DNEVNI

INTERVJU Irma Memidžan: Osobni interesi nikada neće biti ispred javnih državnih interesa

Razgovarala: Selma Dandić

Irma Memidžan, nositeljica liste SDA za Skupštinu Hercegovačko-nerevtanske županije u intervjuu za Dnevni list govori o proteklom mandatu u Skupšini, zdravstvenom sistemu u HNŽ-u, ulozi i značaju žena u politici. Kroz razgovor osvrnula se i na strategiju SDA HNŽ-a za naredni period, a koja u poseban fokus stavlja zdravstveni sistem i mlade ljude.

Kako ocjenjujete rad Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u mandatnom periodu 2018. – 2022.?

-Protekli četverogodišnji mandat u Skupštini mogu ocjeniti kao rad u neizvjesnom periodu koje je obilježila pandemija Covid 19 virusa. Ono što bih izdvojila jeste da su usvojeni zakoni iz oblasti boračkih prava, turizma, socijalne zaštite, poljoprivrede i sigurnosti. Usvojena je strategije razvoja HNK-a do 2027. Usvojen prostorni plan HNK. Implementirano Ustavom zagarantovano pravo konstitutivnosti naroda i ravnopravne upotrebe jezika i pisama. Redovno su usvajani budžeti kantona. Mogu reći da smo radili najbolje što smo znali, i maksimalno koliko smo mogli u tom momentu.

Obzirom da ste po struci liječnik, zanima nas kako vidite zdravstveni sistem u HNŽ-u? Kako riješiti nagomilane probleme zdravstvenih ustanova?

-U zdravstvenom sistemu Kantona neophodna su poboljšanja, kako u kvantitatvnom tako i u kvalitativnom smisli. Ne može se zanemariti činjenica da došlo je do značajnog poboljšanja statusa zaposlenika u zdravstvu i povećanja osobnih prihoda potpisivanjem kolektivnih ugovora s doktorima medicine i stomatologije kao i kolektivnih ugovora s ostalim zaposlenicima u zdravstvu. Najveća snaga u zdravastvu jesu naši ljudi, stručni, vrijedni, profesionalni.  Uložena su ukupno 32 milijuna konvertibilnih maraka financijskih sredstva u izgradnju pedijatrijske klinike, što mene posebno raduje kao pedijatra. Renoviranje i opremanje odjela u kantonalnoj bolnici “dr.Safet Mujić“ Mostar, kao i bolnici Konjic. Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova omogućit će riješavanje dijela nagomilanih dugova u bolničkim zdravstvenim ustanovama.

Potrebno je u narednom periodu raditi na istom zakonu na nivou Kantona kako bismo našli riješenje i za preostale dugovanja. I dalje se mora nastaviti ovaj trend ulaganja u zdravstvo sa posebnim osvrtom na primarnu zdravstvenu zaštitu kao i jačanje preventivne zadravstvene zaštite kroz sistematske screening preglede i promociju zdravlja.

Što građani Heregovačko-neretvanske županije mogu očekivati od Vas?

-Prije svega pozvala bih građane da izađu na izbore u što većem broju, posebno mlade ljude koji prvi put ostvaruju biračko pravo, da ne dopuste da neko drugi odlučuje o njihovom osnovnom ljudskom pravu. Samim izlaskom na izbore mogu donijeti pozitivne promjene u društvu. Ono što mogu očekivati od mene i SDA da ćemo raditi za dobrobit svih građanki i građana našeg kantona, te da nam osobni interesi nikada neće biti ispred javnih državnih interesa.

Ukoliko osvojite povjerenje birača, što će biti fokus Vašeg rada u narednom mandatnom periodu?

-U narednom periodu trebamo se fokusirati mnogo više na zakon o zaštiti obitelji s djecom, kao i pronatalitetnu politiku poboljšati kroz finacijsku stabilnost porodilja. Izborna platforma SDA ima jasno definirane ciljeve kada su mladi u pitanju i bazirat će se na izgradnji europskog ambijenta za mlade u BiH koji podrazumjeva usklađivanje s europskim standardima u oblasti izrade i primjene omladinske politike Donošenje strateških dokumenata, kao i zakonskih i podzakonskih akata za unaprijeđenje obrazovanja, kao i modernizaciju nastavnih planova i programa osnovnog i srednjeg obrazovanja. Kao i donošenje Strategije razvoja turizma, jer je turizam brzorastuća privredna grana koja ima ogromni potencijal za razvoj u našem kantonu.

Da li ste zadovoljni pozicijom i ulogom žena u politici? Obzirom da ste nositeljica liste SDA HNŽ za Skupštinu HNŽ-a, koliko je važno sudjelovanje žena u politici?

-Brojčana zastupljenost žena u politici kako zakonodavnoj, a posebno izvršnoj vlasti daleko je od zadovoljavajućeg . Skupštinu HNK-a u sadašnjem sazivu čini 15 žena dakle 50%, ali nažalost nemamo ministricu. Kod predlaganja kandidatskih listi stranke moraju staviti po zakonu kvotu od  40% žena, i to je ono na čemu se stane, u prosjeku zastupljenost žena u BiH u izvršnoj vlasti je 25 %. Postotci sve govore. Uloga žene je nevjerojatno velika i toga žene nisu ni svjesne. Žene čine više od 50% populacije ali su vrlo često tihe, jer ih je društvo u kojem živimo učinilo takvim. Htjeli mi to priznati, ili ne, mi smo i dalje društvo u kojem glas žene nema jačinu kao glas muškrca. Mada napredak postoji sigurno u odnosu na raniji period.

Da li su žene u SDA ravnopravne svojim muškim kolegama?

-SDA daje u potpunosti ravnopravnost ženama, u svim stranačkim organima imamo zastupljenost žena ali bavljenje plitikom nije lak posao. Kada javnost prihvati žene kao istinske borce za dobrobit nacije, onda će žena biti više zastupljene u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i tad ću reći da smo u potpunosti ravnopravne.

Kakva je Vaša poruka biračima?

-Pozvala bih građanke i građane da izađu na izbore u što većem broju, posebno mlade ljude. Ukoliko osvojimo povjerenje birača, sigurna sam da ćemo nastaviti predano raditi za dobrobiti svih građana, a posebno mladih ljudi jer će naš fokus u narednom mandatnom periodu biti mladi ljudi.