BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA Politika

INTERVJU Ivica Puljić: SAD i NATO nikada neće dopustiti komadanje BiH. Nije ovo ’92.

Zapamtite – SAD i NATO nikada neće dopustiti komadanje Bosne i Hercegovine, niti dopustiti neko šire nasilje, oružane sukobe. Nije ovo 1992.godina. Sad će netko reći – ali, povijest se ponavlja. Istina, ali povijest se u najvećoj mjeri ne ponavlja, rekao je za Dnevni list Puljić.

Razgovarala: V.S.Herceg

[email protected]

Njegove objave i komentari o na društvenim mrežama o aktualnim političkim zbivanjima u BiH uvijek rezultiraju značajnom pozornošću, kako medija, tako i javnosti. Tek dvije rečenice znaju uzburkati mnoge duhove.

Novinarski doajen Ivica Puljić dugogodišnji dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona za Dnevni list govorio je o mnogim aktualnim političkim temama, kako u BIH, tako i zemalja u okruženju. Ali i političkim akterima.

S obzirom da je niz godina angažiran kao dopisnik medijske kuće Al Jazeera te tako, u novinarskom žargonu, „na izvoru“ informacija i s mnogim poznanstvima, komentari koje on objavi na svojim društvenim mrežama shvaćaju se kao vrlo pouzdane.  Za Dnevni list vrlo izravno je govorio o političkim zbivanjima u BiH kao i o vodećim ljudima bh politike, naravno,  s posebnim osvrtom pogleda „preko Velike bare“. Upravo onako kako se ne može čuti „u rukavicama“ i uvijenom, diplomatskom rječniku.

Željka Komšića Amerikanci smatraju problemom, a ne rješenjem

Dnevni list: Posjet pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Jamesa O’Briena Sarajevu nije bila obična, kurtoazna posjeta. Ozbiljne kritike upućene su prema predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, kao i Sebiji Izetbegović, supruzi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, ali i predstavnicima stranaka Trojke (SDP-NiP-NS), a ponovljeno je kako SAD neće oklijevati odgovoriti na rušenje Daytona i korupciju i kriminal. Okreće li se SAD prema BiH i dolazi li na ‘dnevni red’ konačno okončanje i rješenje za kronično i smišljeno “podgrijavanje” nestabilnosti od vodećih bh političara ili se prvo čeka rješenje pitanja oko Kosova?

Ivica Puljić: Na dolazak Jima O`Briena može se gledati kao na prekretnicu u američkom angažmanu i preuzimanje inicijative od uvijek sterilne Europe. Istina je da su se SAD više angažirale oko Srbije i Kosova, ali došao je red i na BiH. Ono što Amerikanci žele vidjeti jesu promjene, kadrovske promjene, na čelu stranaka, nove ljude privrženije kretanju BiH ka EU i NATO savezu s manje nacionalizma i korupcije. Amerikanci nisu zadovoljni ni s jednim političkim rješenjem, vjerojatno im Trojka najviše odgovara. I Željko Komšić je upozoren na svoju politiku protivljenja Zapadu, OHR-u, Visokom predstavniku i Sjedinjenim Državama. Njega Amerikanci smatraju problemom, a ne rješenjem.

Dnevni list:  Vi ste u jednoj od svojih objava na društvenim mrežama nedavno napisali ‘…neka se pripreme Čović i Sebija Izetbegović’, kao i da je američka administracija sankcije trebala nametnuti već krajem prošle godine. Kakve su vaše najnovije informacije o tome?

Ivica Puljić: Da, to je bilo planirano ranije učiniti. Čović, kao i obično, pokušava iskliznuti iz nečijih ruku koje ga ne miluju, ali Amerikanci ga dobro poznaju. On je već trebao otići s vlasti, a znam zasigurno da postoji mlađa struja u HDZ-u kojoj je na vrh glave njegovog diktatorskog vladanja unutar stranke i bliskosti s Dodikom što za SAD automatski znači i bliskost s Rusima. Upravo ta struja u HDZ-u ima američku potporu. Sankcije su spremne, u nečijoj su ladici i mogu biti aktivirane svakog trenutka. Treba znati da su sankcije dugotrajna pojava da one ništa ne rješavaju brzo, ali mogu imati dugotrajne posljedice.

Dnevni list: Čoviću se spočitava blokada i odugovlačenje izgradnje plinovoda Južna interkonekcija jer želi da projekt u Hercegovini vodi novo poduzeće, dok je američki veleposlanik već nekoliko puta kazao kako to treba biti sarajevski BH GAS. Čovića je prozvao da slijedi osobne interese, a slično je kazao i O’Brien. S druge strane, Hrvatski narodni sabor (HNS) čiji je predsjednik Čović, izašao je s tvrdnjom o korupciji u BH GAS-u što nije neistina, ali se i pravdao kako podržavaju Južnu interkonekciju i jačanje odnosa sa SAD-om, dok je sam Čović nedavno kazao kako “nije politički naivan” te da postoji mogućnost da “netko iz Sarajeva, primjerice, prekine dovod plina Posušju”. I dok se tako vrtimo u krug, Gazprom i dalje doprema ruski plin u RS, a daleko najveći potrošač je Federacija, odnosno, Sarajevo, (oko 250 milijuna kubnih metara za FBiH, a oko 50 milijuna za RS), što znači da bi bez Sarajeva ovaj biznis bio neisplativ, te svako odugovlačenje pomaže ruskoj ekonomiji. Kako na ovo beskonačno nadmudrivanje gledaju Amerikanci?

Čović, kao i obično, pokušava iskliznuti iz nečijih ruku koje ga ne miluju, ali Amerikanci ga dobro
poznaju. On je već trebao otići s vlasti, a znam zasigurno da postoji mlađa struja u HDZ-u
kojoj je na vrh glave njegovog diktatorskog vladanja unutar stranke i bliskosti
s Dodikom što za SAD automatski znači i bliskost s Rusima.

Ivica Puljić:  Za Amerikance je taj plinovod crvena crta, a Čović se poigrava na njoj kao igrač na žici. No, ako Čović nema mrežu koja će ga sačuvati od pada s žice, onda on mora odustati. A, mislim da nema. Sjedinjene Države žele riješiti taj problem s plinom za sva vremena. Plin iz Azerbajdžana, Katara i SAD-a treba biti jeftinija zamjena za ruski plin. Tu nije u pitanju samo gospodarstvo nego i politika, jer ne žele vidjeti da netko u Srbiji ili u entitetu RS zavrne plin, recimo, Sarajevu kao najvećem potrošaču, kao što se to činilo u vrijeme opsade. Plinovod je veliki business, mnogo ljudi može dobiti kvalitetne poslove, osobito u zapadnoj Hercegovini. Neće Dragan Čović moći određivati tko će pokupiti “kajmak” zato što tu ima moćnijih igrača od njega. Što se BH gasa tiče, koja to kompanija u BiH nije korumpirana? S eventualnom korupcijom u toj kompaniji će se u koštac uhvatiti domaći političari uz američke instrukcije i potporu.

 Dnevni list: Zapadni Balkan odavno je okarakteriziran kao “bure baruta”. Međutim, nakon ruske agresije na Ukrajinu još veća pozornost je na Srbiji, Kosovu, BiH, a posebno zbog veza Aleksandra Vučića i Milorada Dodika s ruskim predsjednikom. Tko je ključni “igrač” ruskog utjecaja na Balkanu, Vučić ili Dodik?

Ivica Puljić:  Aleksandar Vučić je ključni igrač za cijeli Balkan. On je provjereni ruski igrač, a Amerikance laže i vara baš, onako, balkanski. Njima svašta priča … da je njegov život stalno u opasnosti, da se on obračunava s mafijom u Srbiji, da mu je sigurnost Srba na Kosovu najveći problem, a sam ih ugrožava kada šalje naoružane skupine na Kosovo. SAD i EU žele odvući Vučića od Rusije i zato mu idu “niz dlaku”- ponekad nesvjesni da gube time prijatelje. Mora im postati jasno da se Vučić neće promijeniti, kao što se nije mijenjao još od miloševićevskih dana. Njegov je cilj Velika Srbija. Tu mu je glavni saveznik Milorad Dodik koji je za SAD – baraba. Meni je smiješno čitati u balkanskim medijima da su Amerikanci izmislili Dodika. Ne, on se sam nametnuo kao rješenje na što su svi nasjeli, od Alije Izetbegovića i drugih u regiji, pa do Madeleine Albright. Da je u Skupštini BiH usvojen 2006. godine ‘Travanjski paket’, možda Dodik nikada ne bi postao problem kao što je sad.

Dodikov Stan u Dubaiu nije velik, ali je skup. Ima on puno veće stambeno rješenje u St. Petersburgu u Rusiji.

Dnevni list: Dodik je najavio skorašnji posjet ruskom predsjedniku Putinu, a čini se da od mađarskog premijera Orbana ipak nije dobio u potpunosti pomoć koju je tražio, a kako je financijska situacija u RS-u gora, to je njegova retorika oštrija te je nedavno na jednom skupu kazao kako je on “sljedbenik Karadžića” i da mu je “velika želja Velika Rusija”. Istodobno kako ste napisali, kupio je stan u Dubaiu. Može li se njegov “politički folklor” usporediti s nastupom bivšeg američkog predsjednika, sada ponovno kandidata za tu dužnost, Donalda Trumpa?

Ivica Puljić:  Stan u Dubaiu nije velik, ali je skup. Ima on puno veće stambeno rješenje u St. Petersburgu u Rusiji. Njemu ništa drugo nije preostalo nego da zaoštri svoju retoriku zato što gubi oslonac, što nema novaca za entitet, zato što se njegova kola kreću nizbrdo, a kočnice mu se istanjile. Priča budalaštine o ‘Velikoj Rusiji’ što je samo dokaz da tone sve dublje. Razlog je novac, a uzrok su američke sankcije. Da, mogu se usporediti Dodik i Trump. Doduše, jedan na brdovito-balkanskoj razini, a drugi na američko-globalnoj. I Vučić I Dodik bi bili jako sretni da Trump opet postane predsjednik, jer će moći kazati “ … ako američki predsjednik može vladati kao diktator onda možemo i mi.” Za zapadni Balkan bi jako loše bilo da Trump pobijedi na izborima u studenom.

Dnevni list: Vjerujem da ste pratili izbore u susjednoj Srbiji, potom prosvjede i bunt zbog dovođenja glasača iz Republike Srpske, Dodikove scenografije i trijumfalnog glasanja itd… Koliko je to zapravo pomoglo Vučiću, a koliko stvorilo dodatne probleme?

Ivica Puljić: Sve dok Aleksandar Vučić ima medije pod kontrolom njemu će sve ići na ruku. Prije nekoliko dana njegov je govor prenosilo 49 medija u Srbiji! Što se tiče prosvjeda zbog dolaska glasača iz bh entiteta RS to se može svesti na Beograd i nešto na Novi Sad. Ako ti glasači nisu prekršili izborni zakon, onda se netko može jedino naljuti na njega. Uostalom, Hrvati iz BiH vrlo aktivno sudjeluju na izborima u RH i po tradiciji njihovi glasovi uglavnom idu HDZ-u. Zato je hrvatski predsjednik Milanović svoju predizbornu kampanju otpočeo baš u BiH čestim posjetama i izjavama koje netko voli čuti, dok drugi mrze svaku njegovu riječ. Vratimo se u Srbiju. Nije neka tajna da Vučić ne voli Dodika, ali jedan drugog trebaju. Koliko već traju prosvjedi protiv Vučića u Beogradu? I ništa. To ništa će nestati kada SAD odustanu od loše politike davanja potpore kako bi ga otrgnuli od Moskve što se nikada neće dogoditi. Ne zaboravite da je Srbija pod američkim pritiskom predala Slobodana Miloševića haškom Tribunalu za ratne zločine. Dakle, do Washingtona je.

Dnevni list: Kada smo već kod susjeda, mnogi u BiH smatraju kako se hrvatski premijer Andrej Plenković miješa u unutarnje stvari BiH. Kako vi na to gledate?

Ivica Puljić: Mislim da se premijer Plenković tu postavlja ambivalentno. Nimalo ne sumnjam u njegovu dobronamjernost kada je u pitanju pristup BiH u EU. Prije svega zato što je to u hrvatskom nacionalnom interesu da ima dobrog, stabilnog susjeda. U Sarajevu to ne prepoznaju, a Željko Komšić ga uspoređuje s Putinom što je totalna glupost, ali služi njemu za okupljanje političkih istomišljenika, uglavnom, Bošnjacima, a i SDA ima isti interes. Tako gledano, gospodin Plenković je krajnje koristan za BiH. S druge strane otvoreno lobiranje za izmjenu Izbornog zakona u BiH može provocirati mnoge jer dolazi od premijera druge države u korist jednog naroda – hrvatskog – u drugoj državi. Problem je i u tome što se iz Sarajeva nitko ne bavi lobiranjem po svijetu za svoje interese. To im nitko ne brani, legalno je, ali …

Dnevni list: U jednoj od svojih posljednjih objava na društvenoj mreži X napisali ste kako Amerikanci zaprekom smatraju Željka Komšića koji je sporno biran četiri puta i dodatno pomutio odnose dva naroda. Četiri puta, uskoro će biti 16 godina, on je u Predsjedništvu kao hrvatski član biran velikom većinom građana bošnjačke nacionalnosti, što je dalo motiv i razlog HDZ-u i Draganu Čoviću za suveren ostanak na vlasti. Ali, kazali ste kako Amerikancima treba netko potpuno nov. Tko je ta nova politička energija koja bi gledala u budućnost, a ne kao sada većina njih plašila građane prošlošću kako bi zadržali vlast?

Ivica Puljić: Da, Amerikanci smatraju Željka Komšića preprekom za napredak BiH društva zato što forsira politiku da ga biraju Bošnjaci, a ne Hrvati. Amerikanci su pragmatičari, za njih je mnogo lakše prihvatiti tezu da svatko ima svog političkog predstavnika. Osim toga gospodin Komšić je žestok kritičar Zapada, EU, OHR-a i Amerike, uglavnom zbog vlastitih interesa. U State Departmentu kažu ‘zašto Komšić pristaje da bude biran kao Hrvat, ako se zalaže za građansku državu?’, ‘zašto pristaje na tu nacionalnu odrednicu protiv koje se bori nakon što bude izabran?’. Na njega gledaju kao što su svojedobno gledali na Harisa Silajdžića koji je, uz Dodika, bio za SAD glavni problem za ići naprijed.

Dakle, kadrovske promjene su na vidiku. Postoje te skupine i kod Hrvata i kod Bošnjaka, pa čak i kod Srba u BiH. Imaju oni kontakte s američkom administracijom koja vidi politički pluralizam kod Bošnjaka u vidu Trojke, a misle da je Dragan Čović taj koji ne dopušta taj pluralizam kod Hrvata, iako im je on obećao, prije prošlogodišnjih izbora, da će raditi na tome.

Dnevni list: Predsjednik RS-a i vladajućeg SNSD-a pod dvostrukim je američkim sankcijama ali, barem se to tako čini dobrom dijelu javnosti, a kako i on sam kaže, to na njega nema nekih značajnijih posljedica. Da možda, kao odličan poznavatelj ove tematike, malo pojasnite što zapravo znače američke sankcije, koja je poruka za sankcioniranu osobu, i to ne samo na području SAD-a i suradnje s američkim tvrtkama?

Ivica Puljić: Sankcije su pojava dugog trajanja. Ništa se neće dogoditi preko noći. Sankcije su, prije svega, usmjerene na dotok novca, na financije. Zbog čega Dodik ima tih problema, zbog čega ne može dobiti nigdje kredit, pozajmicu … Upravo zbog američkih sankcija koje političare odvoje od pristojnog svijeta u Europi i općenito na Zapadu. Tko od sankcioniranih ima ijednog prijatelja, a da to nisu potencijalni diktatori poput Putina, Orbana ili Erdogana? Nikako se ne bih složio s mišljenjem koje vlada u BiH “baš ih briga za sankcije, još se hvale s tim”. To je glupost. Svaki probisvijet se može hvaliti time da je korumpiran, da je radikalni nacionalista ili ratno zločinac. Ne temelji se svijet na tim “vrijednostima” nego na suprotnim.

Aleksandar Vučić je ključni igrač za cijeli Balkan. On je provjereni ruski igrač, a Amerikance laže i
vara baš onako balkanski… Njegov je cilj Velika Srbija. Tu mu je glavni saveznik Milorad Dodik koji je za
Sjedinjene Države – baraba… Nije neka tajna da Vučić ne voli Dodika, ali jedan drugog trebaju.

Dnevni list: Godinama Dodik najavljuje odcjepljenje od BiH, najavljuje povlačenje iz državnih institucija itd… Međutim, jasno je da bi, izuzev vrlo opasne namjere i izglednih posljedica zbog samog odcjepljenja, to bio i potpuni ekonomski slom Republike Srpske. Kako na ove stalne prijetnje, a tako i stalno potpirivanje vatre nestabilnosti, gleda američka administracija?

Ivica Puljić: Gledaju na to ozbiljno i odlučno. Nema američke poruke bez potpore teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Ozbiljno gledaju jer to može dodatno destabilizirati Balkan, može izazvati jaču rusku reakciju, ali zapamtite – SAD i NATO nikada neće dopustiti komadanje BiH, niti dopustiti neko šire nasilje, oružane sukobe. Nije ovo 1992. godina. Sad će netko reći – ali, povijest se ponavlja. Istina, ali povijest se u najvećoj mjeri ne ponavlja. To je još točnije. I EU i SAD i NATO su jako angažirani oko BiH kojoj žele pomoći da priđe bliže EU, ali svoj doprinos moraju dati lokalni političari. Tko god ne želi milijarde eura nepovratne pomoći, priliku da mu dijete studira u Europi, priliku da može imati bolju medicinsku njegu … ne želi dobro ni sebi ni svom djetetu, a o svojoj zemlji da i ne govorim.

Dnevni list: SAD je posljednjih godinu-dvije pokazala veću angažiranost na Balkanu, a posljednjih godina stječe se dojam “uspavanosti” EU-a. Kakav je vaš pogled na to?

Ivica Puljić: Europska unija je uvijek uspavana u odnosu na Ameriku. Ali, treba stalno imati na umu da je zapadni Balkan za margini američkih interesa, možda je točno reći da je “u vrhu marginalnih interesa američke vanjske politike.” U vrijeme Trumpa potpuni zastoj interesa za Balkan s izuzetkom Kosova, a i to se pretvorilo u potporu Srbiji. Bidenova administracija je pogrešno krenula, a sada se pokušavaju popraviti te štete s angažmanom samog diplomatskog vrha. Mediji i analitičari u BiH nisu primijetili da s O`Brienom u Sarajevo nije doputovao posebni izaslanik za Balkan, Gabriel Escobar za kojeg čujem da uskoro treba biti nominiran za veleposlanika u jednoj latinskoameričkoj zemlji. Je li to spada u promjene? Pitanje je za koje u ovom trenutku nemamo odgovor.

Dnevni list: SAD očekuju predsjednički izbori. Kakve su vaše ocjene – što u slučaju scenarija pobjede Trumpa, a što ako pobjednik bude Biden?

Ivica Puljić: Ukoliko Trump pobijedi SAD će se okrenuti autokraciji, uništavanju demokratskog poretka i institucija, medija gdje će novinari biti po sudovima, a nevladine organizacije će gubiti financiranje. To nije samo Trumpov plan nego je plan Repubikanske stranke koja je javno iznijela u nečemu što se zove Projekt 2025. Nositelj tog anti demokratiziranja Amerike je konzervativna zaklada Heritage iz Washingtona koja je i objavila taj dokument. Ako se to dogodi u Americi, eto radosti za sve potencijalne autokrate i diktatore po svijetu uz razmišljanje “ako može u Americi može i kod nas.”

Za zapadni Balkan bi povratak Tumpa u Bijelu kuću vjerojatno značio snažnu potporu Srbiji. Mogući državni tajnik je Richard Grennel, omiljeni Trumpov diplomata koji diplomaciju ne priznaju, jedino diktate drugim državama. Pokušao je s Kosovom, ali naišao je na tvrd orah. Tako bi se mogla komplicirati i situacija u BiH, s obzirom na Dodikovu povezanost s europskim radikalnim desničarima i naravno pupčanu povezanost s Beogradom. Ne treba naglašavati da su europski desničari povezane s američkim, odnosno Trumpovim radikalima. Po mom mišljenju, bez obzira voljeli vi Joe Bidena, smatrali ga sposobnim ili nesposobnim on je civilizacijski napredak u odnosu na Trumpa.

VEZANO

Dodikovo gušenje pobune – Ćosić ministar financija, Tegeltija ravnatelj UNO!

urednik

Banke isplaćuju plaće crnolistašima na zaštićene račune, tužiteljstvo ‘formira predmete’

urednik

Dodik uvrijedio Hrvate u BiH. Hoće li to ponovno popratiti šutnja hrvatskih političkih stranaka, akademske zajednice, medija…?

urednik