DNEVNI

Izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma PFBiH, Mirjana Marinković Lepić predsjedavajuća

U nastavku konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojim je predsjedavao Safet Omerović (SBiH) kao najstariji među novoizabranim članovima Doma, za predsjedavajuću ovog doma izabrana je Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka).

Marinković Lepić je izrazila uvjerenje da će rad ovog doma biti u skladu s Poslovnikom i da će se gajiti kultura komunikacije.  

Za poziciju dopredsjedavajućih ovog doma izabrani su Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH).

Što se tiče izbora radnih tijela Predstavničkog doma PFBiH, zaključeno je da će uslijediti kada se za to steknu uslovi.   

Prije toga, predsjedavajući konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA) prekinuo je sjednicu nakon čega su zastupnici iz SDA napustili sjednicu, dok su predstavnici ostalih stranaka su ostali u sali. 

Zaimović je obrazložio da sutra ističu rokovi za konstituisanje Doma naroda Parlementa FBiH. Dodao je kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.