DNEVNI

Izbori u BiH djelimično neregularni, naredni se ne bi smjeli održati po istim pravilima

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ predstavila je Konačno izvješće o građanskom, nestranačkom promatranju Općih izbora 2022. u BiH, kojom prilikom je ocijenjeno da su, uzimajući u obzir cijeli izborni proces, od dana raspisivanja izbora pa do potvrđivanja izbornih rezultata, Opći izbori 2022. bili djelimično neregularni.

Opći izbori održani su, kako se cijeni, u izazovnim političkim okolnostima, uz pokušaje sprječavanja njihova održavanja kroz uskraćivanje finaciranja, ali i najavaodgode njihova održavanja. Uvod u sve to, dodaju iz ove Koalicije, bili su intenzivni pregovori o izbornoj reformi koji su doživjeli neuspjeh. Ipak, pozitivnim se može ocijeniti to što su se ograničena unaprjeđenja izbornog procesa desila odlukama SIP-a BiH i visokog predstavnika u BiH.

U 2022. godini je,dijelom ili u potpunosti,realizirano ukupno 14 preporuka Koalicije „Pod lupom“ za bolje izbore. Na početku godine je višeod 92.000 građana iz svih dijelova BiH potpisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Ključne nepravilnosti

Predizborni period za Opće izbore 2022. obilježile su tri ključne izborne nepravilnosti, a to su, kao i do sada, zabranjena kampanja, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, te pritisci na birače. Tijekom dugoročnog promatranja izbora, zabilježeno je više od 1.200 izbornih nepravilnosti. Po učestalosti prednjače zabranjena kampanja, zlouporaba javnih resursa i rad javnih službenika u kampanji političkih subjekata, te pristrano medijsko izvješćivanje.Ako se gleda strukturu izbornih nepravilnosti u predizbornom periodu po političkim subjektima, najviše izbornih nepravilnosti pripisuje se SNSD-u (166), SDA (158), SDP-u BiH (71), HDZ-u BiH (56) i SDS-u (28). Naime, na te političke stranake otpadaju tri četvrtine ukupnog broja izbornih nepravilnosti koje su se mogle pripisati konkretnim političkim subjektima.

Napredak u predizbornom periodu ostvaren je, kako je ocijenjeno, sprječavanjem zlouporaba glasovanja putem pošte. Konkretno, nije bilo prijava za tu vrstu nepravilnosti dok je, za usporedbu, na Lokalnim izborima 2020. godine zabilježeno više od 5.000 slučajeva krađe identiteta građana u svrhu glasovanja umjesto njih putem pošte. Nadalje, zabilježen je neznatan broj prijava da se na biračkom spiskunalazepreminule osobe, što je značajan napredak u odnosu na prethodne izborne cikluse, kada je postojala sumnja na višeod 10.000 slučajeva preminulih na biračkom spisku. Napredak je na izborni dan ostvaren je u procesu glasovanja (od 07-19 sati), kada je zabilježeno manje slučajeva obiteljskog glasanja, zlouporabe pomoći pri glasovanju i pritisaka na birače ispred biračkih mjesta u odnosu na prethodni izborni ciklus.Napredak je i što su po prvi puta sankcionirani slučajevi zabranjene kampanje, nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima i zlouporabe javnih resursa.

Izborni dan za Opće izbore 2022. u BiH obilježile su tri ključne stvari:manje nepravilnosti u procesu glasovanja, nastavak trenda drugih izbornih nepravilnosti i niska izlaznost.Kombinacija više izbornih nepravilnosti koje su mogle imati utjecaj na izborni rezultat na tim biračkim mjestima zabilježeno je na 6% biračkih mjesta u zemlji, štopredstavlja porast u odnosu na prethodne izbore i što baca sjenu na zakonitost provedbe izbora na tim biračkim mjestima. Zabilježen je 91 slučaj težih kršenja izbornih pravila Pravnom timu Koalicije „Pod lupom“ a većina ih je uspješno riješena u tijeku izbornog dana. Koalicija „Pod lupom“ obrađivala je i rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH na bazi reprezentativnog statističkog uzorka biračkih mjesta te je u tijeku izborne noći potvrdila rezultate za Predsjedništvo BiH, što je jako bitno jer nudi potvrdu rezultata izbora iz neovisnog izvora. Nažalost, zbog složenosti političkog i izbornog sustava, pojašnjavaju iz Koalicije, to mogu raditi samo za izravne utrke. Zabilježena je i rekordno niska izlaznost na izbore od 50,3%, najniža od 2004. godine.

Utrka za potpredsjednika RS-a iz reda Bošnjaka: dokazana izborna krađa utjecala na ishod

Sa žaljenjem se konstatira i da su najznačajnije izborne nepravilnosti zabilježene u procesu brojanja glasova, ne samo na biračkim mjestima, već i sumnje u njih pri transportu izbornog materijala i pri unosu rezultata u sustav, te su, ovaj put,te nepravilnosti i dokazane kroz ponovna brojanja. Te su se izborne nepravilnosti najčešće ogledale u zlouporabama neiskorištenih glasačkih listića, dodavanju glasova za političke istomišljenike i poništavanju glasova za političke oponente.Kroz aktivnosti u postizbornom periodu, Koalicija „Pod lupom“ je radila na postizbornim analizama, prijavama SIP-u i zahtjevima za ponovna brojanja, promatranju ponovnih brojanja u lokalnim izbornim povjerenstvima i Glavnom centru za brojanje (GCB), i drugim aktivnostima.Najznačajnija aktivnost je bila promatranje ponovnog brojanja glasova u GCB-u a ponovno se brojalo sve glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a. Promatrači Koalicije su u realnom vremenu izvještavali o rezultatima ponovnog brojanja i vršeno je poređenje s objavljenim preliminarnim rezultatima. Kako je SIP BiH uklonio preliminarne rezultate u tijeku ponovnog brojanja, nije bilo moguće nastaviti taj proces. Unatoč brojnim dopisima i urgencijama da SIP objavi ili dostavi preliminarne rezultate i izvješće GCB-a, SIP je sve zahtjeve odbio, krijući informacije od javnosti i razmjere izborne prijevare, upozoreno je. Koalicija, nadalje, ističe i da se po prvi put desilo da je dokazana izborna krađa utjecala na ishod jedne izborne utrke, one za potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

“Nažalost, nepovjerenje građana u izborni proces u BiH je, čini se, nikad veće. Dovođenje u pitanje rezultata izbora te dokazane izborne krađe i prijevare bez posljedica i sankcija po počinitelje upućuju na alarmantno stanje demokracije u BiH. Unaprjeđenje izbornog procesa je nužnost, a sljedeće izbore bi bilo upitno organizirati prema istim pravilima i bez elektronske identifikacije birača/ica, skeniranja glasačkih listića, unosa rezultata glasanja s biračkog mjesta, te reforme biračkih odbora. Veća uloga tužiteljstava i policije u adresiranju pritisaka na birače i drugih izbornih prijevara je ključna.Sve navedeno doprinijelo je našojukupnoj ocjeni Općih izbora 2022. kao djelomično neregularnih“, zaključeno je.Kako se 5. veljače 2023. održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika i načelnike Vogošće i Bratunca, najavljeno jeda će Koalicija „Pod lupom“ nadgledati izborni dan u svim navedenim općinama i gradovima, izuzev u Zvorniku, gdje je istaknut svega jedan kandidat a zbog čega će Koalicija zahtijevati smjenu sadašnjih članova lokalnog izbornog povjerenstva.