DNEVNI

‘Islamske zemlje da nadjačaju utjecaj Zapada’

Piše: V.S.Herceg

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za arapsku televiziju Al Arabiya izrekao je neke vrlo diskutabilne izjave, a u bh javnosti posebno je odjeknuo njegov poziv kako bi se arapske zemlje trebale više uključiti u zaštitu muslimana u BiH te da je potreban jači utjecaj islamskih zemalja.

Cijeli njegov intervju bio je prožet žalom za gubitkom vlasti, a oštre kritike uputio je i prema Zapadu, prvenstveno SAD-u te EU, tvrdeći da Zapad pomaže da se stvari riješe dogovorom, kompromisom na štetu Bošnjaka”. Izetbegović je u nekoliko navrata naglasio kako je od pokojnog oca “naslijedio” najveću bošnjačku stranku.

 Na ove Izetbegovićeve izjave uskoro je reagirao predsjednik RS-a Milorad Dodik, a “hrvatska strana”, po običaju je odšutjela Izetbegovićevu interpretaciju povijesti na balkanskom području. Za sada su nijemi i iz Hrvatske akademije znanosti i umjestnosti BiH, iz koje su prešutjeli i različita tumačenja povijesne uloge bosanskog kralja Tvrtka I. Kotromanića, a povodom postavljanja njegovog spomenika u Sarajevu.

Učenje “bosanske crkve” slično islamu?

Izetbegović je iznio i svoj diskutabilan stav prema povijesti naroda na ovim prostorima.

-Najjača je bila tzv. bosanska crkva. Stalno su bili pokušaji da se ta bosanska crkva ukine i da se prikloni ili Vatikanu ili Bizantu. Učenje bosanske crkve bilo je slično Islamu, a Islam je na ovim prostorima postojao i prije dolaska Turaka, rekao je Izetbegović, upravo to navodeći kao razlog zašto se “islam brže širio nakon dolaska Turaka na ove prostore. 

On je potom, nastavio sa “satom povijesti”: “Tada se nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera. To je promijenjeno odlaskom Turaka. Tad kreće, pod pritiscima i utjecajima Hrvatske i Srbije počinje se govoriti da su to Hrvati ili Srbi. Sve se to na izvjesne načine nastavlja još uvijek. Ali, se šire utjecaji, pokušavaju se ti narodi predstaviti kao njihovi, to su autohtoni bosanski narodi, bosanski Hrvati i Srbi su naša genetska braća, vi ovdje ne možete prepoznati koje tko kada dođete. Isto izgledamo, isto se oblačimo i ponašamo”, naveo je on, kazavši i kako je “BiH najzapadniji dio islama”.

On je optužio Zapad za izbacivanje SDA iz vlasti te pozvao “islamski svijet da se više uključi”.

-Izbori su završeni, stranka koju ja predstavljam, koju sam naslijedio od mog oca, je pobijedila dominantno. U BiH imate razne razine vlasti, tri razine vlasti s 13 ustava i zakonodavnih tijela. Na svim tim razinama SDA je pobjednička. Stranci su jako prisutni, mi imamo garant, one koji se brinu o implementaciji Daytona. PIC i OHR koji može ukloniti svakog političara. Nažalost, zapadne zemlje su se ujedinile da se ukloni pobjednička stranka i dovedu manje stranke koje će njih slušati i koje će napraviti ustupke na srpsku i hrvatsku stranu, rekao je Izetbegović.

“Muslimani zaslužuju više pažnje i utjecaja jakih muslimanskih zemalja”

Tu nije i kraj prema kritikama za međunarodnu zajednicu.

-BiH bez međunarodne zajednice ne bi lako funkcionirala, ali nije njihova dužnost da se petljaju u izborni proces. Oni su odlučili faktički da najjaču bosansku, muslimansku stranku ukloniti iz vlasti, dovesti alternativu iz bošnjačkog korpusa koja će napraviti ustupke srpskoj i hrvatskoj strani koje su postale agresivne. Stranci sad rade na način da nas isporučuju, reduciraju moć Bošnjaka, smanjuju utjecaj muslimana da bi zadovoljili srpsku stranu prije svega. Svjedočimo čudnom, povijesnom trenutku gdje se uklanjaju oni koji su organizirali obranu BiH, oni koji su preživjeli genocid za korist onih koji su napravili genocid, naveo je predsjednik SDA.

Istaknuo je kako “stranci isporučuju i reduciraju moć Bošnjaka, smanjuju utjecaj muslimana da bi zadovoljili srpsku stranu” te pozvao islamske zemlje

“da pomognu BiH i nadjačaju utjecaj Zapada” te da je “BiH najzapadniji dio islama”.

Kritike su upućene i visokom predstavniku, PIC-u, SAD-u …, te naglasio kako očekuje snažniju podršku od islamskih zemalja te kako “muslimani zaslužuju više pažnje i utjecaja jakih muslimanskih zemalja”, kako bi se “napravio balans”.

-Visoki predstavnik tu nije sam. On ima PIC i to su zapadne zemlje, SAD, Njemačka, Francuska, EU i predstavnici OIC-a, koje predstavlja Turska. OIC je bio protiv ovoga što se radi. Na prvo mjestu je SAD koji želi stabilizirati odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda. Prije svega ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina. Na Balkanu živi 2 milijuna Bošnjaka muslimana i još dva puta toliko Albanaca muslimana. Islamske zemlje trebaju stati snažnije uz nas. Pokazati više brige. U ratu su nas pomagali, ali nedovoljno jer smo mi imali embargo kojeg nam je Zapad nametnuo. Zato su ovdje bila masovna silovanja i etnička čišćenja, sve džamije su porušene. Islamske zemlje su tada trebale snažnije se oduprijeti. U ovome času je slična stvar u politici. Imamo agresivno ponašanje srpske strane kojoj se pridružuje hrvatska strana. OIC se odupirao tome, ali to je nedovoljno, ne tretiraju ih, naveo je, između ostaloga, Izetbegović.

Reagirao Dodik

Milorad Dodik, predsjednik RS-a reagirao je na izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u intervjuu za televiziju Al Arabya.

-Bakir Izetbegović je još jednom na drzak i bezobrazan način pokušao falsificirati povijest i negirati nacionalni identitet Srba i Hrvata, tvrdeći da se u srednjem vijeku na području BiH “nitko nije izjašnjavao ni Srbinom ni Hrvatom, nego svi su bili Bosanci ili Bošnjaci druge vjere“. Pozivajući na muslimanskoj televiziji ‘Al Arabiya’ islamske zemlje da pojačaju svoje prisustvo u BiH, Bakir je još jednom pokazao da je od oca Alije naslijedio ne samo SDA, već i političku doktrinu iz Islamske deklaracije, prema kojoj bi BiH trebala postati većinski muslimanska država utemeljena na šerijatskom pravu, reagirao je Dodik.

On je naveo kako Izetbegović “svojim stavovima jasno se pokazuje da je SDA islamsko radikalna organizacija koja je opredijeljena protiv Daytonskog mirovnog sporazuma koji jamči ravnopravnost konstitutivnih naroda”.

-Njihova deklarativna potpora europskom putu BiH u suštini je prijevara i predstavlja kupovanje vremena kako bi kad-tad muslimani postali brojčano i politički dominantni. Ova politika SDA je odavno jasna srpskom narodu, a Bakirovi stavovi nas dodatno motiviraju da se odlučnije i snažnije okupimo oko Republike Srpske i njenih institucija, jer samo tako možemo sačuvati svoj identitet i način života kao slobodnih ljudi, napisao je Dodik na svom službenom X nalogu.