DNEVNI

Izetbegović: Nije lako gubiti, ali mnogo je toga što u politici HDZ-a ne razumijem

SARAJEVO, (Hina) – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je HDZ BiH da se vrati suradnji s Bošnjacima kako bi se u Bosni i Hercegovini provele mjere nužne za oporavak nakon krize prouzročene pandemijom koronavirusa te nastavio proces reformi nužnih za približavanje članstvu u Europskoj uniji, prenio je u subotu portal Faktor.

Izetbegović je u intervjuu kazao kako ne vidi smisla u tome da HDZ BiH odbija sudjelovati u ad hoc radnoj skupini koja je uspostavljena na poticaj Europske unije kako bi planirala reforme pri čemu je razlog bojkota to što je u toj skupini i član Predsjendištva BiH Željko Komšić.

“Trebali su doći, savladati gorčinu koja traje od ponovnog izbora Željka Komšića, pokazati poštovanje prema instituciji Predsjedništva BiH, pokazati poštovanje prema novim naporima Europske unije, prema koalicijskim partnerima i doći. Nadam se da će promijeniti stav”, kazao je Izetbegović.

U ad hoc radnoj skupini za čiju su uspostavu uz šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera lobirali i veleposlanici  SAD, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske su uz članove Predsjendštva BiH i čelnici Vijeća ministara te parlamenta BiH no predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji je u njoj trebao biti kao predsjedatelj Doma naroda državnog parlamenta odbija sudjelovati s obrazloženjem da je tamo i Komšić koji nema izborni legitimitet jer je izabran mimo volje hrvatskog naroda.

Ad hoc radna skupina uspostavljena je kako bi se nakon godinu dana potpunog zastoja u provedbi reformi deblokirao proces koji bi BiH približio statusu kandidata za članstvo u Uniji no stajalište je HDZ-a kako se to moglo realizirati i kroz već postojeće koordinacijske strukture unutar Vijeća ministara i parlamenta.

Uz spor oko ad hoc radne skupine hrvatsko-bošnjački odnosi u BiH trenutačno su opterećeni i nizom drugih otvorenih pitanja poput raspodjele 330 milijuna eura kredita Međunarodog monetarnog fonda (MMF) te načina biranja članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Izetbegović kaže kako je iznenađen svim tim prijeporima jer u njima ne vidi logiku a po njegovu sudu sve to se opet svodi na činjenicu da je netko u HDZ-u “povrijeđen” izborom Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Nije lako gubiti, ali mnogo je toga što u politici HDZ-a ne razumijem, ne vidim što je cilj. Recimo, zaustavljanje aranžmana sa MMF-om da bi se ‘uglavili’ kantoni. Šta se postiže sa tim? Kada prostudirate nacionalni sastav kantona, vidite bjelodano da se ne dobiva ništa jer tri četvrtine Hrvata žive u mješovitim i kantonima s bošnjačkom većinom. A prijeko potrebna sredstva MMF-a stoje, svi trpe zbog toga, a naročito Posavski i Livanjski kanton u kojima su Hrvati većina”, kazao je Izetbegović.

Zaključio je konstatacijom kako je na djelu niz iracionalnih opstrukcija a one pak, kako je upozorio, “mogu samo kvariti odnose i prisiliti Bošnjake da traže drukčiji odgovor”.

VEZANO

Milanović: Od HNS-a i Čovića očekujem da jasno kažu da li podržavaju moj stav ili ne

urednik

UPLAŠENI LIDERI: Nadaju se da će drugi val Covida-19 odgoditi izbore?

urednik

Čović kaže da mu nije žao što je rekao: ‘Čuvajte mi Republiku Srpsku’. Imao je poruku i za Bošnjake

urednik