DNEVNI

Ismet Lulić: U Hercegovini nema prostora za rasipanje opozicijskih glasova

Iako do jesenskih izbora u BiH predstoji još nekoliko mjeseci, u svim političkim strankama vrlo je živa aktivnost jer se po rokovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ovih dana završavaju i prijavljuju kandidatske liste.
To je u pravilu vrlo težak posao jer se u BiH na izborima ove godine biraju zastupnici na  četiri razine vlasti – od županijskih, entitetskih, preko državnog pa sve do izbora članova Predsjedništva BiH. U mnogim političkima subjektima do posljednjeg trenutka traju razne napetosti oko pozicija na listama, a o tome kako taj proces teče u Hercegovini kada je u pitanju najjača oporbena stranka SDP BiH razgovarali smo sa predsjednikom Županijskog odbora SDP BiH HNŽ i zastupnikom u Skupštini Ismetom Lulićem.

Multietničke liste i suradnja sa PMP-om

U razgovoru za Dnevni list Lulić kaže da je ovaj proces u hercegovačkom SDP-u gotovo završen bez ikakvih problema, a samo evidentiranje i predlaganje kandidata trajalo je od početka godine.
– Mi u SDP-u ove godine na području Hercegovine na izbore izlazimo s neskrivenim optimizmom, jer smo sigurno uradili dobar posao u prethodnom razdoblju. Kada su u pitanju izborne liste SDP-a BiH mogu reći da će sve naše liste biti multietničke te će na njima biti istaknute članice i članovi SDP-a s cijelog prostora HNK od Neuma i Ravnog pa sve do Konjica – kaže Ismet Lulić.
Osim toga, kako ističe Lulić, uspostavljen je dogovor s Prvom mostarskom partijom koja će na predstojećim izborima dati svoje kandidate na liste SDP-a BiH.
– Posebno mi je zadovoljstvo što smo dogovorom sa PMP-om značajno ojačali naš opozicijski kapacitet i spriječili nepotrebno rasipanje glasova. Suradnja sa PMP-om je počela na mostarskim izborima u trenucima kada se ta lokalna stranka usprotivila vođenju politike po principima ‘prebrojavanja krvnih zrnaca’. Nastavljena je suradnjom sa njihovom zastupnicom Selmom Sefić u Skupštini koja je istupila iz dogovora s DF-om zbog njihove koalicije sa SDA. Nakon toga, uslijedila je podrška PMP-a kandidatu ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, kao i sudjelovanje PMP-a u okviru izbornih listi SDP-a.
Također, Lulić ističe da u prethodnom razdoblju SDP-u  u Hercegovini pristupaju mnogi pojedinci i nekadašnji članovi drugih oporbenih stranaka koji su uvidjeli da jedino SDP BiH ima kapacitet ugroziti vladajuću koaliciju SDA i HDZ-a koja ovim područjem harači bez ikakve kontrole već desetljećima.


– Posebno je to izraženo uoči i nakon mostarskih izbora kada je jasno i nedvosmisleno pokazano da su pojedine političke stranke koje su sebe predstavljale kao opozicijske podržale prvo SDA, a onda i njihovo uspostavljanje vlasti u Mostaru sa HDZ-om. Takvo ponašanje rukovodstva tih stranaka rezultiralo je revoltom njihovih članova, simpatizera pa čak i lokalnih rukovodioca koji su prepoznali da je SDP BiH u Hercegovini jedina istinska opozicijska stranka – ističe Ismet Lulić.
Lulić kaže da je SDP BiH uvijek pozivao na okupljanje svih političkih snaga, pojedinaca i nevladinih organizacija na bazi programa SDP-a.
– Naša vrata su za sve dobronamjerne ljude uvijek ostajala otvorena, a komunikacija nikada nije prekidana. Zbog toga sada imamo situaciju da će liste SDP-a BiH dobiti podršku i mnogih nezavisnih vijećnika, kao primjerice iz Jablanice, ali i drugih politički angažiranih organizacija i pojedinaca s područja cijele Hercegovine o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena – poručuje Lulić.

Rasipanje glasova nije opcija

Čelni čovjek hercegovačkog SDP-a kaže da u Hercegovini nema prostora za cijepanje opozicijskog biračkog tijela na više političkih opcija.
– Zbog te činjenice ovim izborima pristupamo maksimalno odgovorno jer smo svjesni da će SDP BiH u Hercegovini nakon idućih izbora vjerovatno biti vodeća politička snaga bez koje neće biti moguće voditi bitne političke procese.  U tom kontekstu gledam i na odluke vladajuće većine SDA-HDZ potpomognute NES-om i HDZ-om 1990 da na diskriminatoran i neprihvatljiv način par mjeseci uoči izbora ‘rješava’ pitanja poput uvođenja podjela u policijske strukture kroz dvostruko upravljanje jer su svjesni da nakon izbora zbog uloge koju će SDP imati takvo nešto ne bi bilo moguće – tvrdi Ismet Lulić.
Na kraju razgovora Ismet Lulić poručuje da sve ono što u Hercegovini ‘opozicijski’ razmišlja mora na predstojećim  izborima biti okupljeno oko SDP-a BiH jer nijedna druga politička struktura neće imati kapacitet donijeti promjene za kojima vape svi građani.
– Iako ćemo i u Hercegovini na predstojećim izborima ponovo imati pravu inflaciju političkih stranaka koje će izaći na izbore vrlo je upitno koliko će njih „prebaciti“ izborni prag. Upravo zbog toga, pozivam sve građanke i građane da već sada dobro razmisle isplati li se rasipati glasove na one političke opcije čiji je uspjeh neizvjestan ili umjesto toga podršku dati kandidatima SDP-a koji će sigurno donijeti velike promjene u političkom životu Hercegovine – poručuje predsjednik ŽO SDP BiH HNŽ Ismet Lulić. J. S.