DNEVNI

INTERVJU Ernest Imamović: Samokovlija kroz svoja djela, unatoč stradanjima i razaranjima, ipak pledira na ljudski um da uđe u procese vlastitog pročišćenja i katarze

Razgovarala: Vesna Hlavaček

Utvrđen je program 17. manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” koja će početi 15. siječnja u Goraždu, u skladu s epidemiološkim mjerama.  O tome razgovaramo s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem…

Predstavite nam najprije program otvorenja manifestacije?

-Kao i svake tako i ove godine, unatoč situaciji sa Covid-19, program će biti u istom obimu i sadržaju isporučen kako domaćoj lokalnoj tako i široj bosanskohercegovačkoj javnosti u različitim intervalima u toku 2021. godine.  

Što je središnji događaj “Sunca nad Drinom”?

-Središnji događaj manifestacije su svi planirani programski sadržaji (protokolarne aktivnosti, likovni, muzički i književni sadržaji, kao i edukativni sadržaji za mlađe generacije u osnovnim i srednjim školama kroz formu kviza i dr.) ali glavni fokus će biti na aktivnostima koje će biti upriličene 15. siječnja 2021. godine, dakle, na sam dan otvorenja ovogodišnje 17. po redu književno-kulturne manifestacije ‘Sunce nad Drinom’.

Tko su sudionici?

-Sudionici same manifestacije su kulturni poslenici iz više institucija i udruženja na različitim nivoima. U programima ovogodišnje manifestacije će sudjelovati: učenici osnovnih i srednjih škola, književne, dramske i horske sekcije, likovni umjetnici, glumci, kazališni radnici i dr.

I najmlađi će uzeti udjela u “Danima Isaka Samokovlije”

-Da, svakako, učešće djece različitih uzrasta je zapravo i okosnica većine programskih sadržaja ovogodišnje manifestacije. Cilj nam je da izvršimo ‘generacijsku transakciju’ vrijednosti književnog, humanističkg, te prosvjetiteljskog opusa Isaka Samokovlije.  

I Židovska zajednica BiH dat će svoj doprinos?

-Naravno, pored kapaciteta gradske administracije uključene u organizaciju ove manifestacije, značajan suorganizatorski support nam pruža i Židovska zajednica u BiH, koja se uključuje sa svojim programskim sadržajima i aktivnostima. 

Kažite nam nekoliko riječi o radu velikog pisca i humaniste?

-Sama manifestacija je koncipirana baš onako kako to i poručuje književna baština Isaka Samokovlije. Naime, budući je i sam rođen, živio i radio u vrlo burna i turbulentna vremena, u vrijeme velikih poremećaja ljudskog razuma, ili što bi Max Horkheimer kazao, u vrijeme pomračenja uma, on kroz svoja djela, usprkos stradanjima i razaranjima, ipak pledira na taj isti ljudski um da uđe u procese vlastitog pročišćenja i katarze i da se vrati na staze ljudske civilizacije. Što bi ujedno i nama današnjim suvremenicima mogla biti jedna univerzalna poruka da usprkos planetarnim iskušenjima, trebamo biti svjesni da je sve do nas, do čovjeka, jer svako gorko i bolno iskušenje otvara i nove horizonte i nove perspektive ljudskog života na ovoj zemlji kojom hodimo. 

Manifestacija će dugo trajati?

-Vremenski okvir manifestacije je tijekom cijele godine, gotovo pa kvartalno imamo po par programskih aktivnosti i sadržaja.

I likovni umjetnici dat će svoj doprinos?

-Da, svakako, poslenici, zaljubljenici i stvaraoci u domenu likovne umjetnosti, će i ove kao i prethodnih godina dati svoj obol ovoj našoj manifestaciji. Biće upriličeno nekoliko likovnih izložaba u režiji instituicija i udruženja likovnih umjetnika, kako u Goraždu, tako i u Sarajevu i Fojnici.

Što nam svojim djelom poručuje Samokovlija?

-Ono što provejava kroz njegova djela (Rafina avlija 1927, Od proljeća do proljeća 1929, Nosač Samuel 1946, Solomunovo slovo 1949 i dr) i što kao univerzalna poruka visi nad glavama i nama ovodobnim suvremenicima, jest da se vrijednosti ljudske civilizacije oplemenjuju i afirmiraju ljudskom humanošću, prosvijećenošću i etičnošću, a ne nekim drugim partikularnim, parcijalnim i fragmentiranim identitarnim atributima. Trebamo omogućiti jedni drugima da u svojoj posebnosti budemo univerzalni, te da u svojoj univerzalnosti budemo posebni i to što jesmo. To je staza kojom bi i ovaj naš današnji Svijet trebao kročiti i hoditi, a što je ujedno i književno – umjetnički sukus cjelokupne baštine Isaka Samokovlije.     

VEZANO

BLOKIRAJU LI SE RAČUNI ILI NE? Isović: Odgovorno tvrdim da do prinudnih naplata i blokada nije došlo

urednik

PREDSTAVLJAMO Mak Hadžić: Jedva sam čekao da zovnem roditelje i da im kažem da sam prvak BiH

urednik

INTERVJU Irma Kajan: Narod želi raditi, a ne živjeti od milostinje

urednik