podatak za sve žitelje naše zemlje.

Divljanje cijena, kako se barem čini, bliži se svom kraju ali to, nažalost, ne znači kako će one početi padati. Iako za brojne proizvode nema logičnog niti ekonomskog razloga zbog čega su i dalje izuzetno skupi, cijene ne padaju.

Uz to, kada govorimo o inflaciji i usporedbi s prošlom godinom valja imati na umu da svaki rast, pa i onaj najminimalniji znači da su cijene dodatno rasle u odnosu na ionako ogroman cijene kakve smo imali tijekom najžešćih udara inflacije.

Uz to, cijene hrane i pića i dalje itekako rastu što i dalje zabrinjava. Naime, dok se u razvijenim zemljama Zapada na hranu i piće troši oko 12 posto kućnog proračuna, u BiH na ove stavke ide i preko 30 posto pa ne treba posebno niti naglašavati što znači i najmanji skok cijena.

Potrošačke cijene

Tako je prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH razina cijena mjerena indeksom potrošačkih cijenau svibnju 2023.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 6,5 posto.

– Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 11,1 posto, alkoholna pića i duhan za 6,2 posto, stanovanje i režijski izdaci za 12,6 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 10,5 posto, zdravstvo za 3,1 posto, komunikacije za 1,3 posto, rekreacija i kultura za 8,8 posto, obrazovanje za 2,2 posto, restorani i hoteli za 9,2 posto, te ostala dobra i usluge za 10,5 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 6,9 posto i prijevoz za 8,9 posto, navodi se u priopćenju.

Kada stvari gledamo na mjesečnoj razini onda su cijene u svibnju u odnosu na travanj ove godine niže za 0,2 posto. Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u svibnju 2023. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,3 posto, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,5 posto, zdravstvo za 0,4 posto, rekreacija i kultura za 0,3 posto, obrazovanje za 0,1 posto, restorani i hoteli za 2,1 posto, te ostala dobra i usluge za 0,8 posto.

U istom razdoblju zabilježen je pad cijena u odjeljcima odjeća i obuća za 0,2 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,1 posto, te prijevoz za 2,4 posto.

Industrijska proizvodnja

Uz ove podatke u ponedjeljak su objavljeni i oni oko obujma industrijske proizvodnje. Pa tako u svibnju 2023. u usporedbi sa svibnjem 2022. industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad za 1,9 posto.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u našoj zemlji u svibnju 2023. u usporedbi sa travnjem 2023. bilježi rast za 4,5 posto što je svakako ohrabrujući podatak.

– U svibnju 2023. u odnosu na travanj 2023. proizvodnja trajnih proizvoda za široku uporabu je veća za 8,1 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 6,5 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća za 4,9 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku uporabu veća je za 3,5 posto, dok je proizvodnja energije manja za 0,01 posto, navodi se u priopćenju.

VEZANO

Cijene u BiH i dalje nerealno visoke, očekuje nas teška jesen

urednik

Inflacija i dalje divlja, moguće usporavanje tek u travnju

urednik

FBiH: Godišnja inflacija 14,7 posto

urednik