DNEVNI IZBOR UREDNIKA KOŠARKA

INTERVJU Igor Jelčić: Teško je praviti projekcije o budućnosti, ali se nadam da ćemo uskoro početi raditi

Piše: Ersan Bijedić
FOTO:Jabuka.tv

Košarkaši Širokog su protekle sezone imali priliku, osim domaćeg prvenstva, oprobati se i u regionalnoj Drugoj ABA ligi, te demonstrirati potencijal svoje nadarene momčadi.

Iskorištene prilike

Od ekipe koja je ušla u ovo natjecanje da vidi gdje su u odnosu na regionalne ligaše, brzo su stigli do potencijalnog sudionika Final Foura, koji su u završnici čak i pomalo neočekivano izgubili. Potom je uslijedio prekid svih natjecanja radi pandemije.

 – Zadovoljni smo napravljenim u prvenstvu BiH i Drugoj ABA ligi. Imali smo izglednu šansu plasirati se na Final Four, ali nas je taj poraz od Sutjeske udaljio, iako smo opet imali priliku i u Splitu. Dobro smo i odigrali, ali nedostajalo je malo, govori predsjednik kluba Igor Jelčić te dodaje:

 – Ipak generalno smo zadovoljni, ponovno su naši momci odigrali dva natjecanja, afirmirali sebe i klub. Pojedinci su iskoristili to jako dobro i napravili iskorak, tu pogotovo mislim na Matea Drežnjaka koji je dobio reprezentativni status u Hrvatskoj. Završilo je kako jeste, prisilno, i ostali smo na drugom mjestu ljestvice prvenstva BiH gdje smo opet osigurali Drugu ABA ligu. Tako je osnovni cilj plasmana u regionalno natjecanje ispunjen.

Bili su jako blizu plasmana na F4 turnir Druge ABA lige koji nije odigran radi pandemije korona virusa.

 – Kad smo tek ušli u Drugu ABA ligu sve je bio nepoznanica. A onda smo iz kola u kolo osjetili da možemo igrati to natjecanje, potiho se javljala i želja da uđemo među četiri ekipe. Ostali smo za jednu pobjedu ispod crte, ali smo ukupno zadovoljni i glavni cilj je ispunjen. Sad čekamo da sve opet krene, kaže Jelčić.

Istekli ugovori

Igrači već gotovo dva mjeseca treniraju individualno.

 – Kondicijski trener Mile Galić je u kontaktu sa svim igračima, podijeljeni su planovi i programi što trebaju raditi, tako da treniraju u ovoj specifičnoj situaciji. Nije to – to, ali bar da malo vode računa o sebi kako bi spremni dočekali početak zajedničkog treninga za koji se iskreno nadamo da bi trebao biti brzo. Vidimo da u regiji klubovi počinju raditi po nekim specifičnim uvjetima, ali bolje ikako nego nikako, govori predsjednik Širokog.

Upravo je adut Širokog bio visoka razina atleticizma.

 – Krasila nas je ta energija protekle dvije sezone i sad ova stanka od dva mjeseca će ostaviti traga. Ali kad sve stane, probat ćemo raditi što bolje. Sve će se pomjeriti, igrači će raditi kad su trebali bit slobodni, morat ćemo se prilagoditi, napominje Jelčić.

Treneru Hrvoju Vlašiću završetkom sezone ističe ugovor, a jednako tako i Juri Zubcu, Ivanu Karačiću, Josipu Naletiliću, Goranu Filipoviću i Filipu Kraljeviću.

 – Poslije utakmice sa Splitom smo dali igračima nekoliko dana slobodno, a onda se sve ovo dogodilo i sve smo prekinuli bez da smo se opet vidjeli u dvorani. Telefonski kontakti rade, ali nema nikakvih dogovora ni sa trenerom, ni igračima kojima je istekao ugovor. Čekamo da se steknu uvjeti da se nađemo, pa i da vidimo kako će se sve odviti stanje sa gospodarstvom kako bi mogli raditi projekciju onoga što možemo sljedeće sezone. Dosta je teška situacija jer se sport financira uglavnom od sponzora i privatnih tvrtki koje su najviše pogođene tako da je teško u ovom trenutku govoriti o budućnosti, zaključio je Igor Jelčić.

“Korona zakon” se nije dotakao sporta

Kao i svi sportski klubovi, posljedice će na svojoj koži osjetiti i HKK Široki.

 – Morat ćemo sačekati da vidimo hoće li se, i koliko, gospodarstvo vratiti u neke normalne okvire ili ne, a onda ćemo tek moći početi slagati igračku i kadrovsku križaljku. Ovo će sigurno jako puno utjecati na kompletan sport, ne samo košarku. Veliki klubovi po svijetu imaju strašno velike probleme u uređenim državama koje imaju zakone o financiranju i sportu. Mi to nemamo riješeno i dosta je teško svakako funkcionirati, a ovo će to dodatno otežati. “Korona zakon” koji je izglasan nije se nikako dotakao sporta. I u sportu ljudi rade i žive od toga, ne može se njih samo maknuti. Mislim da država o tome mora malo više povesti računa, upozorava Jelčić.

Prednosti rada sa mladima

Klubovi koji su prethodnih godina odlično radili sa mladima, kao Široki, bi to mogli ubuduće još bolje rezultatski naplatiti.

 – Mi smo tu u velikom plusu jer imamo dosta svojih igrača. Imamo par igrača koji su bili dio prve ekipe, ali nisu toliko participirali, igrali su za Široki II i mlađe selekcije. Kad krenemo opet ćemo napraviti ekipu od naših domaćih igrača. Vidjet ćemo kako će ti momci napredovati kroz trening, pa ćemo se prema tome presložiti. Ali sigurno da je naš omladinski pogon naša velika prednost, gdje praktički u ovom trenutku imamo 7 do 9 igrača koji se mogu staviti na raspolaganje prvoj ekipi i na koje mi možemo računati. U tom smislu će nam sigurno biti puno lakše nego klubovima koji su se bazirali na dovođenje igrača. A koliko ćemo to rezultatski naplatiti, to je teško sad govoriti. Sve je jako upitno.

Imamo li dovoljno klubova za Ligu 14?

Po najavama prvenstvo BiH će biti prošireno na 14 ekipa.

 – Bio bih sretan da to bude tako jer ima dosta najava da klubovi neće moći igrati jer financijski neće moći podnijeti. Ta liga će po automatizmu biti skuplja jer je to više kola. Tako da nije jednostavno ni to pitanje. Inače bi za nas bilo malo nezgodno jer bi imali još više kola na dva fronta. To smo kroz proteklu sezonu prošli, puno je putovanja. Ipak kako bude, mi ćemo se nastojati prilagoditi i ostati u vrhu, najavio je Jelčić.

VEZANO

Jelčić: Prva stvar nam je riješiti pitanje trenera s kojim ćemo dalje slagati tim

urednik

Jelčić: Uprava bi se trebala sastati ovoga tjedna, pred nama je puno pitanja

urednik