DNEVNI

IZETBEGOVIĆ O AFERI ‘RESPIRATORI’: ‘Bili ste spasitelj nacije kada nabavite nekih 80 ili 100 respiratora’

Komentirajući za N1 aferu ‘Respirator’, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, izjavio je da su se brojne zemlje borile dobiti ih te da su tu bile uključene i tajne službe. Kako je naveo, heroj nacije bio je onaj tko nabavi 80-100 respiratora.

Izetbegović je ponovio stav SDA o aferi ‘Respiratori’ a taj je da procesi nabavki moraju biti javni i transparentni kako bi se ostvarilo potrebnu konkurenciju te poručio da se ovim slučajem trebaju baviti pravosudna tijela, zbog čega on ne želi iznositi sud.

“Mogu reći da je napravljena greška na sjednici Vlade FBiH na kojoj direktor Agencije za javne nabavke nije dovoljno čvrsto stao iza ovih pozicija već je amnestirao, u stvari, jedno olako ustupanje poslova i davanje vršenja nabavki na nedovoljno transparentan način. Mora se poštovati procedure, mora postojati konkurencija. Postupci mogu biti skraćeni, no ne na način da se ne zna što se radi“, navodi Izetbegović.

Na konstataciju da se sudionici sjednice Vlade FBiH sve češće ograđuju od sjednice i onog što su rekli, a zabilježeno je stenogramima, te, odgovarajući na upit je li posrijedi izbjegavanje odgovornosti, predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH rekao je da je u to vrijeme fokus bio na tome da se zaustavi pandemiju te nabavi respiratore i potrebnu opremu.

“Ljudi su ohrabrivali na sjednici da nije važno koliko što košta. Bila je otimačina u svijetu, tajne službe su se borile za to da zemlje dobiju respiratore, bili ste spasitelj nacije kada nabavite nekih 80 ili 100 respiratora i opremu. A kada se stišala pandemija, kada je postalo očito da su napravljene neke greške, onda su se svi počeli izmicati“, izjavio je sugovornik N1 uz ocjenu da nije trebalo davati naputke i tumačenja kakve su neki na sjednici Vlade FBiH davali.

“Zbrzavalo se, žurilo se, da se jedan dio potreba zadovolji. Zaboravljalo se da postoje zakoni i procedure. Preostaje da prepustimo istragama da utvrde što se dešavalo i jesu li napravljene  greške. Nije moje da presuđujem unaprijed. Ne treba padati u novu grešku. Neka pravosudna struka kaže svoje da ne bih ja bio taj koji će suditi unaprijed“, poručio je Izetbegović za N1.

VEZANO

Nacionalne ‘poglavice’ u bezočnom podrivanju pravne države!

urednik

Sukob ‘zelenih’ klanova ugrožava zdravlje građana: Sarajevu je nužan prinudni upravitelj!

urednik

Početkom tjedna nalaz vještačenja spornih respiratora?

urednik