DNEVNI

Izetbegović u strahu od masovne sječe kadrova koje će doći do njega samog

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u emisiji Pressing na N1 akademik Slavo Kukić između ostalog je govorio o tome kakvu političku budućnost predviđa lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, te njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović, još uvijek aktualnoj direktorici KCUS-a i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, te o sudbini mnogih dugogodišnjih direktora raznih poduzeća u Bosni  Hercegovini koji su inkriminirani dubokom povezanošću sa vladajućom SDA.
SDA-ovi direktori već zovu Nikšića
– Kad je sve u redu onda se lidera tapše po leđima. Kada se izgubi pozicija, javlja se otpor prema lideru. Kako lider ne bude mogao raditi ono što danas radi, taj otpor će se povećavati-  naveo je Kukić.
U Bosni i Hercegovini, podsjetio je, govorimo o pravosuđu kao o zasebnoj vertikali vlasti. Ipak, u praksi ‘nema nikakvog govora o tome’.
– Pravosuđe Bosne i Hercegovine je ekspozitura centara političke moći. Zbog toga je Senaid Begić završio u Zenici, a jer se suprotstavio SDA-ovoj kriminalnog hobotnici. Zbog toga vi danas imate i prijave protiv rektora UNSA Rifata Škriljelja, jer se drznuo i nije ostao lojalan, naveo je Kukić.
To je, ujedno i slanje poruke drugima šta ih čeka ukoliko pokušaju isto. Ipak, Kukić očekuje određene promjene.
– Onog časa kad dođe do promjene vlasti pod pretpostavkom da stranke Osmorke budu imale neku vrstu lobističke potpore i od drugih partnera vlasti, u tom momentu će hobotnica SDA-ovog utjecaja u pravosuđu radikalno slabiti, a otpor ka Izetbegovićima će postati puno radikalniji, dodao je Kukić. To, ukratko, pojasnio je, znači da bi se i članovi SDA mogli okrenuti protiv stranačkog vrha.
– Ti ljudi razmišljaju tako da ‘ako ja sa tvojim odlaskom gubim osnovu egzistencije, odoh tražiti zaštitu kod drugih partija’. Čuo sam da su mnogi direktori u javnim poduzećima pokušali uspostaviti komunikaciju s Nikšićem kako bi vidjeli šta je sa njihovom budućnošću, tvrdi Kukić.
S druge strane, sličnih naznaka tamo gdje je dominantna vlast SNSD-a i HDZ-a još uvijek nema. Važno je samo, dodao je Kukić, da negdje počne.
Uistinu, ukoliko zaista stranke ‘osmorke’ uspiju uspostaviti stvarnu kontrolu vlasti bez SDA na razini cijele BiH, a posebno u Federaciji i županijama postavlja se pitanje jesu li korjenite promjene zaista moguće kada je riječ o transparentnosti i zakonitosti upravljanja svim javnim resursima. Potpuno je jasno da za takvo nešto potrebna velika promjena, možda čak i čistka prethodnih korumpiranih kadrova i uvođenje novih principa upravljanja.
Hoće li SDP ponoviti grešku?
Čini se da ovaj put SDP BiH kao najveća stranka u vladajućoj većini, ukoliko uspije uspostaviti Vladu Federacije, ne želi ponoviti neke greške iz prošlosti kada je pogrešnim odabirom partnera u vlasti praktično sama blokirala obračun s korupcijom. U tom kontekstu nemoguće je ne sjetiti se federalne vlasti u mandatnom razdoblju od 2010. do 2014. godine kada je SDP BiH kao uvjerljivi izborni pobjednik ušao u vlast za SDA i na taj način praktično sam sebe ‘osakatio’ u obećanjima da će primjerice donijeti zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i formirani posebni odjel tužiteljstva za borbu protiv korupcije. Upravo zbog opstrukcija iz SDA (podsjetimo da tada HDZ BiH nije bio dio federalne vlasti) ta obećanja su ostala mrtvo slovo na papiru iako su određena rješenja čak implementirana u pojedine zakone. Međutim, zbog silaska SDP-a s vlasti i dolaskom Novalićeve vlade sve to je potpuno zaboravljeno. Tada najveća stranka SDP BiH svoj ulazak u vlast sa SDA platio je teškim gubitkom izbora, ali i raskolom nakon kojeg je nastala Demokratska fronta. S te strane gledano, potpuno je jasno da je tadašnji mandat u kojem je SDA ostala u vlasti praktično zaštitio kadrove SDA, a posljedično i HDZ-a BiH od masovnih smjena ali i kaznenih progona zbog mnoštva malverzacija činjenih u godinama do 2010. godine. U tom smislu gledano, više je nego jasno zašto SDP BiH na čelu s Nerminom Nikšićem koji je duboko svjestan ograničenja koje bi takva koalicija donijela ni u ludilu ne želi ovaj put ići u vlast sa SDA. Jedini cilj SDA-ove blokade formiranja nove Vlade Federacije BiH jeste strah od mogućih promjena i pokušaj zaštite svojih kadrova raspostranjenih po svim javnim institucijama i državnim poduzećima. Kada bi Trojka,  pokleknula i ipak bila primorana formirati vlast u Federaciji BiH to bi dugoročno značilo da nikakve promjene nisu moguće, a najveći ceh bi na idućim izborima vjerovatno platio baš SDP.
Supruga na udaru
U suprotnom, moguće je očekivati barem donekle razmontiranje SDA-ove hobotnice o kojem Kukić govori. Sama tvrdnja koju je iznio profesor Slavo Kukić o SDA-ovim ravnateljima koji već sada pokušavaju promijeniti opciju pokušavajući zaštiti sebe pozivima Nikšiću dovoljno govori o količini straha od gubitka vlasti i utjecaja. Upravo zbog toga ne treba očekivati da će se Bakir Izetbegović tek tako lako odreći borbe za vlast, a pogotovo jer je svjestan da će se među prvima na udaru i to ne baš nezasluženo naći njegova supruga. A onda, sustavom padajućih domina tko zna dokle bi sve moglo ići…