DNEVNI

Iz Vlade FBiH tvrde da su Novaliću namontirali izjavu

Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću, u cilju objektivnog i istinitog informiranja javnosti, reagirao je na zlonamjerna izvlačenja iz konteksta izjave koju je federalni premijer Fadil Novalić dao tokom ispraćaja tima Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina u Republiku Tursku i područja koja su zadesili razorni zemljotresi.

– U trenucima dok cijeli svijet pokazuje solidarnost i humanost prema više hiljada žrtava zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, pojedinci ovakvu situaciju koriste u dnevno-političke svrhe, i to za konstrukcije, temeljene na montiranju i izvlačenju izjave iz konteksta. Svako se preslušavanjem originalnog, a ne montiranog snimka ove izjave, može uvjeriti šta je premijer odgovorio na novinarski upit. Pitanje novinarke odnosilo se na čekanje odluke Vijeća ministara BiH koja nije donesena ni dan nakon što je Vlada FBiH odobrila slanje spasilačkih timova u Tursku, a što bi, i prema konstataciji novinarke, olakšalo ovu misiju.

Premijer Federacije BiH, odgovarajući na to pitanje, naglasio je da se radi o plemenitoj misiji i da nema mjesta politici. Nije rekao da želi da je što više žrtava pod ruševinama, kako se to nastoji prikazati plasiranjem izmontiranog videa putem društvenih mreža. Rekao je: “Zamislite, neke ljude, djecu, žene koji su možda još uvijek živi i želimo da ih je što više. Pod ruševinama čekaju našu pomoć. I bilo kakva druga natezanja i nagađanja nisu dobrodošla u ovom momentu – citat je iz saopćenja.

Iz konstruisanja izjava najviših zvaničnika Vlade FBiH, koja je hitno reagirala donoseći konkretne odluke o pomoći nastradalima, očigledno je da pojedinci tendenciozno i krajnje neetički koriste tragediju svjetskih razmjera s hiljadama ljudskih žrtava u dnevno-političke svrhe, navodi se.

– Iznenađujuće je da, dok civilizirani svijet na sve načine iskazuje solidarnost sa nastradalima, pojedini mediji, analitičari, pa i politički dužnosnici izvlače iz konteksta, prenose i komentiraju u javnom prostoru sadržaj montiranog videa koji ne odgovara istini – saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Radi istinitog, tačnog i objektivnog informiranja javnosti, pozvali su Vijeće za štampu i online medije u BiH da u skladu sa svojim nadležnostima i Kodeksom za štampane i online medije BiH odmah reagira.

Istovremeno su zahvalili medijima koji su istinito, objektivno i profesionalno izvještavali o ovom događaju, iskazujući svojim primjerom da je u ovim teškim trenucima pijetet prema žrtvama i solidarnost sa nastradalima izvan dnevne politike.