DNEVNI

Izetbegović pismom pozvao Nikšića i Čovića na sastanak

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pisao je predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću te predsjedniku HDZ-a BiH Dragan Čović, u kojem cijeni da su izborom Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića za predsjednike/potpredsjednike Federacije BiH stvoreni uvjeti za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

Istodobno, pak, podsjeća da je blokada primjene izbornih rezultata iz 2018. godine, koja je trajala duže od četiri godine, i dovela do toga da Vlada FBiH funkcionira u reduciranom sastavu, bez nekolicine ministara, a što s pravom iritira javnost i opterećuje političke odnose.

-Najavama da se blokada može nastaviti ako se ne izađe u susret nerealnim zahtjevima da se iz vlasti izbaci pobjednika izbora i zanemari volju Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ili da se Vladu FBiH pokuša formirati političkim i pravnim nasiljem, suprotno Ustavu Federacije BiH, samo bi dodatno usložnila postojeće stanje. Predsjednici/potpredsjednici iz redova SDA, HDZ-a BiH i SDP-a BiH čine vrh izvršne vlasti u FBiH i to je činjenica koju se ničim ne može promijeniti. Stoga te tri stranke imaju pravo, ali i obvezu, formirati cjelokupnu vlast u FBiH, što uključuje izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika entiteta te kompletnu Vladu FBiH, ukazuje čelnik SDA i poručuje da su, pak, očekivanja i pokušaji da se to pravo i ustavnu obvezu oduzme bilo kojoj od te tri stranke samo naivna iluzija te vode u nastavak blokade, za koju će, tvrdi Izetbegović, biti odgovorni oni koji odbijaju politički dogovor sukladno Ustavu FBiH.

-Kako znate, sastanak izabranog rukovodstva Federacije BiH zakazan je za u zgradi Parlamenta FBiH. Predlažem vam da prije toga predsjednici SDA, HDZ-a i SDP-a održe sastanak kako bi bio postignut cjelovit politički dogovor koji će omogućiti formiranje Vlade FBiH, stoji u obraćanju Izetbegovića Nikšiću i Čoviću.

Dodaje da je spreman prilagoditi svoje obaveze i prihvatiti bilo koji termin, a za mjesto sastanka predlažem zgradu “Energoinvesta” u kojoj je smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.