DNEVNI

Izgradnja tunela Prenj najveći građevinski izazov na Koridoru Vc (VIDEO)

Izgradnja tunela Prenj će biti na Koridoru Vc jedan je od najvećih građevinskih i inžinjerskih izazova u Bosni i Hercegovini i kada bude završen, bit će jedan od najdužih cestovnih tunela u Evropi, kazao je projektant tunela Prenj iz slovenske kompanije Elea iC David Rajšter, na današnjem stručnom skupu „Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc“ u Sarajevu.

Kako je kazao, na projektovanju tunela radi međunarodna ekipa od oko 50 stručnjaka, jer radi se o tehnički izuzetno zahtjevnom projektu po pitanjima sigurnosti, ventilacije, prometa i hidrogeologije, gdje i leži najveći izazov.

Projektovanje tunela Prenj bit će završeno polovinom ove godine, a nakon toga vjerovatno i tenderske procedure. Rajšter napominje da se radi o radovima u ogromnom planinskom masivu, zbog čega će ti radovi biti specifični.

– Kada završimo projektovanje i tenderske procedure, započet će gradnja tunela.Teško je trenutno odrediti koliko dugo će trajati gradnja tunela, jer imamo nepoznate faktore koji mogu produžiti ili skratiti vrijeme izgradnje.Tunel će biti specifičan  jer se radi o ogromnom planinskom masivu bez lateralnih pristupa preko kojih bi smo obavili ispitivanja materije. Zbog toga radimo procjene drugim metodama, uzimamo uzorke sa drugim sličnih masiva i na bazi toga radimo prognoze mehaničkog ponašanja – izjavio je Rajšter.

Napominje da su geotehnički i hidrološki  rizici izgradnje tunela Prenj veliki, zbog čega će se fazi ispitivanja pristupiti veome oprezno i detaljno.

– U slučaju da se dogode neki scenariji za koje mi smatramo da su mogući, napredak će biti usporen, ali za svaki scenarij imamo rješenje. U ovom momentu je o tome nezahvalno govoriti – dodao je.

Mehmed Mesihović, projektant kompanije Arkus d.o.o, danas je na stručnom skupu „Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc“, koji okuplja eminentne inžinjere i stručnjake iz oblasti projektovanja i izgradnje tunela na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini, govorio o historiji tunelogradnje u BiH i izazovima izgradnje velikog broja tunela na oko 320 kilometara dugom autoputu koji će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

Mesihović se u svom izlaganju osvrnuo na tunelogradnju u BiH u posljenjih 150 godine, od perioda Austro – Ugrarske pa do danas.

Kako je kazao, na autocesti se izgradilo 16 tunela, dok je na Koridoru Vc trenutno u izgradnji sedam tunela.

– U ovoj godini planirana je uzgradnja 16 kolometara tunela na više dionica, uključujući tunel Prenj, koji je u fazi tenderskog odabira izvođača radova. Mi smo izdali publikaciji u kojoj je dato dosta informacija o količinama materijala i kategorizaciji stjenske mase  i geologiji svih tih tunela, radi se o velikom broju tunela, njih čak 51. Ukupna dužina tunela na Koridoru je veća od 60 kilometara, a trenutno je završeno oko 13 km – kazao je Mesihović.

Dodao je da je, zajedno za željezničkom infrastrukturom, u BiH  planirana izgradnja oko 100 kilometara tunela.

Šef projektovanja u Autocestama FBiH Tarik Pihura kazao je da ova kompanija ima cilj da zvarši izgradnju kompletnog Koridora Vc do kraja 2028. godine, te da bi prema trenutnom stanju rokovi trebali biti ispoštovani.

– Potrebna nam je podrška lokalnih zajednica, ali za sada izgleda da bi sve na vrijeme trebali završiti. Postoji jedan visok nivo odgovornosti prema lokalnim zajednicama i mi poušavamo da ispunimo njihove zahtjeve. Proces eksproprijacije je dugotrajan i na nekim dionicama traje tri do četiri godine, ali nadamo se da to neće mnogo uticati na radove – rekao je Pihura.

Dodao je da je konekcija autoputa sa Dobojom planirana do 2026. godine, što bi za Sarajevo, Zenicu i cijelu srednju Bosnu bilo od izuzetnog značaja za ubrzanje prometa roba i putnika prema Evropi.  

Skup je podržan bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).