BIH DNEVNI DOM

INTERVJU Željko Obradović: Gradimo kvalitetan sustav zemljišne administracije u Federaciji BiH

Direktor Federalnog zavoda za geodetske poslove Željko Obradović u intervjuu za Dnevni list govorio je najvažnijim aktivnostima tog zavoda, kao i budućim planovima.

Poštovani gospodine Obradović, koje su trenutno najvažnije aktivnosti Federalne geodetske uprave?

-Federalna geodetska uprava realizarala je i realizira zbilja dosta bitnih projekata i aktivnosti sektora zemljišne administracije u Federaciji BiH. Usuglašavanje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka je trenutno prioritetna i glavna aktivnost na koju trošimo najviše energije a koju realiziramo u okviru projekta „Registracija nekretnina“ financiranog iz kreditnih sredstava svjetske banke. Projekt je startao 2013. godine i trajati će do 31. 7. 2024 godine. Projekt je trebao već završiti ali zbog velike zainteresiranosti općina i općinskih sudova zatražili smo produženje projekta odnosno dodatno financiranje.

I koji su konkretni rezultat ovoga projekta?

-U projekt su uključene 58 općine i 35 općinskih sudova i prioritet su urbani prostori teritorija Federacije BiH. Do sada je u Federaciji BiH usuglašeno 57,4% podataka katastra i zemljišne knjige. Zbilja dobar podatak. Naši građani i ostali korisnici su oslobođeni bilo kakvih troškova u ovom procesu, jer projekt pokriva sve troškove. Do sada je preko 1.1 milijun vlasnika i suvlasnika u Federaciji BiH rješilo pitanje uknjižbe i vlasništva svoje nekretnine. Ovih dana će biti raspisan novi tender u koji će napokon biti uključen i grad Mostar.

Ali u okviru projekta „Registracija nekretnina“ rješavate i neka druga pitanja?

-Pa naravno, projekt podržava između ostalog i digitalizaciju katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. Zahvaljujući našim redovnim aktivnostima i podršci projekta, u Federaciji BiH je vektorizirano 75,6 % parcela odnosno 72,5 % teritorja Federacije BiH je vektorizirano. Svi naši korisnici mogu putem interneta izvršiti uvid u svoje katstarske i zemljišnokjnižne podatke. S nestrpljenjem očekujemo usvajanje zakona o elektronskom potpisu, kako bi naši korisnici mogli, ne samo izvršiti uvid nego i preuzimati podatke putem interneta. Federalna geodetska uprava je tehnički spremna za ove izazove.

Naravno zašto ne spomenuti da u okviru ovoga projekta obnavljamo i opremamo katastarske i zemljišnoknjižne urede gdje god je to potrebno.

Rekli ste da realizirate i neke druge projekte i aktivnosti ?

-Ove godine će se izvršiti novo aerofotogrametrijsko snimanje teritorija Federacije BiH i izrada novih digitalnih ortofoto planova. Uspjevamo to uraditi svake četiri godine a nastojat ćemo vršiti ta snimanja svake druge godine i to iz proračunskih sredstava. Započeta su i izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja, prvenstveno ona koja su započeta još prije rata. Izvršili smo sve tehničke pripreme i na terenu se već dosta toga odradilo i radi. Izvršili smo i sva nivelmanska mjerenja (mjerenja visina) na teritoriju Federacije BiH a naše permanentne(GNNS) stanice su olakšale mjerenja na terenu i javnom i privatnom sektoru.

Primjetili smo da se Federalna geodetska uprava bavi i adresama?

-Ne samo adresama! Zahvaljujući dobroj suradnji sa švedskom i norveškom geodetskom upravom i projektu CILAP realizirali smo i realiziramo mnoge aktivnosti. Jedne od njih su uspostava adresnog registra. U ovaj projekt su uključene 74 općine i do sada je adresni registar(adrese) je završen za 26 općina i naravno cilj nam je, u suradnji s općinama, završiti ovaj projekt za čitavu Federaciju. Uspostavljen je i registar cijena u Federaciji BiH za sve općine i na našem geoportalu može se izvršiti uvid u sve transakcije nekretninama u Federaciji BiH. Cilj nam je uspostaviti i masovnu procijenu vrijednosti nekretnina, što je jedan od budućih velikih i zahtijevnih projekata. Za neke općine smo krenuli i s aktivnostima izrade digitanog arhiva i uspostavom katastra komunalnih vodova što su također veliki izazovi i korisni projekti za jedinice lokalne samouprave.  A ne mogu ne spomenuti i uspostavu Infrasrtukture prostornih podataka. Prošlog ljeta usvojen je Zakon o infrastrukturi prostornih podataka i Federalna geodetska uprava je središnja točka ovoga sustava.Uspostavili smo i geoportal na kome se može izvršiti uvid u harmonizirane prostorne podatke u Federaciji BiH.

Sigurno imate i određenih poteškoće u pripremi i realizaciji projekata i aktivnosti?

-Naravno! Naša vizija je imati sigurne, točne i u digitalnom obliku, podatke o nekretninama u Federaciji BiH. I svi naši projekti i aktivnosti su podređeni ovome cilju. A najveći problem je složen, presložen državni ustroj i nedovoljna kapacitiranost pojedinih katastarskih i zemljišnoknjižnih ureda. Sve to nadoknađujemo izvrsnom suradnjom s gradonačelnicima gradova  i  načelnicima općina i katastarskim uredima te predsjednicima općinskih sudova i zemljišnoknjižnim uredima. Bilo bi dobro, zbog naših korisnika, prvenstveno građana, da se na jednom mjestu i sa jednim dokumentom mogu dobiti svi podaci o  nekretnini.A to bi značilo izvršiti novi ustroj sektora zemljišne administracije u Federaciji BiH na način da i katastarski uredi i zemljišnoknjižni uredi budu u okviru iste institucije.

VEZANO

INTERVJU Marija Perić: Svaka torbica koja pronađe svoju oduševljenu vlasnicu u bilo kojem kutku svijeta za mene predstavlja uspjeh

urednik

INTERVJU Magdalena Blažević: Ako niste spremni raskopati sve oko sebe, skinuti sa sebe i drugih sve slojeve, onda nema smisla ni pisati

urednik

INTERVJU Dino Mustafić: Velika je to stvar, prisustvo scenske umjetnosti u Sarajevu od jednog stoljeća

urednik