DNEVNI

Izabrani izaslanici za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine HNŽ-a (VIDEO)

Mostar, 1. prosinca (FENA) – Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.(Foto FENA/ES)

Prva konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije završena je u četvrtak izborom izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, iz reda hrvatskoga naroda predloženo je osam kandidacijskih lista, iz reda bošnjačkoga naroda dvije, iz reda srpskoga naroda tri liste i jedna lista iz ostalih.

Nakon završenog postupka tajnog glasovanja, Povjerenstvo za izbor i imenovanje Skupštine HNŽ-a pristupilo je otvaranju glasačke kutije čime je konstatirano da su tri kandidacijske liste iz reda hrvatskoga naroda, predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZ BiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića dobile po tri glasa, te da idu direktno u Dom naroda parlamenta FBiH.

Lista predložena iz reda HDZ-a 1990 također je dobila tri glasa te i njihov predloženi kandidat ide u Dom naroda Parlamenta FBiH ispred reda hrvatskoga naroda.  

Dvije kandidacijske liste iz reda hrvatskoga naroda; Ive Raguž (HDZ BiH) i Vesne Šunjić (HRS) su dobile po dva glasa i slijedi im baraž, izvlačenje koje će obaviti Središnje izborno povjerenstvo budući da ova županija ima pravo na pet izaslanika iz reda hrvatskoga naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kad su u pitanju izaslanici bošnjačkoga naroda, kandidacijska lista zastupnika Džafera Alića dobila je šest glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Što se tiče izaslanika srpskoga naroda, u Dom naroda Parlamenta FBiH se biraju dva, a biraju se s tri kandidacijske liste predlagateljica: Dragice Suša, Zore Dujmović i Vesne Saradžić. Sve tri liste dobile su po jedan glas te idu na izvlačenje u baraž Središnjeg izbornoga povjerenstva.

Iz kandidacijske liste ostalih, predlagatelj je bio Arman Zalihić, te je s jednim kandidatom i jednim glasom on izabran u Dom naroda parlamenta FBiH.

– Ostaje na Središnjem izbornom povjerenstvu da glasačke listiće i sam tijek glasovanja provjere tijekom 24 sata, a ono će nakon toga izvršiti službenu verifikaciju izabranih izaslanika, odnosno izvršiti izvlačenje u baražu izaslanika koji nisu dobili dovoljan broj glasova – rekao je nakon sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Podsjetimo, u prvom djelu prve konstituirajuće sjednice Skupštine HNŽ-a verificirani su mandati izabranih zastupnika i konstituirani klubovi.

Skupština HNŽ-a je donijela Odluku o potvrđivanju izbora za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a, Tomislav Martinović ispred Kluba zastupnika Hrvata, a ispred Kluba zastupnika Bošnjaka je Džafer Alić. Klub zastupnika Srba nije predložio kandidata te ostaje Odluka o izboru predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a.