DNEVNI FILM

INTERVJU Slaven Knezović: Festival još uvijek živi upravo zbog naših filmoljubaca

Razgovarala: Vesna Hlavaček

Od 16. do 20. listopada , u gradu na Neretvi bit će održan Mostar film festival. O tome razgovaramo s direktorom Festivala Slavenom Knezovićem.

Četrnaesto izdanje ove manifestacije razlikovat će se donekle od dosadašnjih usljed pandemije. Zanimljivo je na kojim će se lokacijama održavati projekcije filmova?

-Pandemija korona virusa utjecala je na cijeli svijet i svi smo se u određenim okolnostima morali prilagoditi njenom djelovanju. Znamo da se stanje iz dana u dan pogoršava i nažalost brojimo sve više zaraženih, no htjeli smo održati tradiciju i našim filmoljupcima i ove godine dovesti filmski festival u Mostar. Stoga smo pronašli rješenje koje je za naše posjetitelje epidemijski i najsigurnije – Auto kino. Gledatelji će sjediti u svojim automobilima, zajedno sa svojim najdražima, te uživati u najboljim regionalnim filmskim ostvarenjima koja im i ove godine donosimo. Auto kino organiziramo na platou mostarskog Sajma gospodarstva u Rodoču, gdje ćemo prikazati filmove iz natjecateljskog i međunarodnog „Between the rivers“ programa. Dokumentarni program i retrospektivu ćemo prikazati u velikom amfiteatru Sveučilišta u Mostaru, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i pridržavanje socijalne udaljenosti. Važno je naglasiti i ovogodišnju suradnju s Tuzla film festivalom, koji će sve filmove prikazane na MOFF-u prikazati na online platformi, tako da će  imati pristup i oni koji ne budu u mogućnosti nazočiti našem Auto-kinu.

U kojim će se kategorijama prikazivati filmska ostvarenja?

-Ove godine donosimo natjecateljski program, međunarodni program „Between the rivers“ koji nam se nakon nekoliko godina vraća na bijelo platno, dokumentarni program, retrospektivu i studentski program koji ćemo ostvariti putem Online platforme.

Koliko filmova ćemo moći pogledati? Koji od njih već sada privlače pozornost publike?

-Veliki broj posjetitelja već sada je pokušao rezervirati ulaznice, iako popis filmova službeno još uvijek nismo ni objavili, tako da vjerujem da je nova auto-kino atrakcija uistinu zanimljiva, dobra i sigurna praksa, koju ćemo uspjeti održati i razvijati. Za sada je veliku pažnju privukao film otvaranja festivala „Mater“, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića, koji govori o emotivnoj dalmatinskoj priči o narušenim obiteljskim odnosima. Kćerka Jasna vraća se iz užurbanog života u Njemačkoj u malo mjesto u Dalmaciji, kako bi pomogla svojoj majci na postelji, od čijeg autoriteta i teške naravi je i pobjegla.

Bit će zastupljeni različiti žanrovi?

-Uvijek se trudimo gledateljima predstaviti filmove različitih žanrova i tematika, kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe. Teme i ovogodišnjih ostvarenja na bijelom platnu bit će vezane za životne probleme, ljubav, strah, velike emocije i stvarne ljudske sudbine. Donosimo puno emocija, ljubavi i dobrog smijeha!

Koje nagrade će biti dodijeljene?

-Naša tradicija je dodijeliti Stablo ljubavi, repliku čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića izlivene u bronci. Nagradu će dobiti glumci za najbolju glavnu mušku ulogu, najbolju glavnu žensku ulogu, najbolju sporednu mušku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu. Stablom ljubavi ćemo nagraditi i najboljeg debitanta.

Tko su članovi žirija?

-Miro Barnjak, bosanskohercegovački filmski, kazališni, televizijski glumac i producent je predsjednik žirija. O najboljim glumačkim ulogama s njim će odlučivati i Anila Gajević, ravnateljica Casting i talent agencije Zona, te Branka Bešević Gajić, nagrađivana filmska i televizijska redateljica, umjetnica, producentica i scenaristica.

Vrlo zanimljiv je i najavljeni popratni program…

-U suradnji s glumačkim Akademijama iz raznih zemalja regije, ali i stručnim i nastavnim kadrom želimo doprinijeti i razvijanju mladih autora u današnjem društvu, kao i svijetu filmske industrije. Tako da i ovaj put donosimo dodatni program MOFF-a Masterclass radionice i Filmski razgovori, koji će ove godine biti održani putem ONLINE platforme. Također, tijekom vikenda donosimo veliki “Balkan Cinema Meeting” u dvorani hotela Mostar. Zbog trenutnih uvjeta za rad, s obzirom na pandemiju koronavirusa, konferencija će se održati s ograničenim brojem uzvanika i posjetitelja, poštujući epidemiološke mjere i mjere socijalne udaljenosti. Cilj  je okupiti predstavnike najvećih produkcijskih kuća, distributerskih tvrtki te kino prikazivača, ali i nadležnih tijela BiH, koji će razmijeniti informacije i pokušati iznaći rješenje zajedničkih problema u cilju ostvarivanja kolektivnih prava u regiji i svijetu.

Pozvali ste i volontere da doprinesu kvaliteti manifestacije…

-Volonteri su od prvoga dana dio našeg tima i neizostavni dio naše organizacije. Mnogi su s nama od samoga početka, a svake godine se javljaju i nova mlada lica koja žele živjeti i raditi u duhu filmske industrije. Njima smo najprije osigurali sve dezinfekcijske i zaštitne potrepštine, zbog zaštite i zdravlja, ali i majice, promotivne materijale, hranu, piće, kao i potvrdu o sudjelovanju na festivalu te preporuku za dalji rad ukoliko im je potrebna. U slobodno vrijeme će moći gledati film koji požele. Njihov je posao organizirati red u Auto kinu, usmjeravati posjetelje i raditi na važnim detaljima kako bi organizacija bila na najvišoj mogućoj razini. 

Hoće li se pojaviti glasovita imena iz svijeta filma?

-Navikli smo se svake godine družiti s velikim imenima filmske industrije, glumcima, producentima i redateljima. Svjesni smo da je zbog aktualne pandemije dolazak mnogih onemogućen, ali se nadamo da ćemo i ovaj put imati priliku vidjeti barem dio onih koji su sudjelovali u stvaranju filmova koje ćemo prikazati na našem festivalu. Veliki  dio njih najavio je svoj dolazak na svečano otvaranje, no te detalje ostavimo za sami početak 14. festivala.

Je li bilo teško zatvoriti financijsku konstrukciju Festivala?

-Uvijek je teško organizirati velike događaje, posebno nešto što prvi put radimo, kao što je Auto kino. No, kada u timu imate ljude koji znaju raditi svoj posao sve ide u pravome smjeru. Tako je i s financijskom konstrukcijom. Veliku zahvalu zbog toga trebamo uputiti i našim sponzorima koji nam iz godine u godinu olakšavaju pripremu i realizaciju samog festivala. S nama su: Elektroprivreda HZHB, Hotel Mostar, Udruga filmske industrije… Hvala i našim partnerima Sveučilištu u Mostaru, Grafitu, Dizajnu R, kao i svim medijskim pokroviteljima. 

Što ovaj Festival, po Vašem mišljenju, znači za Mostar i regiju?

-Znamo da je Mostar film festival, prije festivala bio revija pod nazivom „Dani filma Mostar“. Donosili smo svjetska i regionalna filmska ostvarenja našim Mostarcima u vremenima kada Grad na Neretvi nije imao kino. Danas imamo mnogo mjesta i načina za uživanje u filmovima, ali ljubav prema MOFF-u je ostala kod mnogih. Festival je postao dio naših sugrađana, velika, kulturna manifestacija koju su mnogi godinama navikli posjećivati i kojoj se svake godine iznova raduju. Vjerujemo da će tako i ostati, posebno gledajući i čitajući sve poruke potpore i zanimanja koje nam svakodnevno pristižu. Očekujemo vidjeti mnoge sugrađane, ali i posjetitelje iz drugih krajeva od 16. do 20. listopada na Mostar film festivalu, kako smo do sada i navikli. Festival još uvijek živi upravo zbog naših filmoljubaca.

VEZANO

INTERVJU Radoslav Radišić, kandidat HDZ-a 1990 za gradonačelnika Grada Ljubuški

urednik

INTERVJU Darko Juka: Moja utopija je potpuna strast u iskrenosti

urednik

INTERVJU Blago Petric: Tko nema izbora ima IZBORE, a ovoga puta smo mi taj izbor za spas i opstanak našega naroda

urednik