DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Izetbegovićevo guranje islamofobije u usta Zapadu

Odnosi između Amerike i najjače bošnjačke stranke SDA, komunikacija Washingtona i vrha Islamske zajednice pa i osobno s Bakirom Izetbegovićem i reisom Huseinom Kavazovićem nikada nisu bili zatrovaniji i lošiji.

Dva su “saveznika” godinama izvrsno surađivala, Bošnjaci su Ameriku, barem verbalno, doživljavali kao ključnog, strateškog zaštitnika države i bošnjačkog naroda i to je u praksi, kad se Washingtona tiče, doista tako i funkcioniralo.

Mnogo puta je najmoćnija svjetska sila stucala zube neprijateljima BiH, nije nikakva tajna, da nije SAD-a naša izbušena i trusna država teško da bi preživjela sve silne turbulencije.

Optužbe u pravcu Zapada

Danas je voda između Sarajeva i Washingtona zamućena. Niti su Bošnjaci više američki mezimci, niti Ameri za Bošnjake predstavljaju uzvišeno idolopoklonstvo.

Šef SDA Bakir Izetbegović je nesumnjivo postao kamen smutnje u odnosima brojne bošnjačke populacije, koju predstavlja, i američke Vlade. ‘Zla krv’ je iz Sarajeva potekla onoga trenutka kada je otvorena neprijateljska bojišnica između Turske i Amerike zbog famoznoga osnivača FETO organizacije Fetulaha Gulena kojega Ankara smatra vođom terorističke organizacije i američkim plaćenikom za uništenje turske države.

Turski predsjednik Tayip Erdogan je prije nekoliko mjeseci u srcu bosanskoherceovačke prijestolnice pred bošnjačkom političkom i vjerskom elitom brutalno optužio Zapad da želi podijeliti i uništiti muslimane.

Pozvao je naše domicilne muslimane da se bore protiv toga, dakle protiv Zapada. Svog ‘brata’ slijepo slijedi Bakir Izetbegović, čelnik još uvijek najmoćnije bošnjačke stranke. Po njegovom očiglednom naputku ovih dana je grubo nasrnuo na zapadni dio međunarodne zajednice s opakim optužbama za islamofobiju.

-Bave se isključivo raspirivanjem podjela među Bošnjacima, ubacivanjem kosti između SDA i ostalih patriotskih stranaka. Ovaj projekat traje već godinama, nije počeo 2022. isprovociran mojim izjavama, već mnogo ranije. Njegova fizionomija se “vidi iz aviona”, a i razlozi su sve jasniji. Cilj je prepoloviti probosanski front i sukobiti dvije strane u borbi za vlast. SDA se satanizira, kriminalizira, kreiraju se i napuhuju afere, a iza svega se vjerojatno krije lobiranje i vješto kamuflirana islamofobija, ustvrdio je Izetbegović.

Teški udarci

Ovo je naravno razrada izjave koju je Recep Tayyip Erdogan dao pred par stotina imama okupljenih u amfiteatru zgrade Rijaseta Islamske zajednice BiH. Da podsjetimo, on je tada rekao kako Zapad samo radi na zavadi muslimana.

-To je „crvena linija“ preko koje se na smije preći. Ako je točno to što govori Izetbegović onda se bosanski muslimani s najvećom dozom straha moraju zapitati za svoju sudbinu. S jedne strane Izetbegovićeva poltronska politika prema turskom predsjedniku, koju mu je pokojni Alija ostavio u amanet, vuče bosanske muslimane istočno, dakle suprotno od zapada. I ne smeta Izetbegoviću rusofilska politika Erdogana, koja se ogleda kroz činjenicu da se samo Henry Kissinger više puta sastao s Vladimirom Putinom od Erdogana u zadnjih 4-5 godina, upozorava jedan sarajevski medij u analitičkom tekstu.

Vođa SDA se u tom kontekstu pokušava obračunati i sa svojim političkim “krvnicima” iz Osmorke koji mu spremaju politička vješala i izgon iz bilo kakvih kombinacija oko formiranja vlasti.

Za Bakira Izetbegovića je poniženje da ga sahranjuju baš njegovi derivati poput Elmedina Konakovića, Fuada Kasumovića ili Mirsada Kukića. Naravno, Izetbegović dobiva bolne udarce i to teško podnosi. On se ne predaje i pod svaku cijenu pokušava pocijepati Osmorku.

Njemu je ta grupacija noćna mora. Međutim, ako se malo pozornije iščitaju njegove zadnje političke poruke lako je zapaziti kako Bakiru Izetbegoviću patološki smetaju taj famozni Zapad i prva točka u sporazumu Osmorke i HDZ-a BiH, a to je neupitno jamatsvo za žurno ispunjavanje svih zadaća iz 14 mišljenja na euroatlanstkom putu BiH.

Poraženi bošnjački nacionalni poglavica poput ranjene zvijeri prijeti čelnicima Osmorke zbog izbacivanja kralježnice patriotizma, SDA, iz pregovora oko formiranja vlasti i istodobno optužuje međunarodnu zajednicu za pokroviteljstvo nad progonom pobjedničke stranke i islamofobiju.

Ne pamti se kada se Bakir Izetbegović sastao s nekim američkim diplomatom. Prije nekoliko dana i poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović je razmijenio nekoliko teških poruka s visokim američkim dužnosnikom Pablom Escobarom.

Amerika je opet Bošnjacima bacila rukavicu pomirenja i spuštanja tenzija. Nepodnošljive šumove pokušali su ovih dana ugasiti američki veleposlanik Michael Murphy i vođa domaćih muslimana reis Kavazović.

-Sa zadovoljstvom sam danas u svojoj rezidenciji ugostio Reis-ul-ulemu Huseina ef. Kavazovića. Uz kafu, razgovarali smo o pitanjima važnim za Bošnjake u BiH te o mogućnostima koji postoje za izgradnju jake i stabilne BiH za sve,kratko je priopćeno iz veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Hoće li biti toplog napitka u američkoj rezidenciji i za Bakira Izetbegovića još je nepoznanica. Kako se bakir-beg ponaša, vrlo teško. J. S.