BIH DNEVNI

JAJCE: SDA i HDZ BiH ‘osuđeni’ jedni na druge

Piše: V.S.Herceg

Nakon što su čak sedam mjeseci bili u potrazi za 13 rukom koja bi im osiguravala natpolovičnu većinu od ukupno 25 vijećnika Općinskog vijeća Jajce, HDZ 1990 u toj općini odustala je od pretenzija za formiranjem platforme vlasti sa SDA i nekom od stranaka ljevice, SDP-om, Narodom i pravdom ili možda SBB-om. Sada Jajce ima koalicijsku vlast SDA-HDZ BiH nakon sedam mjeseci čekanja.

“Bilo je egzibicija…”

Općinsko vijeće Jajce broji 25 vijećnika, a rezultat prošlogodišnjih izbora izgleda ovako: 10 vijećnika imaju SDA, osam HDZ BiH, dva HDZ 1990, po dva Narod i pravda (NiP) i SDP te SBB jednog vijećnika.

Odmah nakon izbora HDZ 1990 sklopio je koaliciju sa SDA želeći formirati vlast u toj općini. No, ruku koja je nedostajala za većinu u općinskom vijeću toj koaliciji nisu željeli dati ni SDP, ni NIP kao ni SBB, a SDA se morao okrenuti puno jačem partneru HDZ-u BiH te se ponovno potvrdilo da su SDA i HDZ, htjeli-nehtjeli, “osuđeni” jedni na druge.

Jučerašnjom, konstituirajućom sjednicom okončana je višemjesečna trakavica, a za predsjedatelja Općinskog vijeća izabran je Josip Topić, a za zamjenika Ivo Šimunović.

Predsjednica Kluba SDP-a, Edina Kurt kazala je kako misli da se radi o volji građana.

“Koalicija HDZ-SDA osvojila je najveći broj glasova i s obzirom na izborne rezultate, do ovom sporazuma trebalo je doći ranije i nismo trebali čekati ovoliko vremena. Bilo je pokušaja konstituiranja Vijeća i nekih egzibicija, ali to je sve bilo nešto što nije imalo većinu”, rekla je Kurt.

Mevzudin Duranović, predsjednik kluba SDA također je izrazio optimizam jučerašnjom, konstituirajućom sjednicom te je kazao kako su se konačno stekli uvjeti za realiziranje odluka, projekata i svega što je bilo na čekanju sedam mjeseca ne uspostave vlasti.

Izborni rezultat

Međutim, Ivo Šimunović, predsjednik Kluba HDZ-a BiH prema novim-starim koalicijskim partnerima u SDA-u je bio kritičan.

“Imali smo situaciju da je izborni pobjednik, SDA, u općini Jajce da su tražili svako rješenje mimo nas. Nepotrebno se potrošilo vrijeme, a na čekanju su brojne odluke i zaključci, no vjerujem da ćemo imati produktivan rad. No nas nije bilo jer smo uvijek imali stav da se uvaži izborni rezultat i da oni koji su dobili povjerenje građana obnašaju vlast”, komentirao je Šimunović.

Ovim raspletom u Jajcu, HDZ 1990, umjesto u vlasti kako su planirali, ostaje u oporbi koja im nije željela dati ruku. Da se kojim slučajem dogodilo drukčije, u Jajcu bi bila na vlasti svojevrsna platforma stranaka vrlo slična platformi stranaka na vlasti iz 2010. godine na federalnoj razini koju su činile SDP, SDA, NSRzB i HSP BiH.

Tada je u “igri” bio i HDZ1990 koji je odbio sudjelovanje u “platformi” i sklopio koaliciju sa HDZ-om BiH. Rasplet u Jajcu može se povezati i sa dogovorom sa HDZ-om, a moguće je i da je riječ o svojevrsnoj osveti prema ‘Devedesetci’ koja je, u puno boljoj situaciji, ustuknula 2010. godine.